Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

25 aprilie 2024

EXERCIȚIU DE ADMIRAȚIE PENTRU UN CONTINENT


Dacă e duminică este AFRICA. Ciudat și curios pentru un turist care face turul lumi într-o săptămână, este să ajungă pe continentul negru. Aterizarea pe aeroportul Cartagina Tunis avea să fie începutul unei aventuri minunate. Cu bagajul de cunoștințe, idei și păreri preconcepute și luate mai ales (din mass media), aveam să ne confruntăm cu secvențe necunoscute.

Trecând peste formalitățile vamale inerente aveam să ne trezim în brațele unei realități năucitoare. Hotel de multe stele, cu primire protocolară la nivel înalt, aveau să se desfășoare activități ce vor marca viața comunității din Tunisia.

Spre exemplificare au avut loc, în prezența E.S. Dan Stoenescu, ambasador al României în Tunisia, dezvelirea plăcii Centenar, donație Radio TV Unirea, expoziție de grafică a Cristinei Oprea, desene Sofia Ousdji, pictură, prezentare de carte și moment poetic din creație proprie a Ionelei Flood.

Un moment aparte a fost prezentarea Revistei Unirea din Austria; Revistei Conexiuni din Bistrița și a volumelor semnate de: Elena Câmpean, Menuț Maximilian, Zorin Diaconescu, Dorel Cosma, ”eCreator” nr. 6 (poezie, proză, etc.) coordonat de Ioan Romeo Roșiianu, Antologii poetice cu mulți poeți români contemporani din țară și străinătate, „Clepsidra cu Sentimente” Mariana Moga, ”Tata” Puiu Răducan” și ”Antologia de poezie pentru copii” editată de Libris Brașov, patronată de Virgil Oniță.

Seara specială de la Direcția Consulară, s-a încheiat într-o notă de prietenie și promisiuni pentru un an plin de realizări. Sărbătorile iernii băteau la ușă iar continentul necunoscut ne aștepta.

A doua zi avea să înceapă marea aventură. Noi, europenii convinși că Africa e un continent necunoscut, nu puteam să nu dăm dreptate destinului. Frumos ca un film se derulează drumul spre Zaghouan. Trecem pe lângă ce a mai rămas din apeductul care făcea legătura între Templul Apelor, Zaghouan și Cartagina. La Zaghouan ajungem în seara de 25.12.2018 mai exact în seara de Crăciun unde întîlnim reprezentanți ale comunităților musulmane, cum ar fi Tunisia, Algeria, Marok, Egipt, Libia, Israel, Palestina, cât și creștini din Olanda, Italia, Croația, Austria, Anglia și România. Cu toți acești reprezentanți ai comunităților mai sus amintiți, într-un număr de 52 de persoane, începe realizarea proiectului Festival Internațional de Voluntariat pentru Pace condus de Salem Beschir. Începerea proiectului din partea reprezentanțior din Austria, Anglia și România a fost pictura în ulei a celor trei mari pesonalități istorice și anume, Mihai Viteazul, Stefan Cel Mare și Decebal. Ce poate fi mai emoționant decât faptul ca într-un spațiu musulman să strălucească cultura străbună. Mai emoționant este că, băștinașilor li s-au făcut prezentarea acestor mari nume din istoria poporului român și au fost impresionați de cele auzite.

Pe parcursul a celor 8 zile s-au repetat succesiv la: Zaghouan, Ourdanime și Bembla Lemnara, fără a face rabat de la directivele proiectului, concluzionând că PACEA și PRIETENIA sunt valori universale. Oameni, omenia și prietenia vor dăinui prin cei ce se implică în activități și acțiuni dedicate comunității.

Ca un corolar la cele amintite se poate adăuga faptul că părerea europenilor, în special mass media, despre continentul african și nu numai, presupune totale rectificări și reveniri la realitatea concretă.

Cine vrea să contrazică cele de mai sus este invitat să ia contact cu realitatea directă a unui continent necunoscut nouă europenilor.

Va urma.

Ioan Godja 03.01.2019

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni