Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

19 aprilie 2024

Moldova a sărbătorit Anul European al Patrimoniului Cultural: cele mai bune proiecte au fost premiate la Gala Patrimoniului Cultural al Regiunii Nord-Est


COMUNICAT

2018 este prilej de sărbătoare națională nu numai grație Centenarului Unirii, ci și grație celebrării Anului European al Patrimoniului Cultural, prin cele mai valoroase și mai semnificative proiecte de patrimoniu cultural și istoric, de patrimoniu imaterial din Nord-Estul Moldovei.

Blânda și legendara regiune a Moldovei a dedicat un prilej special de omagiu și reflecție asupra instrumentelor de promovare a moștenirii sale culturale, istorice și a tradițiilor, precum și o dezbatere referitoare la eforturile comune de viitor în dezvoltarea zonei ca regiune turistică de excelență. Identitatea, care poate fi promovată prin descoperirea istoriei, a spiritualității și gastronomiei regionale, a fost mesajul-cheie relevat de participanți pentru a construi un brand turistic al Regiunii de Nord-Est.

Pe 12 decembrie a.c., somptuosul Palat al Culturii a reunit, la Iași, cei mai importanți actori reginonali, protagoniști și susținători ai proiectelor relevante din zona de patrimoniu cultural și istoric implementate în cele 6 județe din Nord-Estul Modovei: Iași, Botoșani, Suceava, Neamț, Bacău și Vaslui. Gala a fost organizată de Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, prin Centrul Europe Direct Nord-Est (CEDNE), împreună cu compania Cotnari și în parteneriat cu Complexul Muzeal Național Moldova. Evenimentul, desfășurat sub egida portalului descoperanordest.ro, a inclus o conferință, o expoziție, o gală de premiere și un spectacol cu momente artistice folclorice specifice ținutului unor Ciprian Porumbescu, Enescu, Eminescu, Sadoveanu sau Ion Irimescu, printre multe alte valori pe care le-au dat aceste plaiuri.

Prin aducerea în prim plan a istoriei și a valorilor noastre, prin promovarea și celebrarea specificității locale, ne dorim ca regiunea noastră să se afirme ca o destinație turistică puternică în Uniunea Europeană, iar cetățenii acestei regiuni să cunoască și să se mândrească cu moștenirea culturală deosebit de importantă pe care o poartă. Ne-am reuniti aici pentru a vedea cum putem lucra sinergic pentru a transforma Regiunea de Nord-Est într-o destinație turistică de excelență„, declară organizatorii prin dl. Vasile Asandei, președintele Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est.

În plus față de valoarea simbolică şi afectivă, patrimoniul cultural comportă şi un puternic rol economic, dezbătut în cadrul conferinței Inovare și creativitate în domeniul promovării, protejării și conservării patrimoniului cultural. Restaurarea și reintrarea în circuitul turistic a numeroase simboluri ale unui patrimoniu regional impresionant – de la mănăstiri și biserici până la muzee sau monumente de arhitectură tradițională, au un impact deosebit asupra dezvoltprii turismului. Printre cei care au vorbit despre modul cum poate beneficia turismul local, dar și cel românesc și chiar est-european de aceste simboluri regionale s-au numărat: Nicu Apostol – Vicepreședinte Asociația Națională a Agențiilor de Incoming din România, Ciprian Șlemco – Vicepreședinte Federația Ghizilor din România, manager al agenției Hello Bucovina, Iulia Drăguț – Președinte A.C.E.E.A, World Association of Chefs Societies, membră a World Cultural Heritage Committee, Lector univ. dr. Mihai Bulai, Prodecan al Facultății de Geografie și Geologie din cadrul Universității A. I. Cuza din Iași, care a prezentat proiectul Iasi.Travel și Strategia de promovare a destinației Iași. Directorul Centrului Regional de Studii Nord-Est, Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Est, Roxana Pintilescu, a prezentat Planul Regional de Acțiune în Promovarea și Protejarea Patrimoniului Cultural: E important să reiterăm acest mesaj: trebuie să lucrăm împreună, să ne strângem forțele ca să devenim o putere, o sinergie care să conducă la vizibilitatea acestei regiuni. Cu ce putem să ne promovăm mai bine decît prin aceste bogății, aceste minunății pe care le deținem, prin absolut tot ceea ce ne definește pe noi ca regiune, ca moldoveni. Din acest motiv, nu numai astăzi să sărbătorim acest An Europeam al Patrimoniului Cultural, ci dorim ca aici să fie un loc în care să învățăm de la cei care sunt campioni în acest domeniu al patrimoniului și de la cei care promovează turismul. Împreună putem aduce în lumina publicului aceste minunății. Să readucem în memorie locuitorilor acestei regiuni că trebuie să fim mândri de moștenirea noastră.

În perioada premergătoare evenimentului, organizatorii au făcut o selecție a proiectelor ce au vizat obiective din patrimoniul cultural al celor șase județe din Regiunea Nord-Est: Iași, Neamț, Vaslui, Bacău, Botoșani și Suceava. În urma jurizării, au fost selectate cele mai impresionante proiecte, care au fost prezentate și premiate. Gala a fost dedicată recunoașterii și popularizării proiectelor de succes din domeniul patrimoniului cultural, care au beneficiat de susţinere financiară din partea Uniunii Europene. Printre aceste proiecte se numără reabilitarea, consolidarea și modernizarea Muzeului Bucovinei din Suceava, reabilitarea Cetătii de Scaun a Sucevei, reabilitarea Ansamblului Mitropolitan Iași, restaurarea și conservarea patrimoniului cultural al mănăstirii Dragomirna din județul Suceava, restaurarea zonei istorice Curtea Domnească și siturile și clădirile de patrimoniu ale acesteia din Piatra Neamț, reabilitarea Centrului cultural-istoric al Bârladului, restaurarea Casei Ventura din Botoșani, reabilitarea Mănăstirii Golia din Iași, modernizarea observatorului astronomic „Victor Anestin” din Bacău etc. Proiectul Turist în Dolhești, implementat de Asociația pentru Promovarea Văii Șomuzului din județul Suceava, a fost distins cu premiul Start-Up în managementul destinației, alături de proiectul Iasi.Travel.

ANDREEA VLAD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni