Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

20 aprilie 2024

STUDIO DACIA FELIX” BRAȘOV (1968 – 2018)


COMUNICAT

În perioada 13 noiembrie 2018 – 15 ianuarie 2019, Muzeul Județean de Istorie Brașov prezintă la Casa Sfatului expoziția temporară Studioul studențesc de film ,,Dacia Felix” Brașov (1968 – 1984).

Expoziția face parte din proiectul ,,Studio Dacia Felix”, în cadrul căruia arhiva studioului de film studențesc, înființat la Brașov în 1968, a fost cercetată, inventariată, digitizată, analizată, evaluată și, începând din 13 noiembrie 2018, exploatată curatorial.

Proiectul ,,Studio Dacia Felix” este organizat de Muzeul Județean de Istorie Brașov, în parteneriat cu Universitatea ,,Transilvania” Brașov – Facultatea de Sociologie și Comunicare. Proiectul este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Începând din această vară, echipa proiectului, formată din specialiști în istorie contemporană, cercetare arhive de film și digitizare arhive istorice, a pus în practică un proiect complex care cuprinde o cercetare istorică, memorialistică și artistică în domeniul filmelor de scurt metraj realizate de membrii studioului de film studențesc ,,Dacia Felix” în perioada comunistă (1968 – 1984), păstrate în prezent de fondatorul și coordonatorul studioului, domnul Mircea-Vova Bârsan.

Proiectul a avut în prima etapă o cercetare de arhivă pentru contextul istoric și artistic în care a evoluat studioul studențesc din Brașov, a inițiat înregistrarea surselor directe, respectiv interviuri cu o parte din membrii studioului, și activitatea cea mai importantă, cercetarea conținutului rolelor de film salvate.

În același timp cu cercetarea rolelor de film a fost realizată o inventariere a acestora după criteriile unei arhive de film, precum si digitizarea în studiourile Televiziunii Române, instituție cu care Muzeul Județean de Istorie Brașov are deja o colaborare deosebită în zona cercetării și valorizării istoriei recente (filmul documentare ,,Brașov 1987. Doi ani prea devreme”, expoziția temporară ,,Cerbul de Aur 50”). Rezultatele cercetării arhivei au fost analizate și evaluate curatorial și primul rezultat concret a fost deschiderea unei expoziții multimedia la Casa Sfatului din Brașov.

Henri Coandă, Ion Popescu Gopo, Ion Irimescu

Între cele 128 de pelicule salvate, care au în total peste 11.000 metri de film, apar înregistrări inedite cu Henri Coandă (1975), Ion Popescu Gopo (1976), Ion Irimescu (1975), parada Junilor brașoveni din 1968, cicliștii echipei CIBO Brașov,  Festivalul ,,Arta studențească” Tg. Mureș (1979), Festivalul Național Studențesc Brașov (1984), Uzina de Autocamioane Brașov, COLOROM Codlea etc. De asemenea, arhiva cuprinde și câteva din filmele produse de studioul studențesc: ,,A fost, este și va fi – experiment” (1968), ,,VENI… VIDI… chiar și VICI” (1972), ,,Eternul formelor trecătoare” (1975), ,,Țurai !” (1984) etc.

Aparat de proiecție din 1930, realizat în Germania

Expoziția cuprinde și aparatură din colecția domnului Mircea-Vova Bârsan, multe dintre piese fiind folosite în activitatea studioului studențesc: aparat de filmat BOLEX Reflex H 16 (Elveția); aparat de proiecție film 16 mm BOLEX 421 (fabricat în Italia); aparat proiecție 8 mm. MIR 2 (URSS); aparat de proiecție film 8 și 16 mm., realizat în Germania în 1930; vizioneză film 16 mm marca MEONET 16 (Cehoslovacia) etc.

De la viața studențească din perioada comunistă la media digitală

Lector dr. Florin Nechita, prodecan cu studenții și coordonator al programului Media digitală:

,,Șansa unui proiect despre 50 de ani de istorie a audio-vizualului universitar brașovean ne-a oferit-o domnul Vova-Bârsan, care își pune la dispoziția comunității brașovene colecția de aparate funcționale și arhiva de filme, și, mai mult decât atât, memoriile și experiența unei vieți dedicate cu pasiune acestui domeniu. Această expoziție realizată cu profesionalism de către Muzeul Județean de Istorie, coincide cu deschiderea noului program al Facultății de Sociologie și comunicare, Media digitală. Astfel, studenții noștri vor avea ocazia să afle despre istoria mijloacelor de comunicare audio-vizuală direct în cadrul unei expoziții deosebit de sugestive”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni