Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

11 septembrie 2024

Festivalul Internațional de Psihanaliză și Film – divanul și ecranul, de la Londra la București


COMUNICAT

Cea de-a VII-a ediție a Festivalului de Psihanaliză și Film va avea loc în perioada 22 – 25 noiembrie 2018, la Cinema Muzeul Țăranului în București.

Evenimentul are loc în fiecare an, începând din 2012, sub directoratul criticului de film Irina-Margareta Nistor și este organizat cu sprijinul Societăţii Române de Psihanaliză și a altor parteneri importanți – instituții de stat și companii private. Invitatul în exclusivitate și din acest an este Andrea Sabbadini, directorul European Psychoanalytic Film Festival (Londra, Marea Britanie). Printre invitați mai amintim: Elisabetta Marchiori (director Rassegna di Cinema e Psicoanalisi, Italia), Laura Manu (Marea Britanie) și Florian Predescu (Corsica).

Programul evenimentului va include o selecție de scurtmetraje, un program adresat copiilor, filmul vintage, precum și filme de lungmetraj de public și de nișă, premiate la festivaluri internaționale și prezentate în proiecții speciale în România. Filmele vor fi acompaniate de discuții și workshop-uri cu regizori, producători, actori sau critici de film, terapeuți și psihanaliști.

Festivalul își propune, ca în fiecare an, să orienteze publicul cu gândul, către valorile clasice și întrebările esențiale, la raportul cu cei din jur dar și cu sinele. Să faciliteze pentru participanți, un moment de reflecție – la fericire, căutarea frumosului și a evoluției, încurajarea creativității și a potențialului de fericire din fiecare dintre noi.

Festivalul Internațional de Psihanaliză și Film este în fapt, proiecția românească a European Psychoanalytic Film Festival, care are loc la Londra, o dată la doi ani. Evenimentul de la Londra este prezidat de marele regizor italian Bernardo Bertolucci și se află deja la a X-a ediție, fiind organizat de către Institutul de Psihanaliză de la Londra, din anul 2001.

Psihanaliza se bazează pe teoria conform căreia experiențele de naștere, relații timpurii cu părinții, sexualitatea, dragostea, pierderea și moartea instalează în mintea noastră tipare sau modele de relaționare. Într-o măsură mai mare sau mai mică, oricine este prins în relațiile cu ceilalți de tip arhaic, dar adânc instalate în mintea noastră. Prin psihanaliză ne putem trăi viața mai liber și mai creativ. La rândul său, cinema-ul, ca formă de cultură și de exprimare ar trebui, într-o măsură mai mare sau mică, să răspundă nevoii de entertainment, celei de a urmări povești și de a povesti, de a interacționa cu alte culturi. Cinema-ul este un limbaj universal și poate să acceseze un nivel profund al psihicului uman, să stimuleze nevoia de cunoaștere de sine și să faciliteze răspunsul la întrebări importante.

Program

Festivalul Internaţional de Psihanaliză și Film

Joi, 22.11.2018

17:00 Cine-concert: Shiraz – A Romance of India*
Foley’Ala feat. Irina Margareta Nistor
Proiecţie de film mut cu sound-design live și o introducere din Salman Rushdie
Regia: Franz Osten
UK-Germania-India, 1928, 97 min.
Psihanalizat de Ilinca Bălaș
Intrarea liberă în limita locurilor disponibile

„Shiraz” este o poveste puternică, bazată pe legenda romanțată a genezei celui mai frumos monument din lume închinat iubirii: Taj Mahal. Soluţia la care recurge formaţia Foley’Ala pentru realizarea sound-designului se apropie de maniera specifică de creare a ambianței sonore pentru teatrul radiofonic. Abordarea electronică urmăreşte să atingă zone inedite de explorare, caracteristice erei sintetizatoarelor, iar improvizația live nu exclude citările din teme consacrate sau referințele culturale arhetipale. Nostalgicii filmelor pe casete video vor avea bucuria să descopere că traducerea în limba română a cartoanelor originale ale filmului (în limba engleză), este realizată, pe viu, de inconfundabila „Voce a Filmelor”, Irina Margareta Nistor.
* versiune restaurată de British Film Institute (2017)
Cu sprijinul: British Council Romania, Institutul Cultural Român și Festivalul Filmului European

 

19:30 Deschidere oficială & proiecție
Un pas în urma serafimilor
Regia: Daniel Sandu
România, 2017, 150 min.
Câştigător a 10 premii Gopo 2018
Psihanalizat de Andrea Sabbadini (Marea Britanie), în prezenţa regizorului Daniel Sandu şi a echipei filmului
Intrarea pe bază de bilete și invitații

Un seminar teologic ortodox într-un oraș românesc de provincie. Un grup de elevi aflați la vârsta liceului, cu toate poftele și curiozățile adiacente. Un părinte-profesor (Vlad Ivanov), având ca unică preocupare păstrarea disciplinei, liniștii, aparențelor. Conflicte, dileme, escapade, încercări, unele depășite, altele nu. Prietenie, trădare, iubire, manipulare. Un film despre maturizare, dar și o frescă socială și de moravuri a unei părți importante din contemporana societate românească.

 

 

Vineri, 23.11.2018

17:00 Cine-concert: Căruţa fantomă
Foley’Ala feat. Irina Margareta Nistor
Proiecţie de film mut cu sound-design live și un prolog cu Ingmar Bergman
Regia: Victor Sjöström
Suedia, 1921, 86 min.
Dedicat aniversării a 100 de ani de la nașterea regizorului Ingmar Bergman
Psihanalizat de dr. Florian Predescu (Corsica)
Intrarea pe bază de bilete și invitații

„Căruța fantomă” (The Phantom Carriage, în suedeză: Körkarlen, literal: „Căruțașul”) este un film-cult, considerat ca fiind unul dintre reperele majore din istoria cinematografiei suedeze, dar și un punct de referință în creația pentru marele ecran din toate timpurile. Pelicula a avut o influență majoră asupra operei regizorului suedez Ingmar Bergman, care revedea acest film cel puțin o dată de an, folosind apoi imaginea morții din „Căruța fantomă” în filmul „A șaptea pecete” (1957). De altfel, în același an, Victor Sjöström a interpretat rolul principal în alt film emblematic al lui Bergman, „Fragii sălbatici”, care include referințe explicite la „Căruța fantomă”. Formaţia Foley’Ala propune o rezolvare originală pentru coloana sonoră a filmului, bazată pe o mixtură de improvizație și live foley, în care, peste un layout prefabricat, intervin elemente muzicale acustice procesate digital, tehnica sampling-ului îmbinându-se cu instrumentele cântate live. Cunoscătorii fenomenului casetelor video vizionate underground vor avea o surpriză: traducerea în limba română a inserturilor originale ale filmului (în limba suedeză, cu subtitrare în limba engleză), este realizată, pe viu, de inconfundabila „Voce a Filmelor”, criticul de cinema Irina Margareta Nistor.

 

19:30 Destine – proiecție
Regele Mihai al României – despre viaţă
Regia: John Florescu
România, 2017, 30 min.
Invitat: John Florescu
Psihanalizat de Daniela Șerban Păduraru
Intrarea liberă în limita locurilor disponibile

„După 50 de ani de comunism mentalităţile s-au schimbat. Nu te poţi aștepta de la societatea care a avut parte de așa ceva să treacă imediat la democraţie. E imposibil. Sistemul a schimbat oamenii în rău. Acum ei trec cu vederea lucruri care, înainte, ar fi fost inacceptabile. Totul depinde de cei care vor urma. Lucrurile astea nu se fac bătând din palme.” Regele Mihai

 

20:30 Proiecție Shoplifters / O afacere de familie
Regia: Hirokazu Koreeda
Japonia, 2018, 121 min.
Palme d’Or pentru regie la Cannes
Psihanalizat de Rita Teodoru
Intrarea pe bază de bilete și invitații

Întorcându-se după un tur de furturi din magazine, Osamu și fiul său dau în drumul lor peste o fetiță care pare abandonată. Reticentă la ideea de a găzdui copilul peste noapte, soția lui Osamu acceptă în final să o ia în grijă, după ce află că părinții ei o maltratează. În ciuda sărăciei, familia pare să fie una fericită. Asta până într-o zi, când o întâmplare neprevăzută le dezvăluie brusc secretele.

 

Sâmbătă, 24.11.2018

11:00 Proiecție pentru copii
Wheely: Voios şi iute
Regia: Yusry Kru
Malaiesia, 2018, 90 min.
Psihanalizat de Laura Manu (Marea Britanie)
Intrarea liberă în limita locurilor disponibile

Wheely, un mic taxi prăfuit cu spirit aventurier şi competitiv, îndrăzneşte să concureze pentru titlul de rege al şoselelor în oraşelul său, Gasket City. În timpul unei curse eşuate, Wheely o cunoaşte pe celebra şi superba maşină de lux Bella di Monetti, de care se îndrăgosteşte până peste capotă.

 

13:00 Proiecție 7+1 scurt-metraje româneşti
Cadoul de Crăciun – regia: Bogdan Mureşan, 23 min.
Cu unul în plus – regia: Valeriu Andriuță, 15 min.
Suntem însărcinați – regia: Răzvan Mihai Badea, 22 min.
Un alt drum – regia: Andrei Robert Popa, cu: Diana Dumitrescu, 13 min.
Linişte – regia: Alex Iureş, 15 min.
Michelangelo – regia: Anghel Damian, 19 min.
Must Love Kubrick – regia: Alma Andreescu, 23 min.
The Little truth – regia Ștefan Mandachi, 15 min.

Psihanalizate de Andreea Chițu şi Elisabetta Marchiori (Italia) în prezenţa echipelor
Intrarea liberă în limita locurilor disponibile

 

15:30 Proiecție
Woman at war
Regia: Benedikt Erlingsson
Islanda 2018, 101 min.
Nominalizare Critics’ Week Grand Prize la Cannes
Finalist în competiția pentru Premiul LUX 2018
Psihanalizat de Gianina Micu
Intrarea pe bază de bilete și invitații

Halla are 50 de ani şi este o extrem de dedicată activistă pentru protejarea mediului. Ştiută de restul lumii doar sub numele de „Femeia munţilor”, Halla declară de una singură război prelucrării locale a aluminiului. În timp ce acţiunile ei devin tot mai temerare, de la simplu vandalism la sabotaj industrial în toată regula, Halla reuşeşte să oprească negocierile dintre guvernul islandez şi o corporaţie gata să construiască un combinat siderurgic în munţi. Dar exact când îşi pune la cale cea mai mare şi curajoasă operaţiune, Halla primeşte o scrisoare care schimbă totul…

 

18:00 Destine – proiecție în premieră absolută
Singura mea poveste / My Only Story
Regia: Nicholas Dimăncescu, Andrei-Nicolae Teodorescu
Imagine: Nicholas Dimăncescu, Dan Dimăncescu, Dimitri Dimăncescu
Scenariu: Andrei-Nicolae Teodorescu
SUA-România, 2019 (în producție), 90 min.
Psihanalizat de Sanda Lepoiev în prezența regizorului Andrei-Nicolae Teodorescu
Intrarea liberă în limita locurilor disponibile

Mă simt ca și cum totul se mișcă prea repede și timpul trece pe lângă mine.
De-alungul anilor m-am concentrat prea mult pe greșelile mele, pe defectele și neajunsurile mele.
Acum trebuie să opresc zgomotul de fundal. Trebuie să schimb toate jetoanele în bani. Trebuie să iau
camera în mână, să mă urc în mașină și să filmez ceva. Să montez… Cunoașterea a avut mereu o
parte foarte emoționantă. Acest film este ca o carte a cunoașterii despre ceea ce găsesc eu interesant.
Are atâtea subiecte. Este construit exact așa cum funcționează creierul meu.
Nicholas Dimăncescu

 

20:30 Destine – proiecție în premieră absolută în România
The Eyes of Orson Welles
Regia: Mark Cousins
Marea Britanie 2018, 115 min.
Golden Eye – Special Mention la Cannes
Psihanalizat de Bogdan Cuc
Intrarea pe bază de bilete și invitații

Având acces exclusiv la sute de desene și picturi din colecția privată a lui Orson Welles, regizorul Mark Cousins plonjează în lumea vizuală creată de acest regizor și actor legendar, pentru a dezvălui un portret inedit al artistului, așa cum nu a mai fost cunoscut vreodată: văzut prin ochii lui, schițat cu mâna lui, pictat cu propria sa pensulă. Avându-l ca producător executiv pe Michael Moore, „The Eyes of Orson Welles” readuce la viață pasiunile, viziunea, concepțiile și forța creatoare a acestui strălucit cineast al secolului XX și explorează căile prin care geniul lui Welles rezonează chiar și azi, în epoca lui Trump, la mai bine de 30 de ani de la moartea sa.

 

Duminică, 25.11.2018

11:00 Proiecție pentru copii
The Grinch
Regia: Yarrow Cheney, Scott Mosier
SUA, 2018, 90 min.
Psihanalizat de Petruța Gheorghe
Intrarea liberă în limita locurilor disponibile

În fiecare an, celebrările din ce în ce mai grandioase, mai strălucitoare și mai zgomotoase ale Crăciunului, perturbă singurătatea și liniștea lui Grinch. Când Whos afirmă că vor face un Crăciun de trei ori mai mare în acest an, Grinch își dă seama că există o singură cale de a-și câștiga pacea și liniștea: trebuie să fure Crăciunul. Va reuși Grinch să reducă la tăcere odată pentru totdeauna sărbătoarea Crăciunului?

 

13:00 Proiecție pentru adolescenti
Cei mai duri din curtea școlii / The tough guys
Regia: Christian Lo
Norvegia, 2013, 74 min.
Psihanalizat de Anda Drăgan
Intrarea liberă în limita locurilor disponibile

Este povestea lui Modulf, de 11 ani, care crede că este un super erou. În fiecare zi el este agresat de cei mai răi băieți din școală. Și asta e bine. Pentru că dacă Modulf este singurul agresat ceilalți copii nu vor fi. Într-o zi, o fată nouă, Lise, se mută alături. Lise nu este de acord cu teoriile lui Modulf. Ei îi pasă și creează dezastru în ierarhiile din școală – și dintr-o dată ea este cea din mijlocul furtunii care trebuie salvată. Modulf este forțat să se confrunte cu propria lui situație și să facă ceva în privința aceasta.

 

16:00 Destine – Păpușa de sunete: schiță de portret France Gall
Spectacol-lectură cu proiecții video și muzică live
Cu: actrița Laura Vasiliu și Irina Margareta Nistor
Invitat special: Ileana Popovici
Scenariu, concept & visuals: Radu Rădescu
Premieră absolută, 90 min.
Psihanalizat de prof. univ. dr. Matei Georgescu
Intrarea pe bază de bilete și invitații

Spectacolul-lectură Păpușa de sunete s-a născut dorinţa de a marca, prin muzică, imagine şi naraţiune, semnificațiile personale și reflexiile publice ale unui destin uman și artistic tulburător, privite printr-un melaj aparte de subiectivitate și detașare. Scenariul este construit pe modelul monodramei, în care își fac loc relatări ale unor fapte, întâmplări și senzații trăte, instrospecții, confesiuni și meditații din universul intim al personajului, dar și inserturi după jurmalele TV ale vremii și câteva hituri atent selecționate dintre cele care au condus la celebritatea numelui France Gall în lumea întreagă. Protagonista spectacolului își povestește viața la persoana întâi, punând alături, nu neapărat într-o ordine cronologică, amintiri, impresii, dialoguri și frânturi de realitate sau de auto-ficțiune. O propunere adresată deopotrivă iubitorilor de muzică, literatură şi cinema, dar și o reîntâlnire neașteptată cu solista de muzică ușoară Ileana Popovici.

 

18:00 Proiecție
Secretul fericirii
Regia: Vlad Zamfirescu
România, 2018, 90 min.
Psihanalizat de Anatol Reghintovschi
Intrarea pe bază de bilete și invitații

Într-o seară, între prieteni, Tom îşi împinge soţia şi amicul în situaţii mai mult decât absurde, căutând să-i facă să dezvăluie secrete bine păzite. Astfel, cei doi prieteni descoperă că fericirea cuiva este posibilă doar dacă altcineva este nefericit. Pentru că resursele de fericire sunt limitate.

 

20:30 Proiecție în avanpremieră
Apostolul Bologa
Regia: Dominic Dembinski
România, 2018, 98 min.
Psihanalizat de dr. Cristian Andrei, în prezenţa regizorului Dominic Dembinski şi a echipei filmului
Intrarea pe bază de bilete și invitații

O poveste despre eroi, frici, speranțe și iubire, o metaforă a războiului universal, în care personajele principale, deși marcate de greul istoriei, își trăiesc poveștile zâmbind și iubind. Dintr-un spațiu paradisiac, văzut ca o cameră-casă ruinată, în jurul unei spânzurători înflorite ca un cireș japonez de primăvară, Apostol Bologa ne povestește drumul său de la beznă la lumina învierii. Amintirile lui devin filmul Apostolul Bologa. Un sfânt care (ne) povestește, dincolo de moarte – sfinții și eroii nu mor niciodată, nu-i așa? – o aventură în care noi, cei de azi, ne putem recunoaște, ne putem vedea spaimele și urma de curaj, depășindu-ne zona de confort istoric actual.

 

Toate proiecțiile se vor desfăşura la Cinema Muzeul Ţăranului, Bucureşti

Bilete Eventbook:
https://eventbook.ro/event/search?term=FESTIVALUL+INTERNAȚIONAL+DE+PSIHANALIZĂ+ȘI+FILM
https://eventbook.ro/hall/cinema-muzeul-taranului-studio-horia-bernea

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni