Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

28 martie 2024

Muzeul Victor Babeș își redeschide în curând porțile


COMUNICAT

Muzeul Victor Babeș, din componența Muzeului Municipiului București, reintră în circuitul muzeal pe data de 23 noiembrie 2018, refăcut după o perioadă în care a fost închis pentru reamenajare, începând cu luna august 2017. Este al doilea muzeu, după Vila Dr. Nicolae Minovici, care se redeschide în acest an, pentru a fi redat comunității.

Muzeul va fi deschis în două etape. Prima vizează restituirea valorii memoriale – mobilier, cărți și artă decorativă, precum și o restituire a atmosferei de lucru și de familie. Piesele de artă decorativă – lustrele și mobilierul – au fost restaurate în ultimul an. În afară de reprezentarea clasică a unui muzeu memorial, patrimoniul va fi pus în valoare și prin intermediul unei logistici de expunere muzeală la standard european, iar cu sprijinul realității augmentate vor fi oferite publicului detalii vizuale din cel dintâi tratat de bacteriologie din lume, redactat de Victor Babeș.

Ca o noutate, expunerea permanentă va fi completată de o expoziție temporară care va veni în sprijinul unui muzeu de istorie a medicinei, prezentând relevanța acestui domeniu în ultimii 100 de ani. Piesele de aici vor valorifica activitatea specifică lui Victor Babeș integrată în timpul generației sale. Expoziția temporară va fi realizată în parteneriat cu instituții medicale precum Facultatea de Farmacie a UMF „Carol Davila” și Institutul Național Victor Babeș. De asemenea, va include piese oferite din colecția personală a medicului cardiolog Radu Ciudin. Se vor adăuga exponate specifice Muzeului Municipiului București din mai multe Colecții precum: Documente, Știință și Tehnică, Diverse și Gheorghe Marinescu.

A doua etapă se va finaliza anul viitor, inaugurarea este planificată pentru luna iulie 2019, și se va focaliza pe recuperarea muzeală a activității științifice a lui Victor Babeș.

Victor Babeș este unul dintre medicii români care au reușit să se impună pe plan mondial încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Profesor de anatomie patologică la Universitatea din București și fondator al Institutului Național de Patologie și Bacteriologie, acesta a adus contribuții majore în studiul bacteriologiei, al turbării, leprei, difteriei, tuberculozei, malagrei și pelagrei. Gheorghe Marinescu, unul dintre studenții săi și medic neurolog recunoscut, l-a descris drept cel mai ilustru reprezentant al științei medicale românești.

Muzeul care astăzi îi poartă numele a fost constituit în jurul memoriei savantului de către fiul său, Mircea Babeș. Acesta din urmă a adunat lucrurile tatălui său din apartamentul pe care l-a folosit de la Institutul Național de Patologie și Bacteriologie și le-a expus în parterul casei sale pe care a donat-o Primăriei Capitalei. Muzeul se află într-o clădire construită în stilul eclectic, specific anilor 1920, în partea de Nord a Bucureștiului. Construită inițial cu scopul de a fi folosită ca o locuință privată într-un cartier liniștit, astăzi acesta adăpostește o colecție dominată de lucrările științifice ale lui Victor Babeș. Aceasta este completată de o serie de piese de mobilier și decorație pe care familia Babeș le-a deținut până în momentul donării. Predomină piesele de artă europeană, de la scaune și fotolii, la reproduceri după picturi de secol XVII.

Urmărind liniile dictate de colecția muzeului, proiectul expozițional își propune să pună în valoare munca științifică a doctorului Victor Babeș, pornind de la primele descoperiri științifice și până la proiectele majore de medicină socială care au încercat să îmbunătățească nivelul de trai al bucureștenilor. În paralel, va fi subliniată recunoștința pe care a primit-o Victor Babeș ca urmare a eforturilor sale în domeniul medicinei. Imaginea va fi întregită de arborele genealogic al familiei Babeș din care au făcut parte diplomați și alți medici care au contribuit la progresul acestei științe.

Etajul muzeului va reveni la ilustrarea unui interior intim al unei case discrete de la mijlocul secolului al XX-lea, presărat cu piese de mobilier de factură europeană și obiecte de artă plastică și decorativă care denotă gustul lui Mircea Babeș în materie de artă.

Cu patrimoniul mult mai bine pus în valoare, cu exponate importante ce exemplifică viața, creația și descoperirile acestui ilustru reprezentant al științei românești, unul dintre medicii români care au reușit să se impună pe plan mondial încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea, există marea speranță că Muzeul Victor Babeș – Muzeul Municipiului București se va impune rapid în preferințele vizitatorilor care vor ști, trecând pragul acestei instituții, că astfel demonstrează respect față de o viață de muncă dedicată nu numai românilor, ci umanității întregi.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni