România a participat la dezbaterea deschisă a Consiliului de Securitate al ONU privind medierea și soluționarea conflictelor
30 august 2018
COMUNICAT DE PRESĂ
Reprezentantul Permanent Adjunct al României la Națiunile Unite, Gheorghe Necula, a susținut miercuri, 29 august, o intervenție în cadrul dezbaterii deschise a Consiliului de Securitate al ONU privind medierea și soluționarea conflictelor, organizată de Președinția britanică a Consiliului.
Reprezentantul Permanent Adjunct a subliniat importanţa unei abordări structurate cu privire la mediere şi prevenirea conflictelor: ”Medierea este un instrument esențial în prevenirea conflictelor. Pentru a asigura o pace durabilă, aceasta nu trebuie utilizată izolat, ci ca parte a unui sistem de prevenţie mai amplu, alături de alte instrumente, precum avertizarea timpurie, diplomația preventivă, precum și o analiză cuprinzătoare a cauzelor profunde ale conflictului.”
Totodată, Reprezentantul Permanent Adjunct a punctat relevanţa cooperării internaționale, accentuând rolul esenţial pe care organizaţiile regionale şi sub-regionale, precum Uniunea Africană, Organizaţia Cooperării Islamice, Uniunea Europeană sau Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS) îl pot juca în medierea conflictelor.
Evocând necesitatea de a consolida parteneriatele în interiorul sistemului Naţiunilor Unite, Gheorghe Necula a reamintit că în calitate de preşedinte al Comisiei pentru Consolidarea Păcii, România a înaintat o serie de priorităţi ale preşedinţiei sale, inclusiv implementarea consolidării şi permanentizării păcii, precum şi o mai bună coordonare între Comisia pentru Consolidarea Păcii şi Fondul pentru Consolidarea Păcii – toate acestea fiind conectate în mod direct cu eforturile de susținere a proceselor de mediere.
În acest context, Reprezentantul Permanent Adjunct a reiterat angajamentul României de a colabora cu comunitatea internațională pe acest subiect: ”Multe organizații internaționale își consolidează competențele în materie de mediere. În calitate de stat membru, România va contribui la întărirea competențelor de mediere ale Uniunii Europene. UE, în calitate de actor global în procesele de mediere, are acces la instrumente necesare prevenirii conflictelor, care sunt atât de ordin politic, diplomatic (bilateral şi multilateral), civil, precum și comercial și de dezvoltare.”