Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

12 iulie 2024

Festivalul care unește comunități în jurul artelor contemporane, ICon Arts Transilvania, începe marți, 24 iulie


Comunicat de presă 19 iulie, UCIMR

3 săptămâni, 10 localități și peste 20 de evenimente

Unul dintre cele mai longevive evenimente dedicate artelor contemporane din România, Festivalul ICon Arts Transilvania, a ajuns anul acesta la ediția cu numărul XVI. Peste 200 de artiști din întreaga lume se vor întâlni aici, contribuind la dezvoltarea unui laborator de creație unic în peisajul internațional. Iar publicul prezent va fi primul care se va putea bucura de inspirația unor locuri neatinse de secole în compania artelor noi și tradițiilor vechi.

În perioada 24 iulie – 11 august, aproape în fiecare seară, un program cultural inedit se va desfășura în mijlocul cetăților vechi de secole, dar și pe scenele consacrate cu semnificație deosebită în contexul Centenarului Unirii. Programul itinerant al festivalului s-a dublat de anul acesta, astfel că 10 localități vor găzdui cele peste 20 de evenimente: Sibiu, Biertan, Viscri, Alma Vii, Richiș, Mălâncrav, Cloașterf, Dealu Frumos, Cetatea Râșnov și Sinaia – Castelul Peleș.

Primul eveniment va avea loc marți, 24 iulie, orele 17:00 – 20:00, în mijlocul cetății Biertan unde reputatul violonist Gabriel Croitoru va concerta de la ora 18:00 alături de elevii săi în incinta fortificată a bisericii Biertan, a cărei faimă a făcut înconjurul lumii. Ziua va începe cu un tur ghidat de la ora 17:00 și se va încheia cu spectacolul gastronomiei locale, parte din „Șezătoarea postmodernă”.

Programul complet poate fi consultat pe www.iconarts.ro, iar intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponibile, prin rezervare în prealabil. Amănunte pe website. Festivalul ICon Arts este un eveniment organizat de UCIMR și Exces Music.

Comunitatea ICon Arts reunește un număr record de artiști internaționali

Festivalul ICon Arts nu doar că adună sub același acoperiș instituții din România și din străinătate, arii diferite ale muzicii și artelor contemporane, ci și apropie, în mod deosebit, comunități diferite – public urban, localnici și artiști internaționali.

Artiștii invitați anul acesta străbat un drum lung pentru a fi parte din „Fenomenul ICon Arts”. Vor veni pentru studii și pentru a concerta un număr record de artiști din: China, Germania, Italia, Iran, Irlanda, Japonia, Kosovo, Liban, Marea Britanie, România, Republica Moldova, SUA, însumând un număr de peste 200 de persoane. Iar multe dintre vechile spații săsești unde se desfășoară festivalul, precum Richiș sau Biertan, se mândresc astăzi cu noi localnici, reprezentând cea mai diversă populație provenind din zeci de națiuni, care s-au îndrăgostit de România și au ales să se mute aici.

Un loc special în cadrul Festivalului va fi marcat de prezența London Schools Symphony Orchestra, pentru prima dată în România, prin cele două evenimente de luni, 30 iulie (Sala Thalia – Filarmonica de Stat din Sibiu – bilete online și la Sala Thalia) și happening-ul de marți 31 iulie (Mălâncrav, în fața Conacului Apafi). Orchestra va concerta sub conducerea artistică a dirijorului Peter Ash.

Mai mult, Festivalul ICon Arts este un liant anul acesta între alte trei Festivaluri, în același spirit, de a unifica diferite comunități și ramuri ale artei: „Festivalul de Film și Istorii Râșnov” unde se vor desfășura concerte jazz, Festivalul „Săptămâna Haferland”, dedicat promovării culturii săsești din Transilvania, dar și festivalul de film horror & fantasy „Lună Plină” din incinta cetății fortificate Biertan. Altfel spus: publicul este invitat la Festivalul ICon Arts pentru a avea parte de un regal artistic cum „va fi odată ca niciodată” în România.

Totodată, „Music: a Bridge Between People”, un proiect internațional de sine stătător, cuprinde trei evenimente culturale care vor fi promovate și de ICon Arts. În cadrul acestui proiect, desfășurat sub forma unui „dialog peste meridiane” vor concerta tineri muzicieni remarcabili din România, Republica Moldova, Kosovo și Italia/Japonia.

Șezătoarea postmodernă” va celebra în premieră

Sibiul – Regiune Gastronomică Europeană 2019”

După-amiezele și serile Festivalului ICon Arts vor fi completate și la această ediție de evenimentele incluse în „Șezătoarea postmodernă”. Aproape după fiecare concert sau performance, spectacolul gastronomiei locale va avea loc de cinste alături de prezentarea tradițiilor locale. Vor avea loc, de asemenea, prezentări și degustări de vinuri locale și bio oferite de Senator Wines. Organizatorii își doresc, cu acest prilej, să promoveze nu doar artele noi, spațiile culturale și arhitecturale – unele fiind parte din Patrimoniul Universal UNESCO – dar și să promoveze în rândul oaspeților Sibiul – Regiune Gastronomică Europeană 2019”, cu atât mai mult cu cât anul acesta celebrăm Centenarul României, dar și Anul European al Patrimoniului Cultural.

ICon Arts va fi anul acesta, așadar, un eveniment cu triplă semnificație istorică, iar toate acțiunile nu s-ar putea desfășura fără sprijinul parteneriatului de durată avut cu Mihai Eminescu Trust, Experience Transylvania și Colinele Transilvaniei.

Festivalul ICon Arts Transilvania (International Contemporary Arts), ediția a XVI-a, este un eveniment organizat de UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România și Exces Music. O parte din evenimente sunt co-finanțate de AFCN, Consiliul Județean Sibiu, Consiliul Local Sibiu și Primăria Municipiului Sibiu, cu susținerea Primăriei Biertan.

Parteneri culturali: Contemporary Music Centre Ireland, Ipsia di Forli – Cesena, Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, Filarmonica de Stat din Sibiu, Casa de Cultură a Municipiului Sibiu, Fundația Mihai Eminescu Trust, Colinele Transilvaniei, Experience Transylvania, Săptămâna Haferland, Senator Wines, Festivalul de Film și Istorii Râșnov, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”.

Parteneri media: EnjoyTV.ro, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Capital Cultural, Tribuna, Profil Cultural, Ora de Sibiu.

Parteneri de mobilitate: GetPony

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni