Go to ...
RSS Feed

13 decembrie 2024

Sculpturi de peste 6 metri înălțime, realizate din aproximativ 80 de tone de material, expuse într-un parc de 60.000 de metri pătrați, din 16 iunie, la Castelul Cantacuzino


Comunicat

Peste 100 de sculpturi, unele de peste 6 metri înălțime, realizate din aproximativ 80 de tone de material, vor fi prezentate începând din 16 iunie, la Castelul Cantacuzino, în expoziția „100 de ani România. 100 de sculpturi. 100 de zile”, un eveniment dedicat aniversării Centenarului.

Expoziția, care se va încheia pe 24 septembrie, aduce în atenția iubitorilor de artă peste 100 de sculpturi realizate de unii dintre cei mai apreciați artiști. Astfel, vor fi expuse, printre altele, sculpturi realizate de Peter Jecza, George Apostu, Liviu Mocan, Darius Hulea, Eugen Petri, Vasile Călin Filip, Gyury Csaba și Nicolae Fleissig. Vizitatorii vor putea vedea lucrări realizate din andezit, lemn, metal, marmură, bronz, piatră, ciment, granit, sticlă, oțel și alamă.

Peste 100 de sculpturi își vor valorifica tridimensionalitatea prin amplasarea lor într-un sit istoric, neoromânesc, celebrând astfel dialogul dintre începutul și contemporaneitatea României. Expoziția invită la cunoaștere, cercetând trecutul și analizând bogăţia de perspective, abordări şi interpretări ce surprind pluridimensionalitatea sculpturii actuale.

Cele peste 100 de sculpturi vor fi expuse atât în grădina Castelului, cât și în spațiul interior al Galeriei de Artă a monumentului istoric. Pentru această expoziție, a fost realizată, printr-o intervenție artistică și simbolistică, o serie de noi trasee de promenadă. Unele dintre cele mai reprezentative nume ale sculpturii românești postbelice și contemporane vor invita vizitatorii să descopere pe aceste alei atât o viziune cuprinzătoare asupra discursului plastic al sculpturii, cât și noi perspective de asumare a viitorului.

Sculpturile provin din întreaga Românie și din Moldova, formând astfel o Mare Unire a artiștilor. O parte dintre aceste lucrări sunt deja expuse în grădina Castelului, iar în fiecare zi, expoziția se îmbogățește cu alte sculpturi ce sunt aduse din toate colțurile țării. Astfel, expoziția, ce va cuprinde 100 de lucrări amplasate în aer liber și peste 60 de sculpturi în interiorul monumentului, va fi finalizată înainte de 15 iunie.  Vernisajul expoziției va avea loc pe 15 iunie, la ora 16.00, la eveniment participând Kurt Neuschitzer, CEO al Zamora Estate, companie ce deține domeniul Castelul Cantacuzino, Sorina Jecza, președintele Fundației TRIADE, partener al expoziției, Eugen Petri, sculptor și unul dintre curatorii proiectului, și critici de artă.  Lucrările ce vor fi prezentate în expoziția „100 de ani România. 100 de sculpturi. 100 de zile” provin atât din colecții publice și private, cât și din selecția realizată în urma concursului de proiecte organizat de Castelul Cantacuzino. Totodată, pentru o reprezentare cât mai vizibilă, va fi editat un catalog ce va cuprinde sculpturile ce fac parte din proiectul inițiat de Galeria de Artă a Castelului Cantacuzino. Expoziția este organizată sub îndrumarea Fundației Triade în colaborare cu sculptorul Eugen Petri.

Castelul Cantacuzino a fost deschis spre vizitare în 2010, iar în 2015, a fost inaugurată Galeria de Artă, prima expoziție fiind dedicatã pictorului spaniol Salvador Dali. Au urmat apoi lucrãri grafice ale artiștilor Pablo Picasso, Marc Chagall, Vincent van Gogh, Henri Matisse, dar și expoziții de artã contemporanã cu lucrãri ale artiștilor Andrei Gamarț, Nadine Kseibi, Mirela Iordache și a Societății Artiștilor Figurativi din România.

 

Castelul Cantacuzino a fost construit în 1911, la cererea prințului Gheorghe Grigore Cantacuzino, monumentul devenit istoric fiind la inaugurarea sa una dintre cele mai moderne construcții din Europa.

 

Fundaţia Triade este prezentă din anul 2000 pe scena culturală a Timişoarei (fondator: sculptorul Peter Jecza). Programele pe care le încurajează vizează arta în spațiul public, recuperarea și restituirea patrimoniului – prin inițiative axate pe artiști ai generației ’60 – pionieri ai artei contemporane, susținerea tinerilor creatori, prin intermediul Premiilor Juventus.

 

Triade a organizat peste 200 de expoziții în spațiile proprii din Timișoara sau prin

parteneriate internaționale, în întreaga Europă, și a editat peste 200 de albume și cărți de artă. Este coorganizator al Bienalei Art Encounters (2015, 2017).

 

Expoziția va avea loc între 16 iunie și 24 septembrie 2018, zilnic, între orele 9.00 și 21.00.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni