Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

20 iunie 2024

Reprezentantul Permanent al României la ONU a prezentat în Adunarea Generală prioritățile Comisiei pentru Consolidarea Păcii în anul 2018


COMUNICAT DE PRESĂ

Reprezentantul Permanent al României la ONU, ambasadorul Ion Jinga, a prezentat, în calitate de președinte al Comisiei pentru Consolidarea Păcii (Peacebuilding Commission – PBC), la 24 mai 2018, în plenul Adunării Generale a ONU, prioritățile PBC pentru anul 2018: consolidarea rolului catalizator al Comisiei, focalizarea sprijinului acesteia pentru regiunea Sahel, întărirea parteneriatelor și continuarea angajamentului PBC în Republica Gambia.

Amintind că, în anul 2017, Consiliul de Securitate a solicitat PBC să sprijine Oficiul Națiunilor Unite pentru Africa de Vest (UNOWAS) în implementarea Strategiei Integrate a ONU pentru Sahel, Reprezentantul Permanent al României a arătat că în luna martie 2018 a participat, în calitate de președinte al PBC, la cea de-a 6-a reuniune a Platformei de Coordonare Ministerială pentru Sahel”, în Ciad. A precizat că Sesiunea Anuală a PBC, ce va avea loc la 26 iunie 2018, va fi dedicată exclusiv acestei regiuni și va reuni statele membre PBC, reprezentanți ai țărilor din regiunea Sahel, înalți oficiali ai ONU (inclusiv Secretarul General, Secretarul General Adjunct și Președintele AG ONU), reprezentanți ai organizațiilor regionale, instituțiilor financiare internaționale și organizațiilor societății civile. Obiectivul acestui eveniment important îl constituie mobilizarea tuturor actorilor angajați în acest proces și a parteneriatelor în sprijinul eforturilor de pace în Sahel, cu accent pe valorificarea inițiativelor naționale și implicarea femeilor și tinerilor în soluționarea cauzelor conflictelor în regiune.

Amintind că dezvoltarea parteneriatelor reprezintă una dintre prioritățile mandatului României la conducerea PBC, ambasadorul Ion Jinga a menționat că, după Sesiunea Anuală, PBC va organiza un eveniment comun cu Consiliul Economic și Social (ECOSOC) dedicat rolului parteneriatelor în consolidarea și permanentizarea păcii, cu accent pe parteneriatul cu sectorul privat.

Reprezentantul Permanent al României a subliniat că, la solicitarea Guvernului Republicii Gambia, PBC va continua să acționeze ca o platformă de dialog al acestui stat cu comunitatea internațională. În acest sens, în luna aprilie 2018, Președinția română a PBC a organizat o reuniune la nivel înalt la care au participat Președintele și ministrul Finanțelor din Republica Gambia, Comisarul UE pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare, Președintele Comisiei ECOWAS, Observatorul Permanent al Uniunii Africane la ONU, precum și înalți oficiali ai ONU. Evenimentul a reprezentat o bună oportunitate prin care autoritățile din Republica Gambia să-și prezinte prioritățile în domeniul consolidării păcii, cu puțin timp înaintea reuniunii Conferinței Internaționale a Donatorilor pentru Gambia, organizată de UE la 22 mai 2018, la Bruxelles.

Ambasadorul Jinga subliniat, totodată, că Președinția română a PBC abordează consolidarea păcii dintr-o perspectivă pragmatică, explorând modalitățile prin care sprijinul ONU pentru țările afectate de conflict și aflate pe agenda PBC să fie cât mai coerent și efectiv. Abordarea pragmatică, dinamică și orientată spre ancorarea în realitățile din teren a Președinției române a PBC a fost salutată în plenul Adunării Generale de către numeroși participanți la reuniune, care au exprimat sprijinul lor pentru prioritățile prezentate, între care ambasadorii la ONU din Canada, Columbia, Germania, India, Italia, Kenya, Maroc, Nigeria, Norvegia, Pakistan.

Informații suplimentare

La 31 ianuarie 2018, România a preluat funcția de Președinte al Comisiei ONU pentru Consolidarea Păcii, pentru un mandat de un an (Peacebuilding Commission – PBC). 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni