Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

29 martie 2024

Întrevederea consilierului prezidenţial pentru politică externă, Bogdan Aurescu, cu Miroslav Lajčák, preşedintele Adunării Generale a ONU


COMUNICAT DE PRESĂ

Întrevederea consilierului prezidenţial pentru politică externă, Bogdan Aurescu, cu Miroslav Lajčák, preşedintele Adunării Generale a ONU

Consilierul prezidenţial pentru politică externă Bogdan Aurescu a avut vineri, 25 mai 2018, la sediul ONU de la New York, o întrevedere cu Miroslav Lajčák, preşedintele Adunării Generale a ONU, la întâlnire participând şi ambasadorul Ion Jinga, Reprezentantul Permanent al României la ONU.

În cadrul întrevederii cu Miroslav Lajčák, Bogdan Aurescu a reafirmat angajamentul României în favoarea multilateralismului şi a obiectivelor şi principiilor înscrise în Carta ONU. Consilierul prezidențial a exprimat aprecierea faţă de eforturile depuse de către Preşedintele Adunării Generale în cadrul mandatului său de a promova multilateralismul şi a creşte vizibilitatea Adunării Generale ca cel mai reprezentativ for internaţional, precum și sprijinul României pentru obiectivele mandatului Președintelui Adunării Generale.

Cei doi interlocutori au discutat pregătirea apropiatei vizite a Preşedintelui Adunării Generale în România, la 19 iunie, la Bucureşti.

În cadrul întrevederii cu Consilierul prezidenţial Bogdan Aurescu, Miroslav Lajčák a prezentat priorităţile mandatului său ca Preşedinte al Adunării Generale a ONU: implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, securitatea şi procesele de consolidare a păcii, migraţia, multilateralismul şi ameninţările la adresa acestuia, dar şi probleme ce privesc organizarea internă a ONU, precum procesul de reformă şi rolul Adunării Generale.

Totodată, a fost discutat subiectul Summit-ul Iniţiativei celor Trei Mări, care va fi găzduit la Bucureşti, în perioada 17-18 septembrie 2018. Bogdan Aurescu a menţionat că summit-ul va include, în premieră, organizarea unui Forum de Afaceri – angajament stipulat în Declaraţia Summit-ul Iniţiativei celor Trei Mări ce a avut loc la Varşovia, în iulie 2017 – la care vor participa aproximativ 500-600 de reprezentanţi ai mediului de afaceri din cele 12 state membre ale Iniţiativei, dar şi din celelalte state membre UE, din SUA, precum şi din Balcanii de Vest, R. Moldova, Ucraina, Georgia și Turcia. Obiectivul îl constituie crearea unei platforme pentru a facilita stabilirea de contacte între oameni de afaceri, reprezentanţi guvernamentali şi alţi actori din mediul economic, cu scopul de a stimula iniţiativele sectorului privat, inclusiv investiţiile.

Totodată, a fost abordat subiectul candidaturii României pentru un rol de membru nepermanent în Consiliul de Securitate. Au mai fost discutate teme precum situația de securitate din regiunea Mării Negre, evoluțiile recente din dosarul nord-coreean şi rolul esenţial al dreptului internaţional în menţinerea păcii şi securităţii internaţionale. În acest sens, Bogdan Aurescu, în calitatea sa de membru al Comisiei ONU de Drept Internațional, a prezentat evoluția lucrărilor CDI din cadrul actualei sesiuni dedicate aniversării a 70 de ani de activitate a acestui prestigios forum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni