Go to ...
RSS Feed

13 decembrie 2024

România susține lansarea Deceniului de acțiune: Apă pentru dezvoltare durabilă 2018-2028


Comunicat

Reprezentantul Permanent al României la ONU, Ambasadorul Ion Jinga, a participat la lansarea Deceniului pentru acțiune: Apă pentru Dezvoltarea Durabilă 2018-2028, în cadrul evenimentului la nivel înalt convocat de Președintele Adunării Generale, în perioada 22-23 martie 2018.

Reprezentantul Permanent al României a avut o intervenție în cadrul acestui eveniment, vineri, 23 martie, subliniind cât de critică devine fiecare picătură de apă pentru lumea noastră și a remarcat că „pentru multe țări și regiuni din lume care se confruntă cu deficit de apă, secetă, deșertificare, riscuri de inundații, Deceniul de acțiune oferă ocazia de a face transformările necesare într-un domeniu vital pentru dezvoltarea economică și socială, mediu, sănătate și bunăstare și, nu în ultimul rând, pace și securitate”.

Reamintind că România are o rețea densă de râuri și este o țară riverană a Dunării, fluviul cu cel mai lung curs de apă transfrontalier din Europa, a subliniat experiența vastă la nivel național a țării noastre în gestionarea apelor bazinelor hidrografice, generarea hidroenergiei, irigarea, tratarea apelor reziduale și salubritate. A arătat că eforturile în domeniul gestionării integrate a apei trebuie să implice consolidarea parteneriatelor pe domenii specifice de activitate, care să fie însoțite de cooperare internațională.

Ambasadorul Ion Jinga a amintit faptul că „România este co-inițiator al Strategiei UE pentru regiunea Dunării (EUSDR), care reuneste 9 state membre ale UE și 5 țări vecine ale UE”. A subliniat, de asemenea, că țara noastra va prelua, pentru un an, președinția rotativă a EUSDR în noiembrie 2018, având printre priorități „Cooperarea în regiunea Dunării prin utilizarea clusterelor, pentru a crea lanțuri valorice umane și economice“.

Reamintind că zonele de coastă sunt atractive din punct de vedere economic și cultural, ambasadorul român a remarcat că acestea sunt, în acelasi timp, vulnerabile din punct de vedere ecologic. Din acest motiv, în cadrul proiectului „Îmbunătățirea managementului integrat al zonelor de coastă în regiunea Mării Negre”, autorități și organizații non-guvernamentale din Bulgaria, Moldova, România, Ucraina și Turcia și-au unit forțele pentru a aborda problemele legate de durabilitate.

În concluzie, Reprezentantul Permanent al României a subliniat că apa este o provocare și o oportunitate comună pentru țările din toate regiunile lumii, ceea ce impune ca și eforturile să fie comune, în vederea asigurării dezvoltării durabile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni