Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

13 iunie 2024

Deschiderea expoziției „Felix Terra – Istorie și artă ecleziastică în Episcopia Romano-Catolică de Oradea”


COMUNICAT

Muzeul Naţional de Istorie a României, sub egida Ministerului Culturii și Identității Naționale, în parteneriat cu Episcopia Romano-Catolică de Oradea, Muzeul Național Maghiar, Biblioteca Națională Széchényi, Arhivele Naționale ale Ungariei și Muzeul Țării Crișurilor din Oradea, vernisează expoziția „Felix Terra – Istorie și artă ecleziastică în Episcopia Romano-Catolică de Oradea”, joi, 14 decembrie 2017, cu începere de la ora 17:00.

Evenimentul se va desfășura în prezența: ES Monsenior Miguel Maury Buendia, Nunțiu Apostolic în România, ES Monsenior László Böcskei, Episcop al Diecezei Romano-Catolice de Oradea, ES Monsenior Ioan Robu, Arhiepiscop, Mitropolit Romano-Catolic de București, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal în cadrul Patriarhiei Române, Dl. prof. univ. dr. Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial, Departamentul Cultură, Culte şi Centenar în cadrul Administrației Prezidențiale, Dl. Victor Opaschi, Secretar de Stat în cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte, Dl. dr. Földesi Ferenc, Director al Colecțiilor Speciale ale Bibliotecii Naționale Széchényi din Budapesta, Dl. dr. Aurel Chiriac, Director general al Muzeului Țării Crișurilor din Oradea și Dl. dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, Director general al Muzeului Național de Istorie a României.

În luna decembrie, lună consacrată strălucirii și purității creștine, Muzeul Național de Istorie a României, întâmpină Nașterea Domnului, în haine de sărbătoare, cu o expoziție memorabilă, despre istoria și arta ecleziastică a Episcopiei Romano – Catolice de Oradea, a treia eparhie creștină care a funcționat pe teritoriul actual românesc, încă din evul mediu timpuriu.

Discursul expozițional al operelor făcând parte din domeniul artei liturgice, artei votive, a portretisticii, dar și al picturii ambientale și al obiectelor etnografice prezente în expoziție, opere de o reală noblețe și splendoare, păstrate în Episcopia Romano-Catolică de Oradea, prezente acum la București, este întregit, sub aspect istoric, de participarea deosebită a Muzeului Național Maghiar, a Bibliotecii Naționale Széchényi și a Arhivelor Naționale ale Ungariei, nu în ultimul rând, prin contribuția Muzeului Țării Crișurilor și a Muzeului Național de Istorie a României.

Expoziția „Felix Terra. Istorie și artă ecleziastică în Episcopia Romano-Catolică de Oradea” face parte din programul desfășurat la Muzeul Național de Istorie a României, intitulat „Cu toții împreună”, prin care ne propunem o prezentare amplă a istoriei și moștenirii culturale a minorităților din România. Muzeul Național de Istorie a României, gazdă generoasă pentru astfel de manifestări culturale, consideră că aceste istorii și tradiții fac parte integrantă din istoria României, promovând multiculturalitatea ca resort educativ, principal, pentru generația actuală și pentru cea viitoare. Expoziția contribuie la o mai bună cunoaștere a bogăției și diversității culturale a minorităților, înlesnind o mai bună înțelegere între majoritate și minorități.

Alături de fragmente arhitecturale și vestigii de piatră, păstrate din evul mediu, martori ai unei lumi apuse, se regăsesc în expoziție documente medievale rare – Cronica de la Dubnic, Antifonala de la Zalka, dar și tezaurul mormântului regelui Sigismund de Luxemburg. În perioada modernă, sub auspicile împărătesei Maria Terezia, dar și ale împăratului Franz Iosef, rolul însemnat al Catedralei este recunoscut prin numeroasele și neprețuitele obiecte donate diecezei. În expunerea dedicată modernității, se remarcă, în acest sens, impresionantul ornat liturgic al Mariei Terezia.

Expoziția este deschisă la Muzeul Național de Istorie a României până la data de 1 aprilie 2018.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni