Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

19 aprilie 2024

BRAȘOV 1987, DOI ANI PREA DEVREME


Filmul documentar Brașov 1987, doi ani prea devreme este o coproducție Muzeul Județean de Istorie Brașov și Casa de Producție TVR.

scenariul și regia: Liviu Tofan

imaginea: Andrei Țoneș, Dinu Mărgărint

montaj: Robert Kallos

ilustrații: Mihai I. Grăjdeanu

coloana sonoră: Victor Epure

producători executivi: Mihai Dragomir, Ionuț Cărpătorea

producători: Demeter Andras Istvan, Nicolae Pepene

Este primul film documentar produs de Muzeul Județean de Istorie Brașov.

Varianta pentru programul TVR urmează să fie difuzată pe TVR 1 în seara de 15 noiembrie 2017, iar varianta integrală are premiera la Brașov, în aceeași seară.

Parteneri: Consiliul Județean Brașov, Asociația 15 Noiembrie 1987, Institutul Român de Istorie Recentă, Festivalul de Film Istoric Râșnov, Muzeul Național Cotroceni, Muzeul Național al Țăranului Român, Universitatea Transilvania Brașov.

Liviu Tofan, regizorul filmului documentar:

,,Se spune că cine controlează trecutul, controlează viitorul. Adică ne poate manipula, ne poate dirija. Împotriva unui asemenea control, facilitat de ignoranță, singura replică eficientă este cunoașterea.

Dar cunoașterea este un capitol la care stăm cam prost în general. În ceea ce privește istoria noastră recentă, revolta de la Brașov este cel mai bun exemplu: de o semnificație unică în epocă – manifestația din 15 noiembrie 1987 a fost primul protest politic de masă din istoria comunistă a României -, evenimentul este aproape necunoscut. Timișoara în decembrie 1989 a fost o reeditare a revoltei de la Brașov, dar într-un context mult mai propice, care i-a permis să-și atingă scopul.

Au trecut de atunci 30 de ani, populația României s-a primenit cu o generație aflată în pericol de a nu cunoaște mai nimic despre întâmplări și pătimiri ce au marcat profund această societate. Nevoia recuperării memoriei este acută. Și am hotărît să facem un film: Brașov 1987. Doi ani prea devreme. Un documentar prin care să le povestim tinerilor de azi ce s-a întîmplat atunci, și care să rămînă ca o dovadă”.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni