Platforma Internațională de Teatru București # 4 discută despre… ”Europa?”
8 octombrie 2017
COMUNICAT
Tu ce făceai acum zece ani, când România a intrat în Uniunea Europeană? Mai ții minte dacă te-a interesat sau nu? Dacă ți s-a părut că e un lucru bun sau dimpotrivă? Câți membrii ai familiei, prieteni sau cunoscuți au plecat de-atunci în alte țări? Dar tu – de câte ori te-ai gândit să pleci?
Platforma Internațională de Teatru București are în acest an tema Europa? și prezintă spectacole care transpun în limbaj teatral întrebările pe care ți le-ai pus și tu, precum și unele noi, la care poate nu te-ai gândit încă. Prin spectacole cărora nu le lipsește nici umorul, nici empatia, nici suspansul, urmate de discuții deschise, libere, informale, cu artiștii care le-au creat, PITB # 4 propune un brainstorming în urma căruia spectatorii se vor simți mai puternici grație solidarității umane. Și noi ne-am gândit să plecăm din țară, și noi avem îndoieli că în acești 10 ani am devenit cu adevărat o țară europeană, și noi ne întrebăm ce mai înseamnă, în fond,Europa? De ce să nu ne întrebăm și să încercăm să răspundem împreună?
***
Platforma Internațională de Teatru București #4 va avea loc în perioada 12-15 octombrie 2017 la ARCUB-Gabroveni și Point Art Hub, fiind produsă de Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului, cu sprijinul Institutului Francez, al AFCN și al UNITER. Curatoarea Platformei este încă de la prima ediție din 2014 criticul de teatru Cristina Modreanu.
Ediția cu numărul 4 se deschide cu spectacolulCăpcăuni de Yan Verburgh, în regia lui Eugen Jebeleanu, una dintre pepitele toamnei teatrale franceze(Vincent Bouquet, sceneweb.fr). Acestă primă creație a Companiei Des Ogresexpune fără menajamente dimensiunile politice și religioase ale homofobiei.Spectacolul va face să curgă, fără îndoială, multă cerneală în România, cu atât mai mult în actualul context socio-politic. Evenimentul este organizat cu sprijinul Institutului Francez din București.
Între celelalte spectacole remarcabile ale Platformei Internaționale de Teatru București #4 se numără și Exit, semnat de cunoscutul regizor maghiar Arpad Schilling, premiat de Uniunea Teatrelor Europene (UTE) cu Premiul Noi Realități Teatrale (coproducție România-Serbia), Rovegan, scris și regizat de Catinca Drăgănescu și Bun de export de Alex Tocilescu, în regia Catincăi Drăgănescu (producții România). Vor mai avea loc în cele patru zile ale evenimentului lansarea proiectului România 100 – povești adevărate spuse pe viu, o prezentare a Biroului Europa Creativă-România dedicată celor care vor să acceseze fonduri culturale europene, dezbaterea cu tema ”Cât de european e teatrul românesc?” și proiecția filmului experimental Now you see it,now you don’t/ Acum o vezi, acum n-o mai vezi, realizat de regizorul american Richard Foreman cu actori români, acestea din urmă cu intrare liberă.
Biletele pentru spectacole se pot achiziționa online, de pe platforma Eventbook.ro dar și în format fizic, de la casa de bilete ARCUB.