Comunicat de presă
14 septembrie 2017
Șapte filme în ultima săptămână de „Cinema în aer liber”, pe Insula Artelor din Parcul Titan
Primăria Sectorului 3 organizează, în perioada 15 august – 17 septembrie, cea de-a V-a ediție a evenimentului „Cinema în aer liber”. Cele mai bune filme ale anului vor putea fi urmărite timp de cinci săptămâni pe Insula Artelor din Parcul Titan.
„Cinema în aer liber” s-a întors în Sectorul 3 cu 24 de filme, dintre care 12 sunt noi în selecția oficială. Aceasta cuprinde filme nominalizate anul acesta la Oscar, așa cum sunt „Tanna” (regia Martin Butley) și „Toni Erdmann” (regia Maren Ade), pelicule premiate cu Ursul de Aur și de Argint la Berlinale 2017 – „Despre trup și suflet” (regia Ildiko Enyedi) și „Things to come” (regia Mia Hansen-Love) sau nominalizate la Festivalul de film de la Cannes – „La fille inconue” (regia Jean-Pierre și Luc Dardenne) și „Eu, Daniel Blake” (Palme d’Or în 2016).
Alte 12 filme au putut fi urmărite în cele două selecții alternative – retrospectivele „American Classics” și „Emir Kusturica”. Din prima fac parte„American Beauty” (regia Sam Mendes), musicalul „Grease” (regia Randal Kleiser), „Vanilla Sky” (regia Cameron Crowe), „Little Miss Sunshine” (regia Jonathan Dayton, Valerie Daris), „Casino” (regia Martin Scorsese) și „Confesiunea unui anonim” (regia Joel Coen). Cea de-a doua a adus pe marele ecran din parc șase dintre cele mai îndrăgite filme ale regizorului sârb –„ Pisica albă, pisica neagră”, „Arizona Dream”, „Underground”, „Time of the Gypsies”, „Tata în călătorie de serviciu” și „Viața e un miracol”.
După ce peste 10.000 de bucureșteni au trecut pragul insulei în primele patru săptămâni de proiecții, programul pentru săptămâna 11 – 17 septembrie este, de luni până duminică, de la ora 20:30:
11 septembrie – Fata necunoscută, (r. Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne, 2h), nominalizat la Palme d’Or și la premiile Cesar.
Sinopsis: Într-o seară, după ce programul s-a terminat și cabinetul s-a închis, o doctoriță aude soneria, dar nu răspunde. În ziua următoare, poliția o informează că o tânără a fost găsită moartă la ușa ei. Copleșită de remușcări, doctorița va începe o investigație pe cont propriu în identificarea femeii care a fost omorâtă, chiar dacă asta înseamnă să-și pună propria viață în pericol.
12 septembrie – Despre trup și suflet, (r. Enyedi Ildiko, 2h45), câștigător la Berlinale.
Sinopsis: O neobișnuită poveste de dragoste, bazată în jurul dualității somnului și trezirii, minții și materiei. Cuvintele “Ne întâlnim în vis” capătă o semnificație spirituală în aplaudatul film Despre trup și suflet.
13 septembrie – Vara s-a sfârșit (r. Radu Potcoavă, 1h45).
Sinopsis: Acțiunea din „Vara s-a sfârșit” are loc într-un mic oraș de la malul Dunării, în timpul vacanței de vară. Mircea (Nicholas Bohor) acceptă să-l ajute pe Alex (Dan Hurduc) să-și însceneze răpirea și să-și șantajeze un tată absent, nerealizând consecințele pe care astfel de jocuri le pot avea.
14 septembrie – Tanna (r. Martin Butley, 1h45), nominalizat la Oscar pentru cel mai bun film străin.
Sinopsis: Wawa, o fată din ultimele triburi tradiţionale din Pacificul de Sud, se îndrăgosteşte de Dain, nepotul şefului de trib. Dar când un război intertribal ameninţă buna convieţuire, Wawa este promisă altuia, ca parte a tratatului de pace. Tinerii iubiţi fug, dar sunt urmăriţi de războinici inamici hotărâţi să îi ucidă. Au de făcut o grea alegere: dragostea lor sau viitorul tribului.
15 septembrie – Eu, Daniel Blake (r. Ken Loach, 1h45), premiat la BAFTA și la Cannes.
Sinopsis: Daniel Blake este un bărbat trecut de 50 de ani din nord-estul Angliei care se îmbolnăvește și are nevoie de asistență socială din partea statului. În timp ce se chinuie să învingă sistemul birocratic pentru a obține acest ajutor, el o întâlnește pe Katie, care ar vrea să scape de la azilul pentru nefamiliști, dar pentru asta trebuie să accepte un apartament la sute de kilometri distanță.
16 septembrie – Viața e un miracol (r. Emir Kusturica, 2h15), câștigător la Cannes și Globurile de Aur.
Sinopsis: Bosnia, 1992. Ce poate fi mai bun pentru un sat bosniac decât o cale ferată cu o extraordinară priveliște, pentru a atrage mai mulți turiști în zonă? Ce poate fi mai nociv turismului decât războiul? Luka construiește calea ferată și închide ochii în privința războiului. Apoi soția lui Luka fuge cu un muzician, iar fiul său e chemat la armată. Viața lui Luka devine un câmp de bătălie. Apoi o întâlnește pe Sabaha…
17 septembrie – Hunt for the wilderpeople (r. Taika Waititi, 1h15).
Sinopsis: Ricky (Julian Dennison) e un puști orfan, iubitor de hip-hop, crescut in plasament de o familie de la oraș. Ajuns la o nouă familie care locuiește în zona rurală a Noii Zeelande, Ricky se simte la locul lui, în sfârșit, alături de iubitoarea mătușă Bella (Rima Te Wiata), arțăgosul unchi Hec (Sam Neill) și câinele Tupac. Însă în urma unui eveniment tragic, Ricky ar trebui să plece la o altă familie. Băiatul și Hec fug amândoi în sălbăticie și ajung să fie dați în urmărire în toată țara. Le rămân două opțiuni: să iasă din scenă cu surle și trâmbițe sau să treacă peste dispute pentru a rămâne o familie.
Cele 24 filme vor putea fi vizionateîn condițiile unei săli de cinema moderne, la standarde europene, pe un ecran gonflabil de 120 m², cu ajutorul singuruluiproiector digital mobil din țară, de 18.300 de lumeni.
Evenimentul oferă bucureștenilor o alternativă de petrecere a timpului în aer liber și urmărește atragerea publicului larg spre filmul de autor.
„Cinema în aer liber” este membru al rețelei „Europa Cinemas”, este recomandat de Prima TV și susținut de Europa FM, având ca parteneri media: AXN, Music Channel, Radio România Cultural, Hotnews, Vice, Cinemagia, Movie News, AARC, Blog de Cinema, Urban.ro, Umblat.ro, Munteanu.
Detalii despre filme și programul complet pot fi găsite pe site-ul www.cinemainaerliber.ro
Accesul publicului la acest eveniment este liber.