Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

19 aprilie 2024

COMUNICAT DE PRESĂ


Finalizarea raportului Grupului de Experți Guvernamentali privind problematica transparenței cheltuielilor militare (GGE – Group of Government Experts on the UN Report on Military Expeditures, MILEX), prezidat de Reprezentantul Permanent al României la ONU.

 

În perioada octombrie 2016 – iulie 2017 s-au desfașurat la New York și, respectiv, Geneva, lucrările Grupului de Experți Guvernamentali privind problematica transparenței cheltuielilor militare (GGE – Group of Government Experts on the UN Report on Military Expeditures, MILEX).

GGE a fost prezidat de Reprezentantul Permanent al României la ONU, ambasadorul Ion Jinga, și a reunit reprezentanți din următoarele state membre ONU: Angola, Argentina, China, El Salvador, Franța, Iran, Japonia, Lituania, Pakistan, România,  Federația Rusă, Spania, Statele Unite ale Americii și Tunisia.

În urma unor negocieri intense și laborioase desfășurate pe parcursul a trei sesiuni, GGE a adoptat prin consens un raport privind transparența cheltuielilor militare, ce a fost prezentat Secretarului General al ONU, domnul Antonio Guterres, care l-a aprobat recent. Raportul GGE a fost transmis apoi Adunării Generale pentru a fi adoptat sub forma unei rezoluții a ONU, în perioada celei de-a 72-a sesiuni care va începe la 12 septembrie 2017, la New York.

În scrisoarea sa către Adunarea Generală, Secretarul General al ONU amintește faptul că mecanismul privind promovarea transparenței cheltuielilor militare a fost creat în anul 1980 cu scopul creșterii încrederii și reducerii riscului de conflicte, iar eforturile de consolidare a acestui mecanism capătă o semnificație sporită în perioada actuală, caracterizată de o creștere a cheltuielilor militare globale. Secretarul General multumește, totodată, ambasadorului Ion

 

Jinga și remarcă faptul că raportul elaborat de grupul de experți guvernamentali condus de Reprezentantul Permanent al României la ONU conține o serie de recomandări importante pentru îmbunătățirea procesului de raportare și transparență a cheltuielilor militare.

Agenda de lucru a GGE s-a concentrat pe analiza factorilor ce ar putea contribui la creșterea participării statelor membre ONU la mecanismul MILEX, precum și relevanța acestuia în context regional. Raportul produs de către GGE și recomandările incluse în cuprinsul acestuia permit actualizarea și îmbunătățirea mecanismului ONU privind transparența cheltuielilor militare.

Din 1980 și până în prezent, a mai existat un singur GGE de evaluare a eficienței mecanismului ONU privind raportarea cheltuielilor militare, care a funcționat în perioada 2010 – 2011 și a fost condus de către ambasadorul Germaniei la New York.

Alegerea Reprezentantului Permanent al României la ONU, ambasadorul Ion Jinga, în calitate de președinte al Grupul de experți guvernamentali privind transparența cheltuielilor militare (MILEX), ce și-a desfășurat activitatea în perioada 2016 – 2017, a reprezentat o recunoaștere a contribuției constante pe care România o aduce la promovarea păcii și securității internaționale precum și la creșterea încrederii între state, la încurajarea unui climat de cooperare între state. A reprezentat, totodată, o reconfirmare a atașamentului țării noastre față de folosirea instrumentelor diplomației multilaterale în soluționarea problemelor cu care se confruntă astăzi omenirea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni