Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

25 aprilie 2024

Expoziția „Dada & Revoluția Bolșevică: Aniversarea a două revoluții culturale” la FESTIVALUL DE FILM ȘI ISTORII RÂȘNOV


Expoziția este compusă din lucrarea omonimă, de dimensiuni impunătoare (160 cm x190 cm), a artistului Dani Brici și dintr-o serie de studii pregătitoare.

Expoziție este realizată de Nasui Collection & Gallery (Manager Cosmin Nasui) și este găzduită de Schubz – Centrul de Educaţie pentru Dezvoltare Durabilă (Strada Ion Luca Caragiale 7, Râșnov).

În timpul Primului Război Mondial, acum 100 de ani, doi oameni se întâlneau în Zurich să joace șah și să aprindă focul unor viitoare revoluții. Într-o complexă relație, Primul Război Mondial stă la baza celor două revoluții: Revoluția Dada – pentru că Zurich devenise orașul de refugiu al artiștilor din calea războiului și Revoluția Bolșevică – care avea loc în timp ce armata țarului Nicolae al II-lea era plecată pe front.

Artistul contemporan Dani Brici alcătuiește o compoziție alegorică istorică pornind de la celebra partidă de șah dintre Tristan Tzara și V. I. Lenin. Cele două lumi reprezentate prin cei doi fermenți revoluționari se ciocnesc în planul superior al imaginii într-o stilistică asemănătoare cu cea a tehnicii colajului. Partea inferioară a imaginii este realizată în expresia artistică a realismului socialist. Pictura lui Daniel Brici oferă, ca orice perspectivă istorică, mai multe fire narative, care, după caz, pot fi continuate imaginativ prin completarea spațiilor albe ale lucrării.

Paralela neașteptată a celor două revoluții aniversate centenar este amplificată și de dimensiunea de globalizare a populismului prin Dadaglobe (antologia ambițioasă a dadaiștilor, făcută în 1921) și prin dezideratul-lozincă „Proletari din toate țările uniți-vă!”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni