Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

28 martie 2024

Summitul G20 din Hamburg (7-8 iulie)


În perioada 7-8 iulie a.c. la Hamburg (Germania), s-a desfășurat reuniunea la nivel înalt al forumului G20, cu participarea a peste 20 de șefi de state și guverne și reprezentanți de la mai multe organizații internaționale.G20 este un grup format din 20 de state (19 state individuale plus Uniunea Europeană) fondat în 2008 pentru cooperare internațională în privința problemelor economice. Președinția G20 a fost preluată de către Germania pe data de 1 decembrie 2016. Tema întâlnirii din acest an al G20 a fost “Modelarea unei lumi interconectate”.
Deja înaintea întâlnirii G20, în diferite locații din Hamburg au avut loc proteste împotriva globalizării care au continuat în fiecare zi a summitului.
Summitul G20 a fost foarte dinamic, iar evenimentele s-au desfășurat cu o deosebită intensitate, s-au dat declarații importante (Declarația liderilor G20 asupra luptei împotriva terorismului), au fost adoptate documente comune (Parteneriatul cu Africa, Principii de nivel înalt asupra organizării împotriva corupției, Planul de acțiune Hamburg, Inițiativa G20 pentru angajarea tineretului rural etc) au avut loc dineuri de lucru. La conferința de presă susținută de Donald Tusk, președintele Consiliului European si Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene s-a discutat problema imigrației, pierderile de vieți omenești în încercarea de a ajunge în Europa și că trebuie găsită o soluție comună pentru aceasta.
Șefii de state și de guverne ai G20 au căzut de acord asupra unei cooperări mai strânse în lupta împotriva terorismului și au discutat probleme ale economiei globale care necesită implementarea unor noi măsuri. Terorismul internațional nu cunoaște frontiere și “este un pericol pentru fiecare dintre noi” a declarat Angela Merkel, Cancelarul Germaniei.  Angela Merkel și-a exprimat regretul față de intenția S.U.A. de a se retrage din Acordul de la Paris privind schimbările climatice.
Au  fost dezbătute aspecte economice și cooperarea la nivel internațional pentru soluționarea problemelor economice, migrația, probleme de securitate internațională (inclusiv problema nord-coreeană), cele mai importante provocări cu care se confruntă lumea în prezent.
Pe data de 8 iulie, ultima zi a summitului, la orele 15.30. a avut loc conferința de presă specială asupra Președinției Germane a G20 ținută de Cancelarul german Angela Merkel, iar după orele 16.00. au avut loc mai multe conferințe de presă naționale ale statelor participante la G20 (Rusia, Franța, Italia, Canada, Brazilia, Turcia) urmată de plecarea spre aeroport. Centrul internațional media s-a închis pe data de 9 iulie la orele 6.00 dimineața.
La summitul G20 din Hamburg au fost prezente și următoarele organizații internaționale: Fondul Monetar Internațional (FMI), Organizația Mondială a Comerțului (OMC), Națiunile Unite, Uniunea Africană, Cooperarea Economică Asia-Pacific (APEC) și Noul Parteneriat pentru Dezvoltarea Africii (NEPAD).
Hamburg este una dintre cele mai populare destinații turistice din Germania, un oraș istoric cu multe evenimente mondene și atracții care merită vizitat.
Corespondent: Tatomir Ion-Marius

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni