Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

19 aprilie 2024

Clădirea Colegiului Național „Mihai Viteazul” (din Sfântu Gheorghe, județul Covasna) – ca obiect de patrimoniu


Comunicat de presă

În luna mai a acestui an, Biroul de Informare al Parlamentului European în România, în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale a lansat cea de a X a ediție a concursului național pentru licee, EUROSCOLA 2017-2018. Dând curs acordului provizoriu al reprezentaților Parlamentului European și al Consiliului Uniunii Europene care au decis să proclame anul 2018 drept „Anul european al patrimoniului cultural”, ediția de anul acesta se derulează sub genericul „Rolul patrimoniului românesc în consolidarea identității europene„

Răspunzând acestei provocări, un grup de 24 de elevi, coordonați de doamnele profesoare Băilă Maria și Balog Constanța va derula în perioada mai –octombrie 2017 un proiect cu titlul – Clădirea Colegiului Național „Mihai Viteazul” (din Sfântu Gheorghe, județul Covasna) – ca obiect de patrimoniu.

Proiectul își propune conștientizarea și responsabilizarea elevilor cu privire la patrimoniul local, la rolul acestuia în promovarea diversității culturale la nivel european și la conservarea lui pentru generațiile viitoare. Prin intermediul acestui proiect protagoniştii vor încerca să promoveze clădirea colegiului ca un obiect de patrimoniu și de identitate națională în context european, ca un simbol al dialogului și conviețuirii multietnice și multiculturale din comunitatea noastră, dar în strânsă legătură cu rolul instituţional pe care l-a avut clădirea pe parcursul secolului al XX-lea.

Una dintre etapele importante ale proiectului este realizarea unei campanii de informare și conștientizare a comunității locale privind importanța acestui obiect de patrimoniu. Campania se va focaliza atât pe valoarea din punct de vedere arhitectural a clădirii, cât și instituțional – ținând cont că, încă de la înființare a fost o instituție de educație și astăzi reprezintă un punct de reper important în peisajul educațional covăsnean.

Elevii vor desfășura activități de cercetare în cadrul Arhivelor județene privind istoricul clădirii și al instituției și vor derula mai multe evenimente de promovare a proiectului în media locală și națională. Prin aceste activități vom încerca să atragem atenția atât asupra valorii în sine a clădirii și instituției, cât și asupra modalităților de conservare și reabilitare.

Un aspect important îl reprezintă valorificarea abilităților și competențelor elevilor, dezvoltarea creativității acestora prin folosirea instrumentelor specifice erei digitale și evidențierea evoluției din punct de vedere al funcționalității clădirii .

În derularea acestui proiect vom colabora cu instituții sau asociații importante din județ cum ar fi Biroul județean Covasna al Arhivelor Naționale, Direcția pentru cultură Covasna, Asociația pentru Comunitate, Asociația de Tineret Ecou, Observatorul de Covasna şi We Radio Sfântu Gheorghe.

Pe data de 12 iunie 2017, la sediul Colegiului Naţional „Mihai Viteazul” a avut loc deschiderea oficială a proiectului la care au participat atât elevii, cât şi partenerii proiectului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni