Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

13 septembrie 2024

Schimburi comerciale record între România şi Marea Britanie în 2016


 

COMUNICAT DE PRESĂ

Volumul schimburilor comerciale bilaterale între România şi Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord a atins un nou nivel record în 2016, de 4,028 miliarde de euro, creşterea faţă de 2015 fiind de 2,06%. Rezultatul confirmă astfel strategia avansată de misiunea diplomatică a României la Londra, de a aborda Brexit-ul din perspectiva oportunităţilor, prin intensificarea acţiunilor de promovare comercială şi investiţională, creşterea numărului de misiuni economice şi diversificarea schimburilor bilaterale.

Anul 2016 a fost caracterizat şi de o evoluție ascendentă a exportului românesc pe piata britanică, cu o creștere de +4,6% față de anul precedent.

Valoarea totală a exporturilor României pe piaţa Marii Britanii s-a ridicat la 2,487 miliarde de euro, poziţionând partenerul englez pe locul 5, atât la nivelul statelor membre UE, cât și în clasamentul general, cu o pondere de 4,33% în totalul exporturilor României.

Structura exporturilor româneşti pe piaţa britanică este următoarea:

  • maşini şi aparate, echipamente electrice şi părţi ale acestora: 29,96%;
  • produse şi materiale textile: 20,72%, din care 15,58% articole de îmbrăcăminte şi accesorii;
  • vehicule, aeronave, vase şi echipamente auxiliare de transport: 19,09%, din care 16,56% automobile, alte vehicule, accesorii;
  • mărfuri şi produse diverse: 6,09% (în majoritate mobilă: 5,81%);
  • produse agroalimentare: 6,01%;
  • materiale plastice, cauciuc si articole de gen: 4,88%, din care 3,60% cauciuc și articole din cauciuc;
  • metale comune: 4,30%.
  • produse ale industriei chimice: 3,48% (în principal produse farmaceutice 2,92%).

Importurile României din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord au înregistrat 1,541 miliarde de euro în 2016, deținând o pondere de 2,29% în totalul importurilor românești.

UK se situează pe locul 16 în clasamentul general la import, respectiv locul 13 între statele UE.

Importurile s-au axat, în perioada analizată, pe următoarele grupe de produse: mașini, aparate, echipamente electrice și părți componente (26,69%), materiale textile și articole de îmbrăcăminte (22,10%), produse ale industriei chimice (16,92%), vehicule, aeronave și echipamente auxiliare de transport (8,16%), materiale plastice, cauciuc si articole din cauciuc (5,63%) și metale comune și articole similare (4,66%).

Totodată, anul trecut s-au înregistrat şi cele mai ridicate valori din istoria relațiilor comerciale dintre România și Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Norddin punct de vedere al excedentului comercial.

Deși soldul negativ al balanţei comerciale România – statele membre UE a crescut la 8,870 miliarde de euro, Marea Britanie se menține pe primul loc în clasamentul țărilor partenere din punct de vedere al excedentului balanţei comerciale – în creștere cu 17% față de anul 2015 – atât la nivelul statelor UE, cât şi în clasamentul general (+946 milioane de euro în 2016).

Creşterea schimburilor comerciale bilaterale a fost determinată exclusiv de majorarea exporturilor, importurile înregistrând o scădere de 1,7%.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni