Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

16 aprilie 2024

Reprezentantul Permanent al României la ONU a co-prezidat cea de-a treia sesiune plenară a Procesului de Negocieri Interguvernamentale (IGN) privind reforma Consiliului de Securitate (CS), din cadrul celei de-a 71-a sesiuni a Adunării Generale a ONU.


Comunicat de presă

În perioada 3-4 aprilie 2017, la sediul ONU din New York, a avut loc cea de-a treia sesiune plenară a Procesului de Negocieri Interguvernamentale (IGN) privind reforma Consiliului de Securitate (CS), din cadrul celei de a 71-a sesiuni a Adunării Generale a ONU (AG).

Reuniunea, condusă de către cei doi co-președinți ai procesului de negociere –  Reprezentantul Permanent al României la ONU, ambasadorul Ion Jinga și, respectiv, omologul său tunisian, ambasadorul Mohammed Khaled Khiari – a fost dedicată, în prima zi, unei discuții aprofundate privind legăturile și interdependența dintre două teme majore aflate pe agenda negocierilor privind reforma Consiliului de Securitate, și anume reprezentarea regională și dimensiunea unui CS lărgit (celelalte trei teme aflate pe agenda IGN se referă la categoriile de membri ai CS, dreptul de veto și relația dintre Consiliul de Securitate și Adunarea Generală a ONU).

În cea de a doua zi, a avut loc o primă dezbatere interactivă asupra documentului informal de reflecție „food for thought”, redactat de către cei doi co-președinți ai IGN. Având titlul „Elemente de convergență, puncte comune și aspecte pentru o examinare suplimentară” (Elements of Convergence, Commonalities and Issues for further Consideration), documentul abordează toate cele cinci teme majore aflate pe agenda IGN și a fost prezentat țărilor membre ONU în premieră, la sfârșitul săptămânii trecute.

Ambele zile au fost marcate de dezbateri active, în care au luat cuvântul reprezentanți ai tuturor statelor și grupurilor de state implicate în procesul IGN.

În intervențiile sale, ambasadorul Ion Jinga a arătat că principalele elemente pozitive constatate după primele două sesiuni IGN, desfășurate în lunile februarie și martie, constau în creșterea gradului de încredere între participanții la negocieri și în consensul privind necesitatea unui numitor comun care să permită avansarea procesului de reformă a CS.

Folosind un termen din domeniul fizicii nucleare – „masă critică” – care a fost apoi preluat de către alți participanți la sesiune, diplomatul român a evidențiat importanța corelării argumentelor de ordin statistic cu cele politice, în cadrul IGN: „Reforma Consiliului de Securitate trebuie abordată dintr-o perspectivă win-win, care să permită o soluție bazată pe cea mai largă posibilă acceptare politică, deoarece această reformă va avea consecințe geopolitice. Rezultatul IGN  va trebui validat la nivel politic național și ratificat de către cel puțin 2/3 din țările membre ONU, inclusiv de cei cinci membri permanenți. De aceea, rolul IGN este acela de a construi punți si încredere între statele membre.

Subliniind că este vorba de un proces în care decizia aparține statelor membre (member states driven process), a reiterat faptul că cei doi co-președinți nu pot anticipa rezultatul acestor negocieri, abordarea lor fiind una imparțială, de “honest brokers” în relația cu diferitele poziții exprimate în cadrul IGN de către țări sau grupuri de țări.   

Referindu-se la elementele de reflecție “food for thought” prezentate de către cei doi co-președinți, a precizat că acestea au fost selectate exclusiv ca elemente comune în pozițiile exprimate de către statele membre, ori ca elemente de poziție care, fără a se bucura de consens, reflectă opiniile unui număr semnificativ de țări. Aceste elemente sunt deschise pentru modificare sau completare, iar validitatea lor va fi testată permanent, în baza unei proceduri de verificare a acceptării de către statele ONU (check and balance).

Reprezentantul Permanent al României la ONU a remarcat, la finalul sesiunii interactive, că statele membre au salutat utilitatea noului exercițiu introdus de către cei doi-președinți, fiind pentru prima dată când discuții pe un text informal au loc la mijlocul unei sesiuni IGN.

Pozițiile exprimate de către participanți confirmă persistența unor diferențe semnificative în abordarea celor cinci teme majore aflate în negociere. Toate statele care au luat cuvântul, în nume propriu sau al unor grupuri de țări, au manifestat deschidere față de abordarea celor doi co-președinți de a explora noi căi pentru identificarea celor mai bune soluții în procesul de reformă a Consiliului de Securitate.

A fost reiterată necesitatea păstrării echilibrului între reprezentativitatea CS și consolidarea eficienței acestui for. S-a conturat, totodată, acceptarea generală a principiului propus de către ambasadorul României, la preluarea mandatului de co-președinte al IGN, că nimic nu se consideră acceptat până când nu există un acord pe întregul pachet de negociere (nothing is agreed until everything is agreed).

Următoarea sesiune de negocieri privind reforma Consiliului de Securitate este prevăzută să aibă loc în zilele de 8-9 mai 2017.

IJ

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni