Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

23 aprilie 2024

Documentare românești în competiție la festivalul Millenium de la Bruxelles


 

ICR Bruxelles susține participarea românească la Festivalul de film documentar Millenium de la Bruxelles (24 martie-2 aprilie 2017). Documentarele românești Varză, cartofi și alți demoni (2016|RO|52ʼ), prezentat de regizorul Șerban Georgescu și de producătoarea de film Oana Muntean în 28 martie, la Cinéma Actor’s Studio și Ultimul Căldărar (2016|RO|60ʼ), proiectat în premieră și prezentat de regizorii Cosmin Bumbuț și Elena Stancu în 30 martie, la Cinéma Aventure, se află în competiția internațională „Travailleurs du Monde“ a festivalului. Cineaștii români vor dialoga cu publicul la finalul proiecțiilor.

„Dacă Millenium înseamnă 1.000 de ani și Lungulețu înseamnă 1.000 de tractoare, 100.000 de tone de varză, 100.000 de tone de cartofi și 4.000 de fermieri muncind pe câmp, nu văd alt loc în care filmul meu să se potrivească atât de bine. Și fiind vorba de multe numere mari și de valoarea festivalului, cu atât mai mult mă simt onorat și bucuros că filmul meu intră în competiția pentru cel mai harnic muncitor (Competition Travailleurs du Monde)“, afirmă regizorul Șerban Georgescu pentru ICR Bruxelles.

 

Şerban Georgescu, regizor și producător de film documentar, colaborează constant cu companii internaționale importante pentru coproducția de film. Realizări notabile: documentarul Everest (2003) – prima expediţie integral românească pe vârful Everest, seria TV de aventură şi cultură Călător pe viață (2009-2011), Țara Lăpușului – destine încrustate (2010), Bucătăria hoinară (2011) și Rost (2014). Cosmin Bumbuț, cunoscut fotograf, realizează eseuri fotografice, documentare pe teme de interes public și cu oameni care au povești interesante de viață. Din 2013 se deplasează prin România împreună cu jurnalista independentă Elena Stancu pentru proiecte jurnalistice pe termen lung.

 

Festivalul Millenium regrupează 80 de filme din întreaga lume în patru competiții: Compétition Internationale, Compétition „Travailleurs du Monde“, Compétition „Vision Jeunes“ și Compétition „Cinéma Belge“. Ediția din acesta an se desfășoară în cinematografele Aventure, Galeries, Actor’s Studio, Bozar și CIVA și promovează cinematograful independent și teme de actualitate precum web-ul și dezvoltarea durabilă. Radicalismul primește o atenție specială în cadrul festivalului, după ce manifestarea a fost temporar întreruptă urmare atentatelor teroriste de la Bruxelles, din martie 2016.

 

Proiectul face parte din strategia ICR de promovare a cinematografiei românești în spațiul BeNeLux.

 

Bilete: on line pe pagina oficială a Millenium; informații suplimentare: +32 02 245 60 95

Date și locuri: Varză, cartofi și alți demoni marți, 28 martie la 19:00 la Cinéma Actor’s Studio, Petite Rue des Bouchers, 16 – 1000 Bruxelles; Ultimul Căldărar (premiera) joi, 30 martie, la 19:30 la Cinéma Aventure, Rue des Fripiers, 57 – 1000 Bruxelles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni