3 -5 februarie: MȚR – Muzeul [In]Vizibil. Șantier de explorări #1
2 februarie 2017
*Ateliere, tururi în depozite, arhive și șantier, filme documentare, taraf, lansare revista MARTOR
* Intrare liberă. Aniversăm. Vă așteptăm!
La 27 de ani de la reînființarea sa, pe 5 februarie 1990, Muzeul Național al Țăranului Român continuă, chiar și în condiții de șantier, seria explorărilor muzeale și a deschiderii către un public din ce în ce mai curios în privința mecanismelor interioare, de obicei ascunse, ale Muzeului.
Transformăm șantierul în prilej de deschidere, nu de închidere. Vrem să ne reîntâlnim cu publicul nostru și să îl avem alături în lungul drum de la șantier la redeschiderea expunerii permanente. Începem astfel seria „Șantierelor de explorări”: exerciții de memorie, imaginație și creativitate pe care le facem, nu în spatele unor uși închise, ci împreună cu vizitatorii noștri.
Cum se imaginează un muzeu?
Între 3 și 5 februarie 2017, Muzeul Țăranului Român poate fi explorat printr-un traseu cu totul unic: vom reactiva memoria clădirii neoromânești de la Șosea, vizitând-o printre schele și bormașini, vom căuta, în depozite, obiectele recent retrase din expunerea permanentă și vom explora una dintre cele mai importante arhive de imagine din țară. Vom construi legătura între șantierul din anii 1990 și cel contemporan prin proiecții de filme documentare și imagini de arhivă legate de facerea Muzeului. Copiii vor inventa muzee noi la Atelierele de Creativitate. Vineri seara, lansăm numărul 21 al revistei de antropologie Martor, iar duminică seara, încheiem cele trei zile aniversare cu muzică și dans, pe ritmuri de taraf.
Program Muzeul [In]Vizibil. Șantier de explorări #1
Ziua I: vineri, 3 februarie 2017
Descoperă depozitele MȚR | Muzeul [In]Vizibil (cu Ion Blăjan, muzeograf și șef Secție Patrimoniu)
– când? între orele 10.00 și 11.30 și între 12.00 și 13.30
Pentru aceste tururi, în urma înscrierilor s-au ocupat toate locurile.
Știați că în expoziția permanentă a oricărui muzeu mare vezi cel mult 10% din colecțiile muzeului? Restul obiectele se odihnesc în depozite. Astfel, le prelungim viața și avem grijă de ele cum se cuvine. În mod absolut excepțional, la moment aniversar, organizăm două vizite în „cutia cu comori” a Muzeului. Veți înțelege care este drumul unui artefact muzeal de la achiziție, trecând prin evaluare, carantină, restaurare, conservare și, atunci când îi vine timpul, până în expunerea permanentă. Restul de 90% de artefacte muzeale vă așteaptă să le descoperiți!
Lansare Revista Martor nr. 21 – anuarul de antropologie al MȚR – „A Place for Hay”
– unde? Clubul Țăranului, sala mică
– când? de la 18.00 la 20.00
Unde este locul fânului în antropologia contemporană?
MARTOR 21 vă invită la dezbatere. Cu Vintilă Mihăilescu – antropolog și editorii: Anamaria Iuga – etnolog, Bogdan Iancu – antropolog și Simina Bădică – istoric și redactor-șef revista Martor.
Bonus: Lansare de carte („Gustul locului. Producția de peisaje culturale agro-alimentare în sudul Transilvaniei”, Editura Tritonic, autoare Monica Stroe (antropolog, SNSPA) + proiecție de film documentar („Mountain hay meadows: hotspots of biodiversity and traditional culture / Fâneţe montane: rezerve de biodiversitate și cultură tradițională” [52’], realizat în 2015 de Ágota Juhász și László Demeter).
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
Muzeul personal. Atelier de creativitate cu Ruxandra Grigorescu
– unde? la Atelierul de Creativitate
– când? de la 13.00 la 14.30
– pentru copii de la 8 ani în sus
– înscrieri la 021.317.96.59
Sunteți directorul unui muzeu al vostru, pe care îl imaginați, proiectați, construiți, panotați, manageriați, îl deschideți, întrețineți și de pe urma căruia mai câștigați și faimă și bani.
Cum faceți ce faceți, de ce aveți nevoie (câți bani, ce materiale, câți și ce fel de oameni veți angaja, ce salarii și ce program de lucru, când va fi gata, cât timp vreți să vă ocupați de el)?
Așteptăm răspunsul de la …voi, copiii.
La sfârșit facem și o „mostră” de cusătură, mică-mică și simplă-simplă, cu mărgele, cu paiete pe care, dacă vreți o luați acasă, dacă vreți o „donați” pentru viitorul MȚR.
Oare ce fac obiectele noaptea, într-un muzeu? Atelier de creativitate (de iscodit și povestit) cu Raluca Oprea-Minoiu
– unde? la Atelierul de Creativitate
– când? de la 15.00 – 16.30
– pentru copii de la 7 ani în sus
– înscrieri la 0724 081 741 sau la raluca.minoiu@muzeultaranuluiroman.ro
Poate o furcă de tors se transformă în sabia lui Făt-Frumos, un covor devine o grădină cu flori adormitoare, războiul de cusut se transformă într-un soldat din Minecraft. Și împreună alcătuiesc o poveste, pe care o transpunem într-un joc de teatru de umbre.
Ne alegem obiectele (că-i o catrință, că-i un clopoțel de ceramică, că-i o suveică), împreună dăm un rost obiectelor, apoi le desenăm, le decupăm și le spunem povestea la panoul de teatru de umbre.
Ziua II: sâmbătă, 4 februarie 2017
Exerciții de memorie în șantier | Muzeul [In]Vizibil
– ce? vizite prin șantierul Muzeului de la Șosea
– când? între orele 13.30 și 14.30 și între 15.00 și 16.00
Pentru aceste tururi, în urma înscrierilor s-au ocupat toate locurile.
Te invităm să vizitezi acum Muzeul, în plin șantier, pentru a privi un singur obiect: clădirea însăși. Ne amintim, căutăm urme, înregistrăm povestea locului și aflăm ce înseamnă să transformi un spațiu a cărui memorie vie vrei să o protejezi. Ce am ales să păstrăm și ce a fost iremediabil pierdut?
Lila Passima, curator și manager interimar al Muzeului, ne va ghida într-o călătorie a memoriei și imaginației prin sălile unui muzeu care se încăpățânează să rămână atipic.
După cele două tururi, de la ora 16, te invităm la o proiecție de filme de arhivă din anii 1990 care documentează facerea Muzeului și primele evenimente publice (Primenire, Muzeul-Misionar). Împreună cu cei care au participat atunci la nașterea MȚR, vom scotoci în memoria vizuală și personală a unui proiect curatorial, comunitar și artistic care a schimbat muzeologia românească.
Ziua III: duminică, 5 februarie 2017
Muzeul In-Vizibil prin Jocuri mețeriste. Atelier de creativitate cu Valentina Bâcu
– când? ora 12.00
– unde? la Atelierul de Creativitate
pentru copiii cu vârsta între 7 -12 ani
– înscrieri la 0742.011.027 sau la valentina.bacu@gmail.com
În Muzeul Țăranului Român, trebuie să mergi la pas domol, altfel obiectele își pierd povestea. Nu te grăbi, stai, ascultă, învață, fiindcă ai nevoie de indicii pentru a parcurge drumul spre moștenirea cea mai de preț pe care ai primit-o. Și mai ai nevoie de curiozitate, imaginație, curaj în a pune în relație obiectele care te ajută (sau te împiedică) să parcurgi traseul imaginar al Muzeului. La numărul 3, obiectul mare te ajută să înaintezi până la 5, la numărul 11, copacul cu cruci te ajută să-ți faci punți cu alte lumi și înaintezi până la 15. Dacă ajungi la numărul 20, Sfântul Ilie te pedepsește fiindcă ai lucrat cu fânul în zi de sărbătoare și te transformă în stană de piatră. Adică stai o tură. O preoteasă cu o ie albastră cu mâneci lungi te ajută, dar lupii care mănâncă luna te împiedică să înaintezi până dimineața. Ai grijă la numărul 34, comuniștii te scot din joc. Poți parcurge Muzeul Țăranului Român prin intermediul unui boardgame atractiv vizual.
Descoperă Arhiva de Imagine MȚR | Muzeul [In]Vizibil (tururi ghidate)
– când? 15.00 și 17.00
– grup de 10 vizitatori/ tur
Pentru aceste tururi, în urma înscrierilor s-au ocupat toate locurile.
Redeschidem sertarele din Arhiva de Imagine MȚR și vă invităm să descoperiți cum a luat naștere unul dintre puținele spații muzeale românești dedicate imaginii și fotografiei vechi.
Muzicile neștiute ale Transilvaniei. Cântări transilvane cu tarafurile din Căstău și Bicazul Ardelean
– ce? muzică și dans, pe ritmuri de taraf
– când? Ora 18.00
– unde? Clubul Țăranului
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
Concertul își propune să aducă în fața publicului bucureștean, muzicile, destul de puțin cunoscute, din două micro-regiuni ale Transilvaniei: zona Orăștiei și a Bicazului Ardelean. Cântările instrumentale, cu puternice ecouri pastorale, însoțeau petrecerile locale și susțineau suitele de jocuri specifice fiecărei regiuni.
Scripcarii din Bicazul Ardelean
La trecerea dintre Moldova și Transilvania, în apropierea Cheilor Bicazului, se găsesc câteva sate, grupate în comunele Bicaz Chei, Dămuc şi Bicazul Ardelean, aflate astăzi la marginea judeţului Neamţ. În vremile mai vechi, cele trei erau legate administrativ de Transilvania. Ambiguitatea poziţiei geo-politice explică în parte şi ambiguitatea muzicii lor rurale cu trăsături atât moldovenești cât și, mai ales, transilvane. Pentru nunţile şi petrecerile din regiune sătenii obişnuiau să tocmească una sau două scripci (viori) şi o dobă. Doba este un soi de violoncel pântecos şi neşlefuit, construit de un meşter local. Mânuitorul dobei ciupeşte cu mâna stângă coarda mai subţire, iar cu în mâna dreaptă loveşte, cu un mic ciomag, alte două corzi ceva mai groase.
Taraful lui Neluțu Urs din Căstău, Hunedoara
Căstăul este un mic sat situat în sudul Transilvaniei, în apropierea orașului Orăștie. Până în anii 90, păstrătorul tradițiilor muzicale a fost taraful condus de muzicantul Rel Sibișan, a cărui amintire este încă vie în regiune. Din acest taraf a rămas în viață doar violonistul Neluțu Urs. De curând, acesta a avut inițiativa de a reconstrui micul ansamblu și de a-i reactiva repertoriul și stilul de execuție, pentru a se opune astfel degradării rapide a muzicii locale. Demersul lui revivalist a reușit. Azi, învârtitele, bătutele și hațeganele lui Rel, înseriate mereu în această ordine, răsună din nou în diferite petreceri din zona Orăștiei.
Muzica Căstăului face obiectul ultimului CD publicat de Muzeul Țăranului Român și Fundația Alexandru Tzigara-Samurcaș în seria Ethnophonie.
Aniversăm. Vă așteptăm!
Echipa MȚR
Parteneri media ai MȚR: Radio România, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Internațional, Radio România București Fm, RFI România, Zeppelin, Igloo, Arhitext, Arhitectura, Observator cultural, LiterNet.ro, HotNews.ro, webpr.ro, onlinegallery.ro, modernism.ro, artline.ro, artout.ro, artactmagazine.ro, daciccool.ro, getlokal.ro, semnebune.ro, cooperativaurbana.ro, cooperativatraditionala.ro, learningnetwork.ro, iqool.ro, gratuitor.ro, comunicatedepresa.ro, Terra Magazin, mediaiq.ro, Infinitezimal