Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

29 martie 2024

Expoziție de comemorare a Holocaustului la ONU, organizată de Misiunea Permanentă a României în colaborare cu Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România ”Elie Wiesel”


La 23 ianuarie 2017, Misiunea Permanentă a României a lansat, la sediul ONU, expoziția fotografică intitulată ”Educație și Memorie. Holocaustul din România”.  Realizată în colaborare cu Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România ”Elie Wiesel”, expoziția prezintă activitățile organizate în țară pe durata mandatului de președinte al Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA), menite a informa și educa diversele segmente ale societății, inclusiv tânăra generație, privind evenimentele tragice care au avut loc în timpul Holocaustului. Evenimentul s-a bucurat de o prezență numeroasă din partea ambasadorilor acreditați la ONU, diplomați, jurnaliști și reprezentanți ai comunității evreiești din New York, invitați de către Misiunea României.

În intervenția sa, ambasadorul Ion Jinga a subliniat importanța păstrării vie în memorie a tragediei Holocaustului. La 72 de ani de la închiderea lagărului de la Auschwitz, mulți dintre supraviețuitori nu mai sunt printre noi: ”Datoria noastră este de a face tot ce este posibil pentru ca experiența lor să nu fie uitată, ci să fie cunoscută tinerilor, pentru ca astfel de orori să nu se mai repete niciodată.”

Reprezentantul Permanent al României la ONU a evocat memoria lui Elie Wiesel, supraviețuitor al Holocaustului și laureat al Premiului Nobel pentru Pace, născut în Sighetul Marmației. Elie Wiesel s-a implicat în crearea instituțiilor naționale pentru memoria Holocaustului și construcția consensului național pentru asumarea adevărului istoric: ”Trebuie să îi onorăm moștenirea și să continuăm lupta împotriva uitării”.

Pe durata mandatului de Președinte la IHRA, România a pus un accent deosebit pe rolul educației. ”Am dorit să promovăm un model de recunoaștere, reconciliere și onorare a trecutului. Într-o lume digitală și globalizată, educarea tinerilor în spiritul valorilor fundamentale ale umanității este cea mai bună reacție la provocările contemporane la adresa acestor valori”, a arătat ambasadorul Ion Jinga.

Cristina Gallach, Secretar General Adjunct al ONU, coordonator al programului de memorie a Holocaustului la ONU, a prezentat semnificația zilei de 27 ianuarie, accentuând rolul educației pentru un viitor mai bun. În context, a precizat că, în acest an, Departamentul pentru Informații Publice al ONU organizează în cadrul programului dedicat comemorării Holocaustului peste 135 de evenimente, în 45 de state.

Tad Stahnke, director al Inițiativei privind Negarea Holocaustului și Antisemitism, din cadrul Muzeului SUA privind Memoria Holocaustului, a vorbit despre cooperarea cu autoritățile române, făcând o scurtă trecere în revistă a evoluțiilor pe plan național din perspectiva combaterii antisemitismului. A reliefat angajamentul ferm al autorităților române în promovarea memoriei Holocaustului și a elogiat eforturile Președinției române a IHRA în domeniul educației și comemorării Holocaustului. În context, a făcut referire la adoptarea definiției de lucru a antisemitismului cu ocazia Plenarei IHRA, de la București (mai 2016).

 

Elemente de context

Vernisajul expoziției a lansat seria de activități de comemorare a Zilei Internaționale a Holocaustului organizate la sediul ONU, în perioada 23 – 27 ianuarie 2017, și având în acest an ca temă ”Holocaust Remembrance: Educating for a Better Future”.

Expoziția ”Educație și Memorie. Holocaustul din România”  include o scurtă istorie a Holocaustului din România, cu marcarea pogromului de la Iași, din 1941, precum și istoriile personale curajoase ale unor români desemnați Drepți între Popoare pentru sprijinul oferit comunității evreiești în acea perioadă întunecată a istoriei contemporane.

Rezoluția Adunării Generale ONU 60/7 (2005) a decretat ziua de 27 ianuarie – ziua eliberării lagărului de la Auschwitz în 1945 –  drept Zi internațională pentru comemorarea victimelor Holocaustului.ew

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni