Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

29 martie 2024

Premiere la ONU: vernisarea expoziției de fotografii „Romania captured by AGERPRES”, lansarea AGERPRES NewsBot și a documentarului video „Tărâmul dintre ape”


COMUNICAT DE PRESĂ

AGERPRES, împreună cu Misiunea Permanentă a României la ONU, a organizat la 30 noiembrie 2016, la sediul ONU, expoziția de fotografii „Romania captured by AGERPRES”. Concepută pe baza arhivei foto a AGERPRES, expoziția include momente de referință din istoria prezenței de peste 60 ani a României la ONU, precum și imortalizarea unor evenimente culturale, sociale, sportive reprezentative pentru țara noastră pe parcursul ultimilor 90 ani (arhiva foto a AGERPRES începe cu anul 1927).

Evenimentul se înscrie în seria manifestărilor organizate la New York pentru sărbătorirea Zilei Naționale a României și urmărește, totodată, consolidarea profilului și vizibilității României la ONU în contextul promovării candidaturii țării noastre la un loc de membru nepermanent al Consiliului de Securitate, în perioada 2020-2021.

În intervenția sa, ambasadorul României la ONU, dr. Ion Jinga, a arătat că „fotografiile selectate pentru această expoziție invită la a explora și a înțelege mai bine România și poporul român, prin istoria și acțiunile lor. La baza acestui proiect se află însuși idealul Națiunilor Unite, potrivit căruia cu cât ne cunoaștem mai bine unii pe alții, cu atât premisele coexistenței pașnice și ale eforturilor comune depuse pentru a aduce prosperitate sunt mai bune.”

Referindu-se la panourile expuse în cadrul expoziției, Reprezentantul Permanent al României la ONU a evidențiat două fotografii realizate de Agerpres în 1968, la adoptarea rezoluției ONU privind Tratatul de Neproliferare a Armelor Nucleare, în care se regăsește primul Președinte al Adunării Generale a ONU provenind din partea răsăriteană a Cortinei de Fier, Corneliu Mănescu, ministru de externe al României.

A adăugat că „Dovedind angajamentul nostru continuu în asigurarea păcii și securității în zone afectate de conflict, expoziția reflectă, de asemenea, implicarea României în operațiunile de menținere a păcii. In doar câteva cifre, în cei 25 ani de participare constantă la operațiunile ONU peste 10.000 militari români au contribuit la promovarea păcii și securității sub drapelul Națiunilor Unite, în toate colțurile lumii”.

Nu în ultimul rând, ambasadorul Jinga a asigurat că România va continua să aloce resurse politice și diplomatice pentru sprijinirea eforturilor Organizației în vederea asigurării păcii și securității, promovării dezvoltării durabile, a protecției drepturilor omului și statului de drept.

Secretarul General Adjunct al ONU, Jan Eliasson, și-a exprimat gratitudinea pentru contribuția AGERPRES la promovarea importanței cooperării internaționale și aducerea la cunoștința publicului român a mesajelor ONU în domeniile păcii și securității, dezvoltării și drepturilor omului. Amintind că fostul Secretar General al ONU Dag Hammarskjold a fost un pasionat fotograf, a evidențiat puterea imaginii, în general, a fotografiilor, în particular, ca și mijloace de comunicare cu impact.

Directorul General al AGERPRES, Alexandru Giboi, a arătat că „Rolul media este de a prezenta generațiilor viitoare atât aspectele pozitive, cât și pe cele negative, ce să repete și ce să evite, învățând din erori”.

Evidențiind importanța evoluției tehnologice, Directorul General al AGERPRES a lansat primul Facebook Messenger NewsBot din România, AGERPRES NewsBot. A arătat că acesta este parte a proiectului AGERPRES Innovation Lab, o iniţiativă a Agenției dedicată creării unui mediu de inovare, care vizează testarea şi implementarea celor mai noi tehnici de productie şi distribuţie media la nivel național și internațional. Totodată, a lansat, în premieră, documentarul video „Tărâmul dintre ape”, o poveste, despre Delta Dunării, spusă de oameni pentru care România va fi mereu acasă.

Despre AGERPRES și cele mai recente proiecte ale Agenției

Fondată în 1889, AGERPRES este Agenția Națională de Presă a României. Aceasta are rolul de a oferi informații echilibrate, cu caracter imparțial, și de a fi principala sursă de informare pentru cetățenii și instituțiile din țară, dar și cea mai importantă sursă de știri despre România, în exterior. Din 1921, agenția a avut o transmisie neîntreruptă de știri și informații. Printre serviciile AGERPRES se regăsesc: fluxurile de știri tematice, serviciile și arhiva de fotografie de presă, monitorizarea de presă, serviciile video și multimedia, fluxul documentare, precum și servicii de imprimare.

Printre proiectele AGERPRES Innovation Lab se regăsesc implementarea unui NewsBot pe Facebook Messenger şi crearea unui nou conţinut bazat pe arhiva fotografică AGERPRES.

AGERPRES NewsBot îi ajută pe utilizatorii de Facebook să identifice cele mai importante știri ale agenției, într-un mod ușor, interactiv și practic. Astfel, cei care vor accesa AGERPRES NewsBot, vor putea citi, utilizând Facebook Messenger, știri în limba engleză din domeniile cultură, economic, politică și sport. În curând, va fi disponibilă și varianta în limba română a acestuia.

Documentarul video „Tărâmul dintre ape”  nu este doar o monografie a localităţilor care, de-a lungul istoriei, au fost strâns legate de destinul unei naţiuni, ci un material care provoacă la o călătorie într-o lume în care totul pare desprins din alte timpuri și unde încercarea vine dintr-o singură întrebare: ce mai poate fi salvat, conservat şi dat mai departe?

Cu ajutorul filmărilor aeriene şi al filmărilor subacvatice, echipa AGERPRES VIDEO a încercat să ilustreze cât mai bine realitatea unui loc, pe care nu îl prezentăm într-un mod turistic. Trailerul documentarului „Tărâmul dintre ape” poate fi urmărit accesând linkul: https://goo.gl/oi8ddb. De asemenea, întreg documentarul va fi disponibil online începând cu 1 decembrie, pe pagina de Facebook AGERPRES VIDEO www.facebook.com/AGERPRESVIDEO/ și pe site-ul public www.agerpres.ro.   Evenimentul a fost realizat cu sprijinul Băncii Comerciale Române (BCR), membră a Erste Group.

esij

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni