Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

16 aprilie 2024

Un vot corect și real în diaspora


Românii din diaspora sunt folosiți de autorități numai în campaniile electorale sau atunci când guvernul României vrea să le ia banii. În rest, interesul este foarte scăzut, ba chiar s-ar putea spune că există un dispreț al României față de cei care trimit miliarde de euro anual, sumă taxată și impozitată de către stat.

Numărul celor plecați din România este foarte mare, se vehiculează cifra de 5, 7 sau chiar 10 milioane, incluzând românii de peste Prut. Românii de pretutindeni au chiar și reprezentanți în Parlament, 4 deputați și 2 senatori, în total 6 reprezentanți, oameni care au candidat în numele unor partide politice total dezinteresate de realitățile românilor care trăiesc în afara țării de origine.

vot

Prezența acestor „reprezentanți” este o altă dovadă concretă a discriminării la care sunt supuși românii de pretutindeni, algoritmul de reprezentare fiind în România de 1 deputat la 70.000 de locuitori și 1 senator la 160.000 de locuitori.

Pentru un număr de 5 milioane de trăitori în afara țării, un calcul simplu arată că numărul legal ar trebui să fie de 71 de deputați și 31 de senatori. Ca și comparație, formațiuni politice ca și UNPR sau ALDE dețin 34 respectiv 26 de deputați. Cum au ajuns guvernanții români să hotărască un număr de 6 reprezentanți ai diasporei, rămâne o enigmă.

Mai multe organizații ale diasporei au cerut aplicarea unitară a legii reprezentanților, dar, așa cum era de așteptat, au fost ignorate, inclusiv de către cei 6 „reprezentanți”.

Pe data de 11 decembrie vor avea loc alegeri legislative în România, iar diaspora va fi nedrept reprezentată, încă o dată, de către 6 reprezentanți politici, fără o legătură reală cu românii de pretutindeni.

Guvernanții români nu vor accepta niciodată o schimbare legislativă electorală, aceasta însemnând ca diaspora să devină a treia putere politică din România.

Singura soluție este organizarea unui exercițiu democratic susținut de românii de pretutindeni prin care să ne votăm, direct și electronic (online), reprezentanții folosind același algoritm. Prin acest mijloc vom putea arăta că diaspora știe să scape de manipularea permanentă din partea forțelor politice de la București.

Este nevoie de o reală colaborare a asociațiilor, organizațiilor și persoanelor de bună-credință pentru a reuși acest lucru. Astfel, având un obiectiv comun, vom reuși să facem istorie dar numai prin colaborare.

Cristian Bucur, Montreal, Canada

Pentru a vă alătura acestei inițiative, ne puteți contacta la: alegeri2016@votdiaspora.com

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni