Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

19 aprilie 2024

“The Babushkas of Chernobyl”, în premieră națională la Pelicam 2016


București, 26 apriliePelicam – Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni aduce la Tulcea, în acest an, un film excepțional care spune povestea de viață a femeilor care au ales să se întoarcă la Cernobîl după accidentul nuclear și să locuiască în zona de excludere, singurul loc pe care îl consideră acasă. “The Babushkas of Chernobyl” (r. Holly Morris, Anne Bogart, 2015, Ucraina/SUA) arată viața de zi cu zi a bătrânelor care culeg zmeură și cresc animale de parcă nu ar locui într-o zonă în care nimeni nu îndrăznește să meargă.

Pe 26 aprilie 1986, reactorul numărul 4 al centralei nucleare de la Cernobîl a explodat, provocând un incendiu care a durat 10 zile, în urma căruia au fost emise radiații de 400 de ori mai mari decât cele produse de la bomba de la Hiroshima. La 30 de ani după catastrofă, fosta centrală se află în mijlocul unei zone interzise care se întinde pe 2.600 km2, o zonă păzită și monitorizată, unde accesul este restricționat.

pelicam

În acest cadru, mai multe “babushkas” (bunicuțe, în ucraineană) s-au întors să locuiască semi-legal după ce au decis că relocarea e mai rea ca radiațiile. Într-unul dintre primele cadre ale filmului, fosta asistentă medicală Vita spune că aerul din satul ei aflat în  zona interzisă este probabil mai curat ca cel din Kiev, unde oamenii mănâncă “tot felul de chimicale”. În acest timp, însă, măsurătorile arată că zona este un pericol pentru sănătate.

La 30 de ani de la cea mai teribilă catastrofă ecologică din Europa, accidentul nuclear de la Cernobîl, ne amintim consecințele dramatice ale exploziei, dar și măsurile care s-au luat ulterior pentru ca un asemenea accident să nu se mai întâmple niciodată.  Odată cu proiecția în premieră națională a filmului “The Babushkas of Chernobyl” lansăm și o dezbatere pe tema energiei nucleare în cadrul Pelicam Talks împreună cu regizoarea Holly Morris (SUA) și Lavinia Andrei, președinta Fundației Terra Mileniul III.

Regizoarea Holly Morris ne va povesti din culisele documentarului “Babushkas of Chernobyl” și ne va împărtăși experiențele personale din timpul filmărilor. Lavinia Andrei ne va oferi contextul românesc al folosirii energiei nucleare, precum și experiența îndelungată de activist. Dezbaterea va fi moderată de Andra Matzal, jurnalist.

Sunt încântată să particip la Pelicam și să-mi prezint filmul. Având în vedere focusul festivalului pe oameni și mediu, nu-mi imaginez un loc mai bun pentru premiera din România a documentarului. În timp ce acopeream ca jurnalist a 25-a comemorare a accidentului de la Cernobîl pentru un documentar de travel, am dat peste această realitate extraordinară a femeilor din interiorul zonei interzise. Am fost imediat captivată și am vrut să înțeleg mai bine povestea acestor femei curajoase, independente și să înțeleg abilitatea lor de a supraviețui în aceste condiții toxice”, spune regizoarea Holly Morris.

Deși energia nucleară nu mai reprezintă o opțiune de dezvoltare pentru multe dintre țările din Europa de Vest, în România constatăm că planurile megalomanice de dezvoltare continuă cu orice preț. Eșecul cauzat de retragerea investitorilor din nou-înființata companie Energonuclear SA, ce urma să construiască unitățile 3 și 4 de la Cernavodă, nu a speriat autoritățile române, care au ajuns tocmai în China pentru a căuta partener în vederea realizării celor două noi unități nucleare, cum de altfel nici accidentul de la Fukushima nu a impresionat autoritățile. Acestea continuă să susțină că în România nu s-ar putea întâmpla niciodată un tsunami, fără să își pună însă problema că oricând poate avea loc o greșeală umană sau un atentat la centrala nucleară și nu este nevoie de un tsunami pentru o nouă catastrofă”, spune, la rândul său, Lavinia Andrei, președinta Terra Mileniul III.

Pelicam – Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni are loc la Tulcea, între 16 și 19 iunie 2016 pentru al cincilea an consecutiv. Și de această dată, festivalul cuprinde zeci de documentare de mediu în premieră națională, dezbateri, concerte, expoziții foto, workshop-uri și întâlniri speciale cu regizori internaționali premiați și specialiști în domeniul mediului din toată lumea.

Festivalul Pelicam este organizat de Asociația Les Herbes Folles, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Primăriei Municipiului Tulcea, Uniunii Cineaștilor din România, Institutului Cultural Român.

Pentru informații suplimentare contactați:

Roxana Bucată, PR manager
0722 566 276 / roxana.bucata@gmail.com / pelicam.ro

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni