Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

20 iunie 2024

Industria modei, focusul ediției a cincea a festivalului Pelicam


București, 5 mai – Industria modei este a doua cea mai poluatoare industrie din lume, după industria petrolului. Hainele pe care le purtăm zilnic ascund povești  dramatice despre sclavi moderni care lucrează în fabrici din lumea a treia, dar și cifre alarmante despre resurse folosite și emisii produse în producția de textile. Pelicam – Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni pregătește un Focus pe această temă în cadrul celei de-a cincea ediții care are loc la Tulcea între 16 și 19 iunie 2016.

pelicam

Selecția din acest an cuprinde mai multe documentare care aprofundează diverse aspecte ale industriei modei. “The True Cost” (r. Andrew Morgan, 2015, SUA) spune povestea hainelor pe care le purtăm, a oamenilor care le produc și a impactului pe care acestea le au asupra mediului. Prețul hainelor a scăzut constant de-a lungul anilor, dar costurile de mediu și umane cresc. Cine plătește cu adevărat prețul hainelor? Documentarul va fi proiectat în premieră națională la Pelicam, în cadrul competiției oficiale, în prezența producătoarei și jurnalistei The Guardian Lucy Siegle.

Sunt încântată să particip la Pelicam și să reprezint True Cost, regizat de Andrew Morgan. Ca producător, regizor, scenarist și jurnalist, povestea și subiectul filmului pentru mine sunt planeta și oamenii săi, precum și interacțiunea dintre ei. De la tehnici de filmare evoluate și platforme inovative, oportunitățile pentru cinema-ul activ și activist au tot crescut în direcția spunerii unor povești ca aceasta către tot mai mulți oameni. În iunie, la Pelicam o să am ocazia să cunosc profesioniști în domeniu din toată lumea, abia aștept”, spune Lucy Siegle.

În cadrul Focusului din acest an, vor mai fi proiectate:

Jungle Sisters” (r. Chloe Ruthven, 2015, India/Marea Britanie) spune povestea a două fete dintr-un sat din India care sunt recrutate de sora regizoarei Chloe Ruthven să muncească pentru o companie care plasează fete tinere în fabricile de textile din Mumbai care produc haine pentru mari branduri internaționale. Pe parcursul călătoriei lor și a trainingului, toate trei își pun întrebări privind justiția socială, loialitate și rolul responsabilității corporațiilor în contextul în care India și-a propus în 2008 să instruiască 500 de milioane de oameni din zona rurală să lucreze în industria textilă. Documentarul va fi proiectat la Pelicam, în premieră națională, în cadrul competiției oficiale, în prezența regizoarei Chloe Ruthven.

În competiția Fresh Perspectives am pregătit un film care arată partea mai optimistă a industriei. “Out of Fashion” (r. Jaak Kilmi, Lennart Labarenz, 2015, Estonia) urmărește traseul designeriței Reet Aus care are un plan ambițios de a schimba viziunea în industria modei. Ea luptă împotriva practicilor distructive din interior. Reet călătorește din Tallinn, unde locuiește, pe plantațiile de bumbac din America de Sud până în epicentrul producției de masă din Bangladesh. Documentarul este filmat între 2009 și 2014 și o are ca protagonistă pe Reet care lucrează pe principiul reutilizării materialelor pentru a crea produse de mare valoare. Filmul va fi proiectat în premieră națională la Pelicam, în prezența protagonistei Reet Aus.

Inside Fur” (r. Ola Waagen, 2014, Norvegia) este un film cu impact puternic care intră în dedesubturile industriei de creștere a animalelor pentru blană. Un grup de activiști lucrează de ani de zile pentru a expune adevărata față a industriei blănii. Au vizitat sute de fabrici și au publicat imagini care au fost contracarate mereu de către departamentele de PR ale fabricilor. De data asta, însă, un activist se infiltrează ca fermier în această industrie și filmează cu camera ascunsă. Filmul va fi proiectat out of competition, în premieră națională, la Pelicam.

Subiectul industriei modei va fi aprofundat în cadrul Pelicam Talks, seria de dezbateri pe teme de mediu care are loc anual la Pelicam. Traseul hainelor noastre din fabricile abuzive din țări în curs de dezvoltare până în mall-urile din Occident va fi dezbătut împreună cu invitații noștri străini: Lucy Siegle (jurnalist The Guardian, producător “The True Cost”), Chloe Ruthven (regizoare “Jungle Sisters”), Reet Aus (fashion designer și protagonistă “Out of Fashion”). De asemenea, focusul va încerca să contextualizeze tema în peisajul românesc cu ajutorul invitaților: Laura Ștefănuț (jurnalistă, autoare a investigației privind fabricile de confecții din România și Bulgaria), Ioana Ulmeanu (jurnalistă a revistei Elle, cea mai importantă revistă glamour din România), precum și Ioana Ciolacu (designer român). Dezbaterea va fi moderată de jurnalista Andra Matzal.

Festivalul Pelicam este organizat de Asociația Les Herbes Folles, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Primăriei Municipiului Tulcea, Uniunii Cineaștilor din România, Institutului Cultural Român.

 

Pentru informații suplimentare contactați:

Roxana Bucată, PR manager
0722 566 276 / roxana.bucata@gmail.com / pelicam.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni