Ilie Serediuc călător neobosit ”Din Caucaz spre Asia Centrală ”
28 iulie 2024
Al. Florin Țene
Primirea unei cărți este pentru mine un dar din partea unui suflet ce mi se destăinuie, o sărbătoare al înfrățirii dintre autor și cititor.Acest sentiment l-am avut și când am primit cartea ”Din Caucaz spre Asia Centrală” semnată de neobositul călător și scriitor Ilie Serediuc, președintele Ligii Scriitorilor Nord-Este Iași, membru UZPR. Cu acelaș plic am primit revista trimestrială ”Nord-Est Cultural”, nr.19, editată de filiala Iași a Ligii, mai sus amintite, al cărui director este Ilie Serediuc.Număr dedicat regretatului scriitor și ziarist Dan Teodorescu (1950-2023), fost președinte al Filialei Ligii Scriitorilor Iași-Nord Est, cel care a înființat această filială.
Scriitorul Ilie Serediuc este autorul a opt cărți de călătorie, și este prezent în zeci de antologii și reviste din țară și de pe mapamond, inclusiv în SUA, și publicațiile UZPR.
Despre cărțile publicate de Ilie Serediuc am mai scris, ele fiind ferestre deschise spre orizonturi necunoscute de mine, adevărate reportaje literare, și chiar fotoreportaje, ce-mi aduc aminte de Nicolaus Olahul, Petre Popescu și Geo Bogza, dar mai ales de Nicolae Milescu, moldovean ca Ilie Serediuc, născut la1636 în Vaslui – decedat în 1708 la Moscova. A fost un autor de literatură de călătorie și istorie, cărturar, traducător, călător, geograf și diplomat moldovean, activ atât în Moldova, cât și în Țaratul Rusiei.
Cartea am primit-o cu o dedicație care mă onorează:”Stimate Domnule Președinte al Ligii Scriitorilor Români, vă ofer această carte în semnul respectului pe care vi-l port! Cu deosebită stimă și respect de la autor! Ss ilie Serediuc, Iași-20 iulie 2024. ”
Volumul se deschide cu o prefață semnată de scriitoarea Corina Matei Gherman, membră a USR, Filiala Iași, intitulată ”Ilie Serediuc, călător prin Caucaz și Asia Centrală”, în care autoarea face o retrospectivă amănunțită și pertinentă despre activitățile scriitorului în acea zonă geografică a Terrei, concluzionând:”Veți găsi date interesante despre cultură, istorie, despre oamenii locului, tradiții și obiceiurile culinare, despre orașe și magia lor, care vă vor îmbogăți cultura personală dar și spiritul de a căuta și cunoaște din universul internațional. ”
Cuprinsul cărți, format din patru capitole, se constituie într-un evantai al călătoriilor autorului, însoțite de fotografii color, ce lărgesc atmosfera reportajelor.
Fiecare capitol are un titlul sugestiv și plastic: ” Cu 35 de ani în urmă”, ”Țara poporului turkmen ”, ”Rătăcind prin stepa kazahă ”, ”Pe drumul mătăsi ”, inclusiv o analiză amănunțită a profesoarei Elena Bostan-Delavicov, intitulată ”Lunga aventură a cuvântului ”, în care subliniază:”Descriile kazahstanului, ale Uzbekistanului, ale orașului Buhara sunt adevărate documente geografice, demografice, economice, istorice, etnografice și gastronomice și devin surse de încântare intelectuală pentru lector.”
Atmosfera colcvială dintre prieteni, întâmplările prin care trec, fac din această carte o enciclopedie a comportamentului uman din diferite zone ale globului pământesc, iar peisajele descrise din zona Asiei Centrală ne introduc într-o atmosferă șeherezadiană.
Dacă la Geo Bogza realitatea este redată prin esența metaforelelor, care ține locul unei oglinzi concave, la Ilie Serediuc realitatea este redată prin esența cuvintelor care exprimă realul, precum oglinda obișnuită. În ciuda faptului că pe lângă informație, reporterul Ilie Serediuc prezintă și alte detalii, informația nu își pierde din calitate, ci doar renunță la sobrietatea cu care sunt tratate alte genuri jurnalistice, precum știrea. În construirea acestei cărți de reportaje, scriitorul Ilie Serediuc are de-a face atât cu subiectivitatea, cât și cu obiectivitatea. Subiectivitatea se manifestată la locul evenimentului, în mediul unde identifică ambianța. Însă, în ceea ce privește redactarea și „povestirea” faptelor, scriitorul rămâne obiectiv și prezintă realitatea cu toate aspectele ei. Reportajele din acest volum, care se îmbină precum interferența dintre degetele de la amândouă mâinile, sunt o existență a două laturi: scriitorul având aptitudinea de jurnalist, povestește evenimentul, descriind faptele, coordonatele spațio-temporale, protagoniștii, dând senzații, filtrează întâmplările prin intermediul simțurilor, astfel încât oferă cititorilor o experiență cât mai completă.
Și această carte, apărută în condiții grafice și tipografice de excepție, alături de celelalte, publicate până acum, fac conexiunea dintre jurnalism și literatură. La fel cum un roman bun reușește să-l captiveze pe cititor, ținându-l timp de multe ore conectat la acțiune, la fel și reporterul și scriitorul Ilie Serediuc îl face prin cărțile sale.
Al.Florin Țene