Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

19 aprilie 2024

Turneul de Educație Istorică ajunge la toți românii


COMUNICAT

  • Ministerul Educației și Ministerul Afacerilor Externe se implică în promovarea filmelor documentare  „Maria, inima României”, „Războiul Regelui” și „Regele Mihai: drumul către casă”.
  • Producătorul John Florescu a anunțat cadoul pe care îl va oferi tuturor liceelor de stat din România.

București, 16 mai 2023 – Turneul de Educație Istorică, aflat la cea de-a treia ediție, care promovează filmele documentare istorice „Maria, inima României”, „Războiul Regelui” și „Regele Mihai: drumul către casă”, intră într-o nouă etapă în care realizatorii John Florescu și Chainsaw Film Production îl fac mai accesibil tuturor categoriilor de public, de la copii și liceeni la vârstnici, de la veterani de război la comunități izolate din mediul rural.

Acest lucru este posibil și prin implicarea Ministerului Educației și a Ministerului de Externe, care recunosc valoarea educațională a proiectului și doresc să contribuie la promovarea lui. Astfel, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe, filmul „Maria, inima României” va ajunge și în reprezentanțele Institutului Cultural Român din 30 de țări francofone.

Andrei Luca, Director în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Direcția Diplomație Culturală, Educație și Știință: „Maria, inima României a fost inclus în pachetul de filme selecționate pentru marcarea a 30 de ani de apartenență a României la Francofonia instituțională, alături de alte filme artistice, documentare sau de scurtmetraj. Motivul alegerii îl constituie, pe lângă calitatea artistică și documentară, dorința de a face cunoscută publicului larg din diverse țări una dintre cele mai importante personalități din istoria modernă a României, artizan principal al recunoașterii Marii Uniri de către marile puteri ale lumii postbelice.”

În țară, anul acesta Turneul va include peste 25 de orașe și sate din România, vizionarea filmelor documentare fiind gratuită.

În plus, elevii de liceu vor putea viziona la școală filmele „Maria, inima României” și  „Regele Mihai: drumul către casă”  deoarece toate liceele de stat vor primi DVD-uri donate de către producătorul seriei de documentare istorice, John Florescu, și de Daniel Mărginean, președinte Rotary Club, demersul fiind susținut de Ministerul Educației. Astfel, filmele vor ajunge la 1425 licee de stat.

Cele trei filme produse de John Florescu și regizate de Trevor Poots au obținut recunoaștere națională și internațională, câștigând numeroase premii prestigioase.

„Maria, inima României” (2018) a primit premiul silver la TIFF 2019, premiul publicului la Festivalul de la Râșnov în 2019, a câștigat premiul juriului la a 14-a ediție a festivalului IPIFF (Independent Producers Indie Film Festival) și a fost desemnat cel mai bun film de istorie de către Camera Franceză de Comerț și Industrie în România (CCIFER).

„Războiul Regelui” (2016) a fost premiat de către ICR în 2017 la Festivalul Cinepolitica pentru cel mai bun documentar film istoric. De asemenea, cel mai recent film documentar, „Regele Mihai: drumul către casa” (2021), a câștigat premiul pentru cel mai bun film documentar la a 17-a ediție a festivalului IPIFF (15 mai 2023), a primit votul publicului la TIFF 2022 și va intra în competiția de film a Uniunii Europene de Radiodifuziune – ediția 2023.

„Războiul Regelui” și „Maria, inima României” au fost difuzate în premieră la ProTV, iar ulterior au fost difuzate pe canalul History Channel. „Regele Mihai: drumul către casa” a fost difuzat în premieră pe History Channel.

Cele trei filme „Războiul Regelui”, „Maria, inima României” și „Regele Mihai: drumul către casă” acoperă 160 de ani din istoria României (1860 – 2017). „Istoria aparține tuturor” este motto-ul lui John Florescu, producătorul executiv al celor trei documentare despre Familia Regală.

John Florescu: „Cred că Nicolae Iorga a surprins cel mai elocvent importanța cunoașterii trecutului nostru istoric când a scris că un popor care nu îşi cunoaşte istoria este ca un copil care nu îşi cunoaşte părinţii”.

Dan Drăghicescu, care a fost numit director executiv al Turneului de Educație Istorică de către John Florescu: „Istoria bine înțeleasă în prezent reflectă viitorul, mai ales pentru tinerele generații. Istoria prezentată prin filme istorice documentare este modalitatea ușor de asimilat pentru tineri să învețe aceasta parte a istoriei care a lipsit din manuale din ultimile decade.” Dan Drăghicescu a fost, de asemenea, producător asociat în realizarea acestor filme.

Daniel Florin Mărginean, Rotary Club: „Am primit cu bucurie invitația adresată de a fi parte din acest proiect important în domeniul educației. Rotarienii din cele două țări care formează districtul nostru, România și Republica Moldova, vor susține astfel un program care vine să aducă în atenția elevilor realitățile unor vremuri pe care nu trebuie să le uităm niciodată. Forma în care sunt prezentate evenimentele este accesibilă generațiilor de azi și nu face decât să ofere o alternativă clasicelor manuale de istorie. Este un instrument foarte util și pentru profesori.”

Cele două ediții anterioare ale Turneului de Educație Istorică au inclus proiecții ale filmelor documentare istorice în școlile și universitățile de vârf din România, în muzee, biblioteci naționale, locații istorice, Parlament, Palatul Cotroceni și festivaluri și aniversări comemorative.

Turneul de Educație Istorică ediția 2023 este susținut de Banca Transilvania, Groupama, BAT Romania, Nuclearelectrica și History Channel.

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni