Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

20 aprilie 2024

Conferința „Paștele creștin și Paștele evreiesc – asemănări și diferențe“, organizată de Fundația Culturală Dalles a Academiei Române


Comunicat de presă

18 aprilie 2023

Academia Română invită publicul joi, 20 aprilie 2023, la conferința „Paștele creștin și Paștele evreiesc – asemănări și diferențe“, susținută de pr. prof. dr. Wilhelm Dancă, decanul Facultății de Teologie Romano-Catolică, Universitatea din București. Evenimentul va avea loc în spațiul Sălii „Dalles“ din Bd. Nicolae Bălcescu nr. 18, începând cu ora 18.

Conferința prof. Wilhelm Dancă pornește de la ideea că Paștele este cea mai mare sărbătoare a creștinilor, iar la evrei este una dintre cele trei sărbători de pelerinaj la Templul din Ierusalim. Rădăcinile sărbătorii Paștelui sunt și istorice și agrare, având legătură cu exodul israeliților din robia egipteană și începutul primăverii. Prof. Dancă susține că procesul de secularizare din zilele noastre a modificat semnificațiile religioase ale Paștelui, care nu au dispărut, ci s-au camuflat în diferite obiceiuri și tradiții pascale.

Dedicată analogiilor dintre cele două sărbători religioase, prelegerea este o invitație la descoperirea izvoarelor religioase ale Paștelui, pornind de la morfologia câtorva „superstiții“ pascale, continuând cu analiza prelungirii sărbătorii evreiești în Paștele creștin și demonstrând felul în care Paștele se actualizează în viața creștinilor la nivel personal și existențial.

Prof. dr. Wilhelm Dancă, filosof și teolog, este decanul Facultății de Teologie Romano-Catolică a Universității din București. S-a specializat în filosofia religiilor cu o teză de doctorat despre Mircea Eliade: Definitio sacri, care a fost susținută la Universitatea Pontificală Gregoriana din Roma în 1996. A publicat prima ediție a acestei lucrări în limba română în 1998, iar ediția a doua a apărut la Editura Spandugino în 2022. Alte lucrări reprezentative: Logica filosofică, Fascinația sacrului, Sacro e simbolo in Mircea Eliade, Fascinația binelui, Fascinația adevărului, Și cred și gândesc, Teologia are nevoie de filosofie?,  Mysterium Christi, vol. I-V (2020-2022). Din anul 2013 profesorul Wilhelm Dancă este membru corespondent al Academiei Române.

Construită între anii 1930-1932 de Academia Română, conform clauzelor testamentului Elenei Dalles, și confiscată abuziv în 1948 de către regimul comunist, celebra Sală „Dalles“ din București, edificiu reper în istoria culturală a capitalei, beneficiază începând cu anul 2023 de un program de conferințe și dezbateri structurat de Academia Română, prin Fundația Culturală Dalles. Conferințele se vor desfășura lunar, joia, începând cu ora 18, în a treia sau a patra săptămână a fiecărei luni.

Intrarea este liberă.

Biroul de comunicare al Academiei Române

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni