Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

17 iunie 2024

Proiecția-dezbatere „Pălării feminine în perioada La Belle Epoque – frumusețe și reprezentare“


Comunicat de presă

28 martie 2023

Academia Română prin Secția de arte, arhitectură și audiovizual, în parteneriat cu Institutul de Istoria Artei „G. Oprescu“, organizează joi, 30 martie 2023, proiecția-dezbatere „Pălării feminine în perioada La Belle Epoque – frumusețe și reprezentare“, susținută de drd. Raluca Partenie. Evenimentul va avea loc în Sala de consiliu a Academiei Române din Calea Victoriei nr. 125, începând cu ora 11.

Prezentarea pornește de la constatarea că moda de la sfârșitul secolului al XIX-lea rămâne un etalon de eleganță feminină și rafinament vestimentar.

Cercetătoarea Raluca Partenie arată că moda în spațiul românesc era conectată la dinamica internațională, înregistrând cu fidelitate schimbările de stil, inovațiile și controversele din creația de pălării. O analiză atentă asupra pălăriilor din perioada 1890-1914, așa cum sunt ele redate în materialul vizual specific epocii (fotografii, ilustrații, tablouri), oferă detalii esențiale despre relația modei cu progresul tehnologic, regulile de etichetă socială, dar și despre apariția în epocă a primelor preocupări de ecologie. Conceptul estetic al pălăriilor poate fi un bun reper în datarea imaginilor din acea perioadă.

Cercetările realizate de Raluca Partenie demonstrează că normele vestimentare impuneau pălăria ca accesoriu obligatoriu în public în acea perioadă, atât pentru doamne, cât și pentru domni, iar rolul estetic și de reprezentare prevala rolului funcțional. Împodobite din abundență cu flori și pene, ajungând uneori la dimensiuni grandioase, spectaculoasele creații ale modistelor din La Belle Epoque se înscriu în estetica Art Nouveau și reprezintă chintesența spiritului epocii: entuziasm, frumusețe, prestigiu, ostentație, exces.

Proiecția-dezbatere se adresează specialiștilor în istoria modei, antropologilor, istoricilor de artă, dar și profesioniștilor din alte domenii ale culturii, interesați de evoluția vieții sociale românești din secolele XIX-XX.

Biroul de comunicare al Academiei Române

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni