Go to ...
RSS Feed

9 decembrie 2024

Marcarea Zilei Naționale a României la Strasbourg


COMUNICAT DE PRESĂ

Ziua Națională a României a fost marcată la Strasbourg printr-o recepție organizată la 2 decembrie 2022, de catre Reprezentanța Permanentă a României pe lângă Consiliului Europei și Consulatul General al României la Strasbourg.

Evenimentul, desfășurat în pavilionul Josephine, important reper arhitectural și cultural al orașului Strasbourg, a reunit peste 300 de invitați: înalți funcționari din cadrul Consiliului Europei, ambasadori si membri ai corpului diplomatic acreditat pe lângă această organizație internațională, reprezentanți ai comunității românești din Alsacia și Lorena, precum și din landul german Baden-Wurtenberg, oficialități regionale și locale franceze, primari ai unor localitati din Alsacia și Lorena pe teritoriul cărora se află necropole în care sunt înhumați militari români căzuti în Primul Război Mondial, reprezentanți ai mediului academic și cultural din Strasbourg.

În deschidere, Corala Asociaţiei Culturale Ortodoxe Române din Strasbourg, dirijată de Părintele Vasile Iorgulescu, a intonat imnurile de Stat ale României și Franței, precum și Oda Bucuriei – imnul Consiliului Europei și al Uniunii Europene.

În alocuțiunea sa, Ambasadorul Ion I. Jinga, Reprezentantul Permanent al României pe lângă Consiliul Europei, a evocat semnificația momentelor istorice petrecute cu 104 ani în urmă, care au culminat cu Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, precum și provocările actuale la adresa păcii și ordinii internationale bazate pe reguli, subliniind atașamentul profund al României față de valorile democratice și principiile fundamentale ale Consiliului Europei: “Visul românilor de a trăi împreună, într-un singur stat unitar a animat timp de secole idealul unității naționale. Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 a arătat că imposibilul devine posibil atunci când obiectivul urmărit este legitim. Ieri am fost la Cimitirul Militar din Soultzmatt, unde se află cea mai mare necropolă românească din Franța, pentru a aduce un omagiu celor peste 800 de soldați români căzuți în Primul Război Mondial care se odihnesc acolo. Marea Unire și România modernă s-au clădit și pe osemintele lor. După Marea Unire, România a fost definită de diversitate, multiculturalism și valori democratice. Transformările profunde înregistrate de România după revenirea la democrație în decembrie 1989 sunt recunoscute în Rezoluția adoptată la 13 octombrie 2022 de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, care felicită România pentru respectarea standardelor democratice si o consideră un exemplu de bune practici europene”.

Condamnând războiul illegal de agresiune al Federatiei Ruse în Ucraina, care constituie o încălcare gravă a Cartei ONU și reprezintă o amenințare majoră la adresa arhitecturii europene de securitate, Ambasadorul Jinga a subliniat că România face tot ceea ce îi stă în putere pentru a ajuta Ucraina și poporul ucrainean în fața ororilor războiului.  A amintit, totodată, împlinirea a 160 de ani de la crearea diplomației române moderne, precum și aniversarea, în 2023, a 30 de ani de la aderarea României la Consiliul Europei.

Consului General al României la Strasbourg, Remus Mărășescu, a vorbit despre legăturile istorice dintre țara noastră și Alsacia, precum și despre comunitatea românească stabilită în regiune – o comunitate solidă, creativă, solidară, ce contribuie la prosperitatea țării gazdă și onoreaza imaginea României în străinătate.

La rândul său, Secretarul General Adjunct al Consiliului Europei, Bjorn Berge, a apreciat în termeni elogioși contribuția remarcabilă pe care România o aduce la promovarea valorilor fundamentale ale Organizatiei: democrația, statul de drept și respectarea drepturilor omului. A salutat angajamentul ferm al României în favoarea multilateralismului şi respectării ordinii internaţionale bazate pe reguli, precum şi implicarea ţării noastre în diferitele mecanisme internaţionale de cooperare. S-a referit la discursul Preşedintelui României, Domnul Klaus Iohannis, în faţa Adunării Generale ONU, remarcând implicarea României în combaterea schimbărilor climatice și a mulţumit pentru asistenţa acordată Republicii Moldova şi sprijinul oferit Ucrainei. Nu în ultimul rând, a amintit recenta întrevedere cu ministrul român al Culturii, remarcând bogata istorie şi cultură a țării noastre, precum și succesul Programului Consiliului Europei privind lupta împotriva criminalităţii cibernetice (C-PROC), cu sediul la București.

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni