Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

19 aprilie 2024

Muzeul Amintirilor din Comunism (MAdC) şi BD Historia aduc o nouă expoziție temporară în luna noiembrie, intitulată „Reconstituire istorică în benzi desenate – Revolta anticomunistă Braşov 15 Noiembrie 1987”


Muzeul Amintirilor din Comunism și BD Historia organizează în luna noiembrie expoziţia temporară de benzi desenate dedicată comemorării a 35 de ani de la evenimentele din 15 Noiembrie 1987.

Proiectul expoziţional „Reconstituirea prin benzi desenate – Revolta anticomunistă Braşov 15 Noiembrie 1987” aduce în faţa publicului o serie de benzi desenate ale artistului Mihai Grăjdeanu, ce marchează momente importante din cadrul revoltei muncitorești anticomuniste din Brașov și țin locul fotografiilor care lipsesc din documentarea oficială.

„Revolta anticomunistă din 15 noiembrie 1987 a fost evenimentul politic major, căruia dorim să îi oferim o expunere cât mai mare, în cinstea muncitorilor din Brașov și a familiilor afectate ulterior de acțiunile Securității: arestări, torturi sau deportări. Expoziția ne ajută să explicăm noilor generații semnificația evenimentelor și istoria recentă a orașului, în completarea informațiilor pe care le pot găsi în manualele de istorie.” a declarant Alina Beteringhe, MAdC.

La baza creației acestor benzi desenate a stat un proces extensiv de documentare realizat de Mihai Grăjdeanu, alături de regizorul Liviu Tofan. Concentrat să ofere acuratețe istorică, autorul a documentat fiecare pas al evenimentelor. A început schițele de la portretele personajelor și hainele pe care le purtau cei care au trăit acele momente, a continuat cu detaliile clădirilor, vizitând și fotografiind oraşul Braşov pe traseul urmat în urmă cu 35 de ani de muncitori, și a ascultat peste 60 de ore de mărturii înregistrate pentru a le reda în casetele de narațiune și baloanele de dialog care apar în paginile romanului grafic.

„Am fost nevoit să vizualizez întreaga acțiune, să ordonez și să respect adevărul acestor momente istorice. O mare responsabilitate. Este important pentru acest tip de bandă desenată să pot capta anumite aspecte care surprind emoția sau trăirile interioare ale personajelor, de aceea consider că ediția în alb-negru, cu nuanțe de gri, poate avea un alt impact asupra publicului. Am descoperit și aflat la rândul meu, pentru prima dată, anumite informații pur istorice, lucruri pe care nu le cunoșteam înainte de acest proiect.

M-a impresionat și a fost o onoare să colaborez direct cu regizorul Liviu Tofan și, împreună, cred că am format o echipă bună.” a declarat Mihai Grăjdeanu.

Expoziţia este deschisă până la 30 noiembrie 2022 şi poate fi vizitată gratuit de marți până duminică, între orele 10:00-18:00, la sediul Muzeului Amintirilor din Comunism, pe Bd. Eroilor 19, Brașov.

***

DESPRE MADC:

Muzeul Amintirilor din Comunism este o întreprindere socială înființată în cadrul proiectului “Acceleratorul de Întreprinderi Sociale” ID 127384, co-finanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014 -2020, implementat de Fundația “Alături de Voi” România în parteneriat cu Fonduri-Structurale.ro

MAdC prezintă perioada comunistă într-o manieră creativă, cu scopul aducerii aminte, informării și educării non-formale a vizitatorilor despre o perioadă semnificativă din istoria României. Colecția permanentă a MAdC prezintă fotografii, obiecte și amintiri care surprind latura personală și completează datele istorice despre România sub regimul comunist.

Fiind o intreprindere socială, SC CINCINALA SRL are o misiune socială asumată, aceea de a sprijini copii din grupuri vulnerabile și a-i intega în comunitate prin programe dedicate, tabere, excursii, vizite la muzee și alte activități.

DESPRE BD HISTORIA

Revista BD Historia – „benzi desenate istorice” este publicată de Mihai Grăjdeanu, în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, Facultatea de Istorie – Universitatea București, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, Radio România Cultural.

Ea  îşi  propune să aducă  în atenţia publicului lucrări de arhivă, dar şi lucrări ale artiştilor de bandă desenată din noua generaţie.

PARTENER MEDIA: Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România.

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni