Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

20 iunie 2024

Academician Eugen Simion – In memoriam


COMUNICAT

19 octombrie 2022

Academia Română este în doliu. Confratele nostru, ilustrul academician Eugen Simion, ne-a părăsit marți, 18 octombrie 2022, la vârsta de 89 de ani. Pierderea este incomensurabilă: pentru Academia Română, pentru cultura română, pentru națiunea română.

A fost un patriot desăvârșit, care a înțeles să lupte elegant, cu armele culturii, pentru menținerea și cultivarea spiritului național. A crezut cu toate puterile lui în ideea de națiune și a știut că un stat puternic are nevoie de proiecte solide, de anvergură. Profesorul și academicianul Eugen Simion a gândit și a acționat la nivel înalt și pe spații ample.

S-a aflat la conducerea Academiei Române vreme de 16 ani, deținând două mandate de președinte (1998-2006) și alte două mandate de vicepreşedinte (1994-1998), timp în care a repus instituția academică în drepturile sale și i-a creat programe coerente de evoluție. În această perioadă a inițiat și finalizat facsimilarea integrală a Caietelor eminesciene, operă monumentală, în 38 de volume, a construit și inaugurat noul și necesarul sediu al Bibliotecii Academiei Române, a inițiat Simpozionul internațional „Penser l’Europe“, un rafinat spațiu de reflecție culturală și politică asupra destinului continentului nostru, reunind la București minți strălucite ale academiilor europene.

În anul 1999 a înființat Fundația Națională pentru Știință și Artă, sub egida Academiei Române, cu un solid program cultural, a cărui principală realizare este celebra colecție de „Opere fundamentale“, alcătuită din peste 200 de ediții critice ale marilor scriitorii români, dar și ale clasicilor literaturii europene. Grija față de cultura română l-a condus și la realizarea altui proiect fundamental, indispensabil oricărei culturi naționale: Dicționarul general al literaturii române, cea mai cuprinzătoare și reprezentativă lucrare lexicografică de istorie și critică literară, realizată de un colectiv de peste 250 de cercetători, în 8 volume, care în decursul a 30 de ani a cunoscut două ediții integrale. „Am vrut să nu ne prindă începutul secolului XXI fără un dicționar integral al literaturii române“, spunea Eugen Simion. Secolul XXI l-a găsit pe academicianul Eugen Simion pregătit, cu planurile bine structurate, vizionar și în deplină vervă creatoare. Începând cu anul 2006 s-a aflat atât la conducerea Secției de filologie și literatură a Academiei Române, cât și a Institutului de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu“, al cărui director a fost vreme de aproape două decenii.

A creat imens, pentru că a muncit imens. În plan instituțional, dar și ca istoric și critic literar. A lucrat întotdeauna cu metodă, disciplinat, o disciplină pe care a impus-o, cu autoritate, și echipelor sale de colaboratori. Pentru că avea oroare de proiectele începute și abandonate, atribuindu-le unei trăsături nocive pe care o numea „adamismul“ la români. A fost un excepțional constructor de instituții, el însuși o instituție. A dus la desăvârșire o operă de istoric și critic literar ce va rămâne reper în cultura română și despre care se va scrie multă vreme de acum înainte.

Odată cu plecarea dintre noi a academicianului Eugen Simion se încheie o epocă. Ne vor lipsi exigența sa, spiritul său critic, moralismul pe care l-a iubit atât, autoritatea sa, discursul cumpănit și vorba tăioasă la nevoie, discernământul analitic.

Conducerea și membrii Academiei Române regretă nespus plecarea dintre noi a profesorului și academicianului Eugen Simion, al cărui nume a devenit de mulți ani un simbol al Academiei.

Dumnezeul să-l primească în lumină!

Biroul Prezidiului Academiei Române

Programul funerariilor va fi următorul

  • Joi, 20 octombrie 2022, între orele 10-17 trupul neînsuflețit al acad. Eugen Simion va fi depus la Clubul Academicienilor, aflat în sediul Academiei Române, Calea Victoriei nr. 125.
  • Joi, 20 octombrie 2022, începând cu ora 17:30 trupul neînsuflețit va fi depus la Capela Mare a Cimitirului Bellu Ortodox.
  • Vineri, 21 octombrie 2022, la ora 12, va avea loc slujba de înmormântare la Capela Mare a Cimitirului Bellu Ortodox, percedată de onoruri militare.

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni