Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

17 iunie 2024

Manifestare culturala la ALPI pe 8 mai 2022


Imagini, cuvinte, aniversări

„O imagine face cât o mie de cuvinte” este un vechi proverb chinezesc care se aplică pe toate meridianele lumii contemporane. Din motive obiective (o răceală de primăvară) am refuzat să mă aflu duminică, pe 8 mai 2022, la întâlnirea lunară a Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi, tocmai pentru a nu molipsi şi pe alţii, ceea ce nu s-a aplicat şi în cazul meu, când am luat răceala de la alţii, unii fiind şi vaccinaţi!
Numai că, am avut la acea întâlnire  culturală doi „spioni” de bază, pe fotoreporterul Calistrat Robu şi pe scriitoarea Corina Matei-Gherman, care m-au informat, prin imagini şi cuvinte de ce s-a întâmplat la evenimentul tradiţional condus de comandorul Mihai Batog-Bujeniţă şi care a fost dedicat de data aceasta inginerului şi scriitorului Mihai Caba, la împlinirea vârstei de 80 ani!


În debutul manifestării culturale găzduite de sala mare de lectură a Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Asachi” din Iaşi, preşedintele ALPI, Mihai Batog-Bujeniţă a trecut în revistă unele evenimente cu participarea colegilor de breaslă, precum aniversarea de la Vaslui a prof. dr. Dumitru V. Marin (la împlinirea vârstei de 81 ani),  aniversarea de la Clubul CFR Iaşi de la Râpa Galenă din Iaşi (cu prilejul împlinirii a 45 ani de când prof. Paul Zamfir conduce ca director acest lăcaş de cultură), lansarea de carte a prof. Victor Iosif de la Biblioteca Centrală Universitară / BCU Iaşi (eroul volumului fiind colegul jr. dr. Vasile Diacon) etc. În continuare a oferit o plachetă de excelenţă lui Mihai Caba, cel care a vorbit apoi despre aniversareea a 123 ani de la înfiinţarea Uzinei de Lumin din Iaşi şi a recitat din opera literară a lui George Topîrceanu, la înplinirea a 136 ani de la naşterea poetului.
Au recitat apoi din propriile creaţii literare doamnele Doina Toma, Oana Frenţescu, Corina Matei-Gherman, Valentina Lateş, Cornelia Ursu, Gabriela Cucinschi, respectiv domnii Victor Iosif, Vasile Diacon, Ioan Hodaş, Calistrat Robu, Doru Melnic, Ionel Pintilii, Mihai Haivas, Gheorghe Bălăceanu.
În final, la o „felie de tort” oferită participanţilor, Mihai Caba a invitat asistenţa la vizionarea piesei de teatru „Protecţia animalelor”, de Mihai Batog-Bujeniţă, în regia lui Emil Gnatenco, unde are un rol important. Reprezentaţia va avea loc pe 9 iunie, la ora 17.30, la Clubul CFR Iaşi de la Râpa Galbenă.
Totodată, Ionel Pintilii a informat că va avea loc în perioada următoare o nouă ediţie a Festivalului Internaţional „Poezia la Iaşi”.
Următoarea şedinţă la ALPI este programată duminică, 12 iunie, de la ora 10.00, tot la BJ „Gh. Asachi” din Iaşi.

DAN TEODORESCU (cu sprijinul colegilor Corina Matei-Gherman şi Calistrat Robu)

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni