Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

28 martie 2024

S-a redeschis sezonul în ALPI


Duminică, 10 aprilie 2022, de Sfintele Florii ale credincioşilor romano-catolici, sala de lectură a Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Asachi” din Iaşi a găzduit prima întâlnire din acest an a umoriştilor moldavi, reuniţi în Asociaţia Literară Păstorel Iaşi (ALPI). În debutul manifestării, preşedintele şi comandorul Mihai Batog-Bujeniţă a prezentat timp de 45 minute toată istoria asociaţiei pe care a conduce de mai mulţi ani, de la primele manifestării din anul 1975, la sediul ziarului de atunci, Flacăra Iaşului, acolo unde cenaclul a fost condus de Nicolae Ţaţomir (preşedinte) şi George Petrone (vicepreşedinte). Iar din partea ziarului coordonator era jurnalistul Gheorghe Matei. Cu mai mulţi şefi la timonă şi cu multe „animozităţi” bahluiene, la conducerea cenaclului umoriştilor ieşeni s-au perindat Veron Ene, din nou George Petrone, Dumitru Grumăzescu etc.
În ianuarie 2007, scriitorul Mihai Batog-Bujeniţă a fost ales preşedinte, apoi a urmat o ruptură în cadrul organizaţiei şi în final se naşte oficial Asociaţia Literară Păstorel Iaşi, care funcţionează şi în prezent şi care editează trimestrial revista „Booklook”.
După ce a trecut în revistă istoria ALPI, comandorul „MBB” a dat cuvântul scriitorilor aflaţi pe metereze şi cu agendele literare  pline de lucruri interesante.  Au citit din propriile creaţii literare doamnele Doina Toma, Cornelia Livia Bejan (cu patru epigrame, două fiind scrise de către mama sa, regretata Georgeta Paula Dimitriu), Viorica Şerban, Oana Frenţescu, Corina Matei-Gherman, Rodica Ioniţă-Grosu, Rodica Murgu, dar şi domnii Sorin Cotlarciuc, Vasile Diacon, Viorel Pătraşcu, Mihai Batog-Bujeniţă, Mihai Haivas (care a recitat şi din opera literară a maestrului Eugen Deutsch), Gheorghe Bălăceanu, Mircea Ţîmpău, Victor Iosif, Vasile Larco, Constantin Profir, Ion Oprică, Doru Melnic.

S-a menţionat că sâmbătă, 30 aprilie, la Aula BCU de la Fundaţie, de la ora 11.00, Victor Iosif îşi va lansa o nouă carte de mare interes.
Următoarea ascensiune în ALPI va avea loc duminică, 8 mai, de la ora 10.00, tot la Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Asachi” din Iaşi.

DAN TEODORESCU


More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni