Go to ...
RSS Feed

13 noiembrie 2024

Schengen cultural


Autor: Dan Teodorescu

Editura Pim, 2022, Iași

Ionel Pintilii

Pentru jurnalistul Dan Teodorescu, privitul zilnic pe geam sau la televizor nu face parte din cotidian, din preocupările care să-i facă deosebită plăcere.

În ultimii ani „fuge” de așa ceva știind faptul că inactivitatea nu-i un lucru bun și nu te determină să ajungi departe.

Având la bază aceste considerente, suntem îndreptățiți să putem afirma că în ultimii șapte ani DanTe cum îi spun prietenii, decanul jurnaliștilor ieșeni a publicat 31 de volume, dintre care „Schengen cultural” a văzut lumina tiparului de mărțișor 2022.

Autorul volumului menționat, folosește ca subtitlu și totodată ne orientează lapidar asupra conținutului, și anume, cronicile manifestărilor culturale și istorice organizate pentru „Dacii Liberi” în România, Germania, Ucraina, Franța, Republica Moldova, SUA, Israel, Canada în perioada decembrie 2021 – ianuarie 2022.

Așadar, plecăm în parcurgerea celor peste 600 de pagini ale volumului fără să omitem prefața realizată de scriitorul Mihai Batog-Bujeniță care își concentrează ideile sub un titlu definitoriu „O poveste care ar fi bine să devină mit”, în care explică fenomenul cultural specific ultimilor 30 de ani și insistă pe comportamentul social care afectează identitatea culturală.

Ca întreaga operă a inegalabilului jurnalist Dan Teodorescu și această lucrare este plină de informații culese de la desfășurarea evenimentelor cultural-artistice din perioada menționată cât și promovarea unor figuri considerate reprezentative pentru cultura locală și națională, care pot deveni modele pentru cei care se află la început de drum.

Poate nu întâmplător în debutul volumului, autorul scoate în relief că la Iași, Capitala Moldovei a avut loc manifestarea de suflet în memoria lui Doru Dinu Glăvan, intrat în Panteonul presei românești, eveniment organizat de filiala Iași a UZPR cu sprijinul Ligii Scriitorilor Români – filiala Iași Nord-Est, întrucât Dan Teodorescu la reprezintă în egală măsură ambele instituții.

Oricărui cititor român, indiferent de continentul unde se află, îi va produce mare bucurie și numai trecerea sumară în revistă a unei manifestări culturale majore cu care Iașul se mândrește și se străduiește, cu sprijinul autorităților locale, să-și aprecieze oamenii de cultură. Așa acest eveniment intitulat „Valorile Iașului – Valorile României” a ajuns la cea de a IV-a ediție, unde sunt premiate 16 personalități care au contribuit la promovarea culturii ieșene pe plan național și internațional, din domeniile: teatru, literatură, arte vizuale și muzică.

Un alt eveniment cultural, desfășurat în nota celorlalte ediții este „Gala Laureaților Culturii Ieșene”, unde protagonist a fost nimeni altul decât Dan Teodorescu. Manifestarea a avut loc în cea de a doua decadă a lunii decembrie 2021, în cadrul căreia s-a conferențiat, lansat cărți, evoluat diverși artiști instrumental sau vocal. Totodată s-au acordat diplome de excelență numerosului grup de parteneri și colaboratori ai filialei N-E din țară și străinătate.

Deosebit de interesant pentru orice jurnalist, și nu numai, este articolul semnat de prof. Mihai Dorin, intitulat „Jurnalismul cultural, între vocație și nevoia de solidaritate”.

De asemenea, pagini interesante sunt dedicate activităților de la Clubul CFR Iași unde un grup de oameni de cultură dorește înființarea unui centru muzeal al locomotivelor, inițiativă ce întrunește din ce în ce mai multe sufragii.

O poveste de nota 10 pe care istoria nu ar trebui să o uite vreodată este cea a Crăciunului din anul 1914, când trupele beligerante au decis să lase armele pentru a asculta colindele, au cântat, mâncat și băut împreună, ca apoi să joace un meci amical de fotbal. Presa vremii a consemnat un lucru deosebit în adevăratul sens al cuvântului, două națiuni, în mijlocul unui război, cântând același colind.

În cadrul volumului vom găsi suficiente articole interesante și plăcute cititorului, despre Sfântul Ștefan, Ziua Culturii Naționale, Ziua Unirii Principatelor Române sau referitoare la personalități, precum Paul Zanfir, care a devenit Cetățean de Onoare al Municipiului Iași. Apoi ne prezintă pe eurodeputatul Cristian Terheș care și-a găsit timp să ajungă și la Iași, pe profesorul de matematică Vasile Nechita sau îndrăgita interpretă de muzică populară Margareta Clipa.

Autorul își găsește timp să acorde atenție și celor 103 ani de la înființarea UZPR-lui, trecut prestigios, istorie recentă fastă și densă, proiecție de viitor și celor 10 ediții ale revistei „N-E Cultural”.

Convinși că cele câteva orientări din cuprinsul volumului „Schengen cultural” au fost suficiente pentru a vă determina, dar și de a vă asigura că multe și interesante teme vă așteaptă să le descoperiți pentru că sunt de actualitate, bogate în conținut și dacă nu cumva ne anunță că din punct de vedere cultural România se află deja în acel spațiu de care fiecare dintre noi ar trebui să se bucure din plin.

În final, mulțumim neobositului jurnalist Dan Teodorescu pentru minunatul mărțișor.

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni