Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

12 iulie 2024

UZPR – apel la respectarea libertății presei din Rusia


Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România observă cu îngrijorare, în ultimele zile, încălcările repetate ale  libertății presei de către autoritățile din Federația Rusă, după invadarea de către aceasta a Ucrainei, stat liber, suveran și independent.

UZPR se alătură apelului organismelor internaționale pentru respectarea libertății de exprimare a mass-media independente din Rusia.

Pentru că au înfățișat ororile războiului asupra Ucrainei, autoritățile ruse au suprimat emisia unor radiodifuzori care s-au manifestat critic la adresa regimului. Măsura vine pe fondul unei înăspriri a restricțiilor asupra mass-media independente din Rusia. Autoritățile ruse  au interzis chiar folosirea cuvântului „război” în relatările presei locale, obligând la înlocuirea acestuia cu „operație specială”. De altfel, „Roskomnadzor”, autoritatea rusă de reglementare (!) a mass-media, a avertizat mai multe instituții de știri în legătură, chipurile, cu „necesitatea de a restricționa accesul la informații false”. Printre cei vizați se află și Novaya Gazeta, un important ziar independent, care îl are ca redactor pe Dimitri Muratov, laureat al Premiul Nobel pentru Pace, pentru activitatea sa în apărarea libertății presei.

Carlos Martinez de la Serna, director de program la Comitetul pentru Protecția Jurnaliştilor, atrage atenția că „restricționarea de către autoritățile ruse a activității instituțiilor media independente este o cenzură clară și subminează libera circulație a informațiilor”.

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România se alătură cu toată convingerea apelurilor repetate pentru oprirea războiului, ale organizațiilor internaționale ale jurnaliștilor, ale celorlalte instituții mass media. Alături de ceilalți confrați de breaslă, ne exprimăm  dezaprobarea față de încercarea Rusiei de ocupare a Ucrainei printr-o nemaiîntâlnită violență, soldată cu mii de pierderi umane și materiale, făcând un apel pentru neîngrădirea libertății de exprimare și informare a mass-media, într-un deplin respect al normelor deontologice ale jurnalismului profesionist.
Rămânem încrezători în triumful rațiunii!

Sorin Stanciu
 Președinte a.i. al UZPR

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni