Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

13 iulie 2024

CONCERT “PRANA TRIO” / SERIA „WEST MEETS EAST”


COMUNICAT

Alexandra Luiceanu (harpă), Bhaskar Das (bansuri), Issam Garfi (flaut)

Centrul Cultural „Rabindranath Tagore”, cu sprijinul Ministerul Culturii din India și al Ambasadei Indiei la București, revine cu un nou proiect muzical din seria “West meets East”, ce va fi prezentat pe scenă în cadrul a două concerte organizate pe 18 februarie 2022, ora 19:00, la Filarmonica Ploiești și pe 19 februarie 2022, ora 19:00, la Sala Dalles din București.

PRANA TRIO reunește trei artiști, Alexandra Luiceanu (Franța), Bhaskar Das (India) și Issam Garfi (Tunisia), care vor explora împreună îmbinarea dintre sunetul harpei, al flautului indian (bansuri) și al celui european. Întâlnirea dintre muzica Indiei și cea occidentală dă naștere unui melanj sonor meditativ și în același timp energic, în care se regăsesc deopotrivă stările de spirit specifice celor două spații culturale. Programul concertului include lucrări de Satie, Godefroid, Kreisler, Rotaru, Miyagi, Hanim, Cantemir alături de compoziții și aranjamente inedite având la bază muzica clasică indiană. 

Alexandra Luiceanu este un adevărat fenomen pe scena muzicală din Franța, unde a primit apelativul de “harpa diva”. Renumită pentru stilul său virtuoz, expresiv și plin de culoare, a fost dezvăluită publicului larg în 2019 cu un prim album solo intitulat MATRIOCHKA, singurul album de harpă nominalizat la Premiile Internaționale de Muzică Clasică 2020 și care a primit „Clef d’Or” ResMusica. Absolventă a Conservatoarelor din Lyon și din Paris, Alexandra a câștigat Premiul I la Music & Stars Awards și la Concursul Internațional Léopold Bellan, de asemenea, este laureată a Fundației Banque Populaire și a Fundației Tissier-Grandpierre.

Bhaskar Das este binecunoscut publicului român prin participarea la cele trei turnee „West meets East” 2017-2019, un revival și un pas înainte pe calea începută de Ravi Shankar și Yehudi Menuhin în 1965. Descendent al unei mari familii de muzicieni clasici indieni, Bhaskar a primit în dar primul său flaut la vârsta de patru ani de la maestrul Bholanath Prasanna, profesor al legendarului Hariprasad Chaurasia. A avut privilegiul de a cânta pentru premierul indian Narendra Modi și pentru regele Filip al Belgiei. Este recunoscut de către Consiliul Indian pentru Relații Culturale pentru măiestria sa în interpretarea la bansuri, iar talentul său a fost onorat cu premii la numeroase concursuri muzicale. Este, de asemenea, bursier al guvernului Indiei, cu o diplomă master cu distincție de la Universitatea din Banaras.

Issam Garfi si-a început cariera de muzician în Tunisia de la o vârstă fragedă, cântând în orchestra tatălui său, apoi ca flaut solo în Orchestra Simfonică Tunisiană. A apărut pe scenă ca solist, muzician de cameră și orchestral cu diverse ansambluri și orchestre. Absolvent al Conservatorului Regal din Liège, al Conservatorului Național din Strasbourg și al Conservatorului Național din Rouen, titular al unui Master în Științe ale Educației, Issam predă ca profesor de flaut în școlile de muzică din Franța: Conservatorul Național de Muzică din Rouen, Académie d’Aix-Marseille și Académie de Nice.


Parteneri și sponsori: Filarmonica Ploiești, Institutul Francez din București, Organic India România

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni