Peste 3.500 de copii din mediul rural sunt implicați în 150 de cluburi de coding CODE Kids, înființate de Fundația Progress
8 decembrie 2021
Comunicat de presă
Pe 7 și 8 decembrie, 13 echipe de copii se aliniază la start în competiția CODE KIDS FEST 2021
- Cluburile CODE Kids au fost înființate în 27 de județe din România
- 1500 de membri CODE Kids în 2021
- Copiii din cluburile CODE Kids își dezvoltă competențele digitale și STEM, își îmbunătățesc cunoștințele de programare vizuală cu 80% și scriu aproximativ un milion de linii de cod anual
- Cluburile CODE Kids le dau copiilor speranța într-un viitor mai bun, le dau încredere în oameni, îi învață să lucreze în echipă și îi învață să-și urmeze pasiunile, să se implice și să aibă un rol activ în societate.
- Invitați la CODE KIDS FEST 2021 sunt Augustin JIANU – Antreprenor, fost Ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, Vlad MĂCELARU – Ambasador CODE Kids România, Co-Founder Clark, George BUHNICI – Jurnalist, Luisa ROȘU – Director I-STEM Education Initiative, Universitatea din Illinois
București, 6 decembrie, 2021: Copiii care participă la cluburile de coding CODE Kids își dezvoltă cunoștințele de programare vizuală cu 80% și împreună scriu anual aproximativ un milion de linii de cod. Peste 3.500 de copii din mediul rural au participat la cursuri de programare în cele peste 150 de cluburi de coding CODE Kids înființate de Fundația Progress în ultimii trei ani, prin proiectul CODE Kids – Programează viitorul comunității tale! Fundația Progress susține investiția educațională în mediul rural și facilitează accesul gratuit al copiilor la informație și educație, pregătindu-i pentru meserii precum programator, inginer IT, informatician, tehnician modelare 3D și game developer!
Cluburile CODE Kids facilitează formarea competențelor digitale pentru copiii din mediile rural și urban mic printr-o abordare de tip învățare prin acțiune (action learning), care presupune realizarea de teme creative cu utilitate pratică. Astfel, copiii sunt încurajați să-și depășească limitele creativității și să pună în aplicare proiecte care pot îmbunătăți calitatea vieții oamenilor din comunitățile din care fac parte, dezvoltându-și inteligența și dobândind competențe multiple. Anul acesta, cluburile de coding CODE Kids au ajuns la 1500 de membri.
„Peste 45% dintre copiii României învață în mediul rural. Aproape 30.000 dintre ei nu iau, anual, nota 5 la matematică la examenul de Evaluare Națională, conform Ministerului Educației, în multe localități, orele de tehnologie sunt ținute de profesori fără specializare, pentru că aceia care au pregătire de specialitate sunt greu de recrutat din cauza salariului. Fiecare copil de la țară lăsat în afara sistemului educațional ne costă pe toți, ca potențial și talent irosit. Investiția în educația copiilor din mediul rural este una cu o mare valoare adăugată în viitor, pentru că, pe lângă obținerea de note mari, rupem și cercul subdezvoltării și al sărăciei pentru comunități și familii”, susține Dr. Camelia Crișan, CEO Fundația Progress.
Odată ajunși la nivelul de avansați, copiii din cluburile CODE Kids se asociază în echipe și folosesc programarea pentru a dezvolta diverse proiecte comunitare. Aceste proiecte sunt apoi înscrise în competiții regionale cu alte cluburi, iar cele de pe primele locuri intră în competiția CODE Kids FEST – Târgul Național de Știință și Tehnologie, în cadrul căruia copiii se întâlnesc, învață unii de la alții prin workshop-uri dedicate și interacționează cu profesioniști din domeniul STEM.
CODE KIDS FEST 2021 va reuni la start 13 echipe din 10 județe, formate din 72 de copii cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani. Evenimentul va avea loc pe 7 și 8 decembrie, între orele 14:00-17:30. Dincolo de proiectele realizate de copii, concursul va aduce în fața publicului și speakeri cu experiență în domeniilte IT și STEM, vor avea loc ateliere și vor fi tratate subiecte actuale despre tehnologie, robotică și programare. Evenimentul se desfășoară în format hibrid: competiția proiectelor și atelierele tehnice pentru copii vor avea loc online, iar cele două discuții tematice vor avea loc în studio.
Programul evenimentului poate fi studiat aici. Înregistrarea și participarea la eveniment sunt gratuite! Bilete disponibile aici.
Pe 7 decembrie va avea loc jurizarea proiectelor, va vorbi Augustin Jianu, antreprenor și fost ministru Comunicațiilor și Tehnologiei Informației și va avea loc în studio o discuție moderată de Vlad Măcelaru și invitații săi, despre „Cum ne programăm viitorul”.
Pe 8 decembrie va avea loc discuția inspirațională „Fetele de azi sunt femeile de mâine din domeniile STEM”, în care se va vorbi despre potențialul extraordinar al fetelor de a schimba lumea și comunitățile în care trăiesc, după care vor avea lor 4 ateliere tehnice pentru copii, premierea și un discurs susținut de George Buhnici.
Vor fi oferite 3 premii mari: Locul I – Playstation5, Locul II – o pereche de ochelari VR, Locul III – un kit robotic programabil. Va exista și un premiu de popularitate pentru echipa care adună cele mai multe voturi de la public, precum și alte premii surpriză.
Partener Principal: Societe Generale Global Solution Centre
Parteneri: Romanian American Foundation, CEZ Vânzare, Institutul Aspen, Simplon România, Essensys Software, Gameloft, Innovation Labs, Girl Up Romania, Măgurele Science Park
Parteneri media: Radio Romania Cultural, Agerpres, Hotnews, Stiri.ONG, start-up.ro.
CODE KIDS FEST promovează proiectele inovatoare de știință, robotică, programare și tehnologie realizate de copii, susține și încurajează continuarea educației în mediul rural, le oferă părinților programe educaționale de calitate pentru copiii lor, le oferă copiilor inspirație și modele pentru viitor.
Informații suplimentare pot fi găsite online la www.codekids.ro și pe pagina de Facebook CODE Kids.
***
Despre Fundația Progress
Fundația Progress este o organizație non-guvernamentală înființată în anul 1996 în județul Bistrița- Năsăud. Organizația desfășoară inițiative locale în domeniul educației/formării, (e-)incluziunii și dezvoltării comunitare pe care le dezvoltă apoi la nivel național. Fundația utilizează bibliotecile publice ca hub-uri de învățare pe tot parcursul vieții și centre de inovație socială pentru a ajunge mai ales la persoanele marginalizate. Din martie 2016, Fundația Progress este membră al Federației Organizațiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare din România (FOND).