Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

20 aprilie 2024

COMUNICAT


De Ziua Națională a Albaniei și cu doar câteva zile înainte de Ziua Națională a României,Asociația Liga Albanezilor din România are onoarea de a anunța că premiul literar „Cezar Ivănescu” – ediția I – va fi decernat scriitorului OCTAVIAN SOVIANY.

Poet, prozator și critic literar, membru al Uniunii Scriitorilor din România din anul 1995, Octavian Soviany s-a născut în anul 1954, la Brașov. Cu sânge albanez după bunicul patern, venit în România din sud-estul Albaniei, Octavian Soviany este un nume important al literaturii române contemporane, cu zeci de volume de poezie, proză, eseistică și dramaturgie publicate și cu numeroase premii literare la activ.

Ceremonia de decernare a premiului „Cezar Ivănescu” va avea loc în cursul lunii decembrie a acestui an și va putea fi urmărită pe pagina de Facebook a ALAR și pe canalul de YouTube al organizației.

Reamintim că Asociația Liga Albanezilor din România a instituit premiul literar „Cezar Ivănescu” în acest an, dedicat marelui poet român, de origine albaneză după mamă. Premiul își propune să onoreze un scriitor de limbă română, dar cu origini etnice în rândul minorităților naționale din România.

Asociația Liga Albanezilor din România (ALAR) a declarat anul 2021 drept „Anul Cezar Ivănescu”, iar deschiderea manifestărilor dedicate scriitorului s-a petrecut vineri, 4 iunie, la București, chiar în curtea casei în care a locuit poetul în ultima parte a vieții. În această curte a fost înregistrată o emisiune în formatul deja consacrat – ALAR ONLINE TV –, găzduită de Clara Aruștei, fiica lui Cezar Ivănescu. Au luat parte deputatul Bogdan-Alin Stoica, reprezentantul minorității naționale albaneze în Parlamentul României, Dr. Radu Săvulescu, directorul executiv al ALAR, Dr. Luan Topciu, coordonatorul Centrului Cultural Albanez din cadrul ALAR, și Miron Manega, purtătorul de cuvânt al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România. Emisiunea și-a propus să evoce personalitatea și opera lui Cezar Ivănescu și, în mod particular, să amintească de vizita scriitorului în Albania, în anul 2008, cu prilejul lansării unui volum bilingv de versuri, român-albanez, traduse chiar de Luan Topciu. Materialul video a fost difuzat pe paginile de internet ale ALAR și a fost vizionat de zeci de mii de iubitori de cultură din România.„

Anul Cezar Ivănescu” la Asociația Liga Albanezilor din România a inclus producții video, evenimente literare și artistice dedicate memoriei lui Cezar Ivănescu. Anul dedicat împlinirii a 80 de ani de la nașterea lui Cezar Ivănescu se va încheia cu o gală în cadrul căreia ALAR va acorda „Premiul Cezar Ivănescu”  – ediția I.” 

(COMUNICAT ALAR: Premiul „Cezar Ivănescu” merge la Octavian Soviany – Asociația Liga Albanezilor din România (alar.ro) )


Mai multe informații despre Anul Cezar Ivănescu la ALAR – 80 de ani de la naștere:

1.  CEZAR IVĂNESCU – 80. MANIFESTĂRI DEDICATE POETULUI (IV) | CASA MEMORIALĂ CEZAR IVĂNESCU (casavictoreftimiu.blogspot.com)
2. Cezar Ivănescu, Rod/Fryt – antologie bilingvă apărută la Editura OMBRA GVG din Tirana | CASA MEMORIALĂ CEZAR IVĂNESCU (casavictoreftimiu.blogspot.com)
3. Constantin Chiriac, mesaj în cadrul proiectului „Anul Cezar Ivănescu – 80” * – YouTube
Constantin Chiriac, mesaj în cadrul proiectului „Anul Cezar Ivănescu – 8…
Mai multe informații despre proiectul cultural Casa Muzeu Cezar Ivănescu/Victor Eftimiu:

1. Casa Eftimiu / Ivănescu : o istorie a literaturii în câteva imagini (I) | CASA MEMORIALĂ CEZAR IVĂNESCU (casavictoreftimiu.blogspot.com)
2. Casa Eftimiu / Ivănescu : o istorie a literaturii în câteva imagini (II) | CASA MEMORIALĂ CEZAR IVĂNESCU (casavictoreftimiu.blogspot.com)
3. Dreptul la memorie – un proiect cultural | CASA MEMORIALĂ CEZAR IVĂNESCU (casavictoreftimiu.blogspot.com)

În încheiere, mulțumesc tuturor celor care s-au implicat în derularea acestui proiect cultural care a marcat 80 de ani de la nașterea scriitorului Cezar Ivănescu.Posteritatea îi aparține, sunt convinsă! Însă avem datoria de a transmite acestei „posterități” întregul fond Cezar Ivănescu și un spațiu adecvat în care acest patrimoniu cultural să fie expus spre vizualizare sau documentare. În acest sens, am făcut numeroase demersuri pentru materializarea acestui proiect Casa Cezar Ivănescu (Eftimiu) – Muzeu. Ceea ce a ținut de mine – am realizat. Prin eforturi exclusiv proprii am transformat deja două camere ale casei Maria și Cezar Ivănescu în Muzeu, rog a se accesa linkul CASA MEMORIALĂ CEZAR IVĂNESCU (casavictoreftimiu.blogspot.com) .

Din nefericire, corupția, și voi folosi acest termen cu toate că mi s-a recomandat, pe diferite canale, să îl ocolesc a făcut deocamdată imposibilă punerea în practică cu adevărat a acestui proiect cultural dedicat lui Cezar Ivănescu, Mariei Ivănescu și lui Victor Eftimiu (clădirea fiind casa părintească a dramaturgului Victor Eftimiu).

Firește, Statul prin instituțiile sale este profund lezat la auzul acestui cuvânt – corupție, nefiind, se pare, defel deranjat de consecințele dramatice ale acestei corupții asupra patrimoniului cultural național și chiar asupra viitorului acestei țări în curs de depopulare.

Clara Aruștei

More Stories From News

About Berzintu Lucretia

Jurnalistă, membră în Asociația Jurnaliștilor Români de Pretutindeni, Canada, membră în Uniunea Ziariștilor Profesioniști, România - pentru Diaspora, activistă pentru pace, autoare a trei cărți jurnalistice, cu interviuri: ”Cetățeni ai spiritului universal”, editura Anamarol, București, 2010, ”Interviuri pe trei continente”, Ed. Saga, Israel, 2017 și ,,O lume, o carte”, Ed. Saga, Israel, 2022