Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

25 aprilie 2024

Dialog cultural Iaşi – Baia Mare


Între filialele Ligii Scriitorilor Români din Baia Mare şi Iaşi a început recent un dialog cultural care înnobilează cele două grupări aflate la mare distanţă kilometrică, dar foarte aproape pe tărâmul literaturii româneşti.

Romancierul ieşean Ilie Serediuc şi poeta băimăreană Aurelia Oancă, amvii membrii LSR şi-au dat mâna pe altarul culturii de bună calitate şi au pus gândurile lor pe hârtia cea nemuritoare.
Romanul memorialistic „În sudul Caucazului”, editat de Ilie Serediuc a stârnit interesul Aureliei Oancă, care a făcut recenzia volumului menţionat, cronica putând fi lecturată în cele ce urmează:
„IMPRESII DIN „SUDUL CAUCAZULUI”
În fiecare zi învățăm ceva nou. Lumina de la Dumnezeu și cea de la soare se împletește cu lumina sufletului. Cunoașterea este rodul acestei împletiri. Asta am simțit eu citind cartea „În sudul Caucazului” care poartă semnătura inginerului constructor, Ilie Serediuc. Cu fiecare pagină parcursă afli tot mai multe despre această zonă cu un relief bogat în creste de granit și zone de șes cultivabil. O adevărată lecție de geografie, de istorie, de cunoaștere a locurilor și oamenilor care-și duc viața aici.

Autorul, prin profesia lui a ajuns acolo, unde era nevoie de ajutor pentru cei rămași fără adăpost în urma cutremurelor devastatoare din 1988. Ajutorul trebuia oferit cât mai curând posibil.

În tot acest timp s-au petrecut multe lucruri care au schimbat harta lumii, regimurile politice. Oameni derutați, chinuiți de soartă, așteptau ajutorul de la alți oameni și de la Dumnezeu. Dar ca și la orice schimbare majoră ies la suprafață și oameni cărora le place să provoace haos. În acest haos pătrunde autorul, pentru a duce la bun sfârșit o misiune și un contract semnat în vremuri de pace.

Tăvălugul evenimentelor politice a îngreunat activitatea celor trimiși să ajute, dar inginerul constructor Ilie Serediuc, a avut curajul și înțelepciunea necesară în asemenea situații. Cu duhul blândeții dar și cu fermitatea necesară, duce la bun sfârșit contractul, construiește casele promise sinistraților, cunoaște viața lor și tot ce este legat de aceste locuri. Primăveri blânde, ierni cu temperaturi la care nici nu ne putem imagina că am putea trăi, și totuși oamenii locului, muncitorii români, au rezistat, au construit, au ajutat.

Citind această carte, m-am întrebat: Oare tinerii zilelor noastre citesc așa ceva? Ar fi bine s-o facă. Cei care au muncit atunci și acolo sau în țară, sunt bătrânii de azi, de care nu mai este nevoie. Ei au construit și au dat celor care au schimbat regimul politic „O ȚARĂ LA CHEIE”, o țară pe care au distrus-o cei care au venit. Felicitări domnului Ilie Serediuc pentru curajul și puterea de a prezenta niște adevăruri la care a participat direct și domnia sa. Felicitări pentru lecția de viață, pentru faptele bune săvârșite împreună cu alți români, pentru a ajuta acolo unde natura a făcut prăpăd. Felicitări scriitorului Ilie Serediuc pentru aplecarea asupra amintirilor pentru a le readuce la viață pe filele cărții „În sudul Caucazului”, dar și în celelalte publicate de-a lungul timpului.

Felicitări și mult succes! (AURELIA OANCĂ)”
Inginerul constructor şi scriitorul Ilie Serediuc, vicepreşedinte al Filialei Iaşi-Nord Est din cadrul Ligii Scriitorilor Români apreciază cuvintele puse pe hârtie de către scriitoarea Aurelia Oancă, dar apreciază la cote înalte şi cărţile de poezie ale colegei din Baia Mare şi promite un dialog cultural Iaşi-Baia Mare de lungă durată. După cum se poate observa, cultura nu are frontiere nici în acest caz!
DAN TEODORESCU

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni