Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

9 septembrie 2024

Steagul de suflet al lupșenilor revenit acasă într-un weekend binecuvântat


În weekend-ul 10 – 12 septembrie 2021, steagul tricolor care a însoţit delegaţia comunei Lupșa la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, în 1918, steag care în prezent se află în colecţia Muzeului Naţional de Istorie a României, fiind clasat în categoria Tezaur, a revenit acasă … a revenit în mijlocul lupșenilor, oameni la fel de devotați acestor trei culori și purtători de cinste ai sentimentelor și luptei duse de înaintașii lor. A fost un vis devenit realitate pentru acești moți care și-au dorit să mai vadă, măcar odată, steagul lor prețios, acasă, acolo unde s-a născut.

Pânza steagului a fost confecţionată din lână, de către femeile din Lupşa, într-o zi şi o noapte. După reîntoarcerea delegaţiei în Lupşa la 1918, steagul a fost păstrat în casa învăţătorului Sebastian Ciapa, unul dintre participanţii la Marea Adunare Naţională. Din casa învățătorului a ajuns în biserica din comună, ca mai apoi să fie piesă centrală în Muzeul Etnografic „Pamfil Albu”, instituție amplasată într-o clădire construită în 1872, cu parterul din piatră şi etajul din lemn. Muzeul a fost iniţiat şi organizat de învăţătorul Pamfil Albu, pornind de la o lăcruţă (penar) frumos sculptată, în 1937. (sursa Ghidul Muzeelor CIMEC). Moș Albu, cum îl numeau mulți, a păzit cu sfințenie acest steag până când acesta și-a găsit locul în Tezaurul României, adăpostit de Muzeul Național de Istorie a României.

Jos pălăria lupșenilor care s-au zbătut și au reușit să aducă acasă, fie doar și pentru un weekend, steagul care le este în suflet, steagul care i-a călăuzit în viață pe înaintașii lor, pe cei de azi și cu nădejde, și pe cei de mâine.  

Foto și text: Mădălina Corina Diaconu

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni