Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

9 septembrie 2024

1 iunie – Ziua Internațională a Copilului sărbătorită la Muzeul Național de Istorie a României


26.05.2021 COMUNICAT DE PRESĂ

Dragi prieteni, de 1 iunie, vă invităm cu mic, cu mare, la muzeu pentru a sărbători împreună Ziua Internațională a Copilului. Alături de Asociația „Muzeul Jucăriilor” am pregătit pentru voi mai multe surprize, continuând astfel o frumoasă colaborare care durează de peste zece ani.

Vă așteptăm cu „O poveste dulce. Un secol de dulciuri românești” – o micro-expoziție inedită, ce conține colecția de cutii de bomboane și ambalaje de dulciuri fabricate în România, în perioada 1900 – 1990, a Asociației „Muzeul Jucăriilor”, pe care o vom deschide cu această ocazie specială.

Ambalajele aparțin unor firme recunoscute în perioada interbelică, precum „Suchard”, „Kandia” – prima fabrică de ciocolată din România, „Capșa”, „Zamfirescu”, „Anghelescu”, „Bomboneria Palatului”, Fabrica de ciocolată și produse zaharoase „Regina Maria”, Hess, Brașov – „Prima fabrică de Bomboane și Ciocolată din Transilvania”, unele dintre acestea, adevărate opere de artă, supraviețuind până astăzi, datorită bunicilor noastre care păstrau în ele diverse obiecte mărunte de mercerie. Alături de acestea, vor fi expuse și ambalaje ale altor produse românești celebre – ceai, cafea, sticle de suc ,,Cico”, borcane de miere.

Micro-expoziția vine în completarea binecunoscutului și îndrăgitului proiect expozițional dedicat jucăriilor și jocurilor românești – „Muzeul Jucăriilor”, din cadrul MNIR, aducând în atenția publicului momentele dulci ale copilăriei noastre.

Un alt moment care credem că va fi apreciat de vizitatorii noștri va fi oferit de Alexandru Scorțar, unul dintre cei mai entuziaști voluntari ai muzeului, elev în clasa a III-a B, la Școala Gimnazială Nr. 142 din București, care va fi ghidul vostru în expozițiile „Copia Columnei lui Traian” și „Tezaurul Istoric”, în intervalul orar 13ꓽ00 – 16ꓽ00. Alexandru (9 ani) este pasionat de istorie și realizează, în cadrul muzeului, seria de ateliere online numite „Atelierul micilor istorici”, prezentând patrimoniul muzeal pe înțelesul copiilor.

De asemenea, va fi deschisă expoziția de bandă desenată academică, cu subiect istoric, care va face parte din Festivalul „Povestiri istorice în Benzi Desenate” ce va avea loc în perioada 2-6 iunie, online și offline, în cadrul MNIR. Expoziția va fi etalată în jurul Copiei Columnei lui Traian și va cuprinde benzi desenate din anii ’70 până în prezent, realizate de artiști renumiți din toate generațiile.

Accesul în muzeu va fi gratuit pentru copii (<18 ani) și se va face conform programului obișnuit de vizitare 10ꓽ00 – 18ꓽ00 (ultima intrare fiind permisă la ora 17:15).

Vă așteptăm cu drag!

Despre fabricile renumite de dulciuri din secolele XIX-XX

Fabrica Zamfirescu

Ciocolata Zamfirescu a fost prima ciocolată cu lapte din România. Istoria Fabricii Zamfirescu începe în anul 1898 când familia Zamfirescu preia prima fabrică de ciocolată deschisă în București în anul 1891. În anul 1906 fabrica este modernizată ajungând în următorii ani principalul producător de dulciuri de calitate superioară și furnizorul Curţii Regale. În anii 1920-1921 se construiește un nou sediu în București și se extinde producția, fabrica ajungând cel mai mare producător de ciocolată din Balcani. Istoria Zamfirescu se sfârșește odată cu naționalizarea fabricii în anul 1948.

Casa Capșa

În anul 1852 frații Capșa își deschid prima cofetărie. La început, produsele (bomboane fondante, caramele, ouă de ciocolată, etc.) erau aduse din Franța. În anul 1948 Casa Capșa a fost naționalizată devenind cofetăria și restaurantul „București”.

Fabrica Hess

Prima fabrică de ciocolată din Transilvania s-a înființat la Brașov în anul 1899 și purta numele „Prima fabrică de Bomboane și Ciocolată din Transilvania”. Din anul 1922 denumirii fabricii i-a fost adăugat numele Hess (de la principalul acționar Adolf Hesshaimer). Hess a devenit marcă înregistrată și emblema sub care s-au comercializat toate produsele fabricii. La finele anului 1947, fabrica „Hess” a fost trecută în subordinea Casei de Administrare și Supraveghere a Bunurilor Inamice de pe lângă Reprezentanța Comercială a URSS. După 1948 Fabrica Hess a fost naționalizată, devenind în 1954 Întreprinderea de Produse Zaharoase „Dezrobirea” și din 1966 – „Cibo”.

Fabrica Anghelescu

1920 Fabrica de ciocolată Anghelescu, ridicată de Zoe şi Nicolae Anghelescu, doi foşti elevi ai Casei Capşa.

Ea producea patiserie, bomboane de toate felurile, marmeladă, fructe zaharisite.

Regina Maria – Bomboneria Palatului

Ciocolateria „Regina Maria” a fost înfiinţată în 1919 de Grigore Alexandrescu, mare industriaş în domeniul pielăriei, Roman Căpăţână şi Constantin Grigorescu. Afacerea a început cu o prăvălioară şi un mic laborator pe Strada Matei Millo. După 15 ani producţia anuală ajunge la „un milion de kilograme, adică 100 de vagoane de marfă”, produsele ei se găseau în cele 9 magazine mari din capitală, dar și în 4000 de magazine din toată țara.

Kandia

Fabrica de ciocolata Kandia din Timişoara, a fost prima fabrică de ciocolată din România. Totul a început în 1890 într-un mic atelier, pentru ca din 1895 să putem vorbi de o fabrică în toată regula. Din 1917 fabrica se numeşte oficial Kandia, aşa cum a fost o perioadă denumirea insulei Creta. Chiar din anii 1920 ciocolata Kandia a devenit lider pe noua piaţă românească, se lucra încă de atunci cu 300 de muncitori iar sortimentele de bomboane şi ciocolată erau livrate în toate zonele ţării. În perioada comunistă, dezvoltarea fabricii a continuat, s-a ajuns la cifra de 800 de angajaţi, iar ciocolata Kandia era marfă de “contrabandă” în anii aceia în care ciocolata chiar era un lux.

Sursa: Asociația Muzeul Jucăriilor – http://muzeuljucariilor.ro/

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni