Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

28 martie 2024

Podul de flori – 31 de ani


Vă mai amintiți? Atunci, Reunirea cu Basarabia a fost aproape! Am trăit momente unice, de o mare sensibilitate umană – de frăție! Amintindu-mi de acea zi, trăiesc aceleași sentimente dar cu regrete că noi, românii de pe ambele maluri ale Prutului, nu am avut curajul de a rămâne împreună mereu, nu numai câteva ore.

Către cititori:

În ziua de 06 mai 1990 a fost pentru prima oară după cel de-al doilea război mondial când frontiera româno – sovietică a putut fi traversată fără acte, între orele 13:00 – 19:00. De-a lungul frontierei (700 km) au fost create opt puncte de trecere: Miorcani – Pererita; Stânca – Costești; Iași – Sculeni; Ungheni – Pod Ungheni; Albița – Leușeni; Fălciu – Țiganca; Oancea – Cahul și Galați – Giurgiulești.Oamenii au trecut de o parte și de alta a Prutului. Românii de la vest de Prut au fost primii care au intrat în URSS fără aprobare. S-a încins o horă în apa Prutului, eveniment unic în lume, se pare, cum spunea regretatul poet Grigore Vieru. S-au lansat flori pe apa Prutului de pe ambele maluri, de unde s-a numit și ”Podul de Flori”.

Lucreția Berzintu

More Stories From News

About Berzintu Lucretia

Jurnalistă, membră în Asociația Jurnaliștilor Români de Pretutindeni, Canada, membră în Uniunea Ziariștilor Profesioniști, România - pentru Diaspora, activistă pentru pace, autoare a trei cărți jurnalistice, cu interviuri: ”Cetățeni ai spiritului universal”, editura Anamarol, București, 2010, ”Interviuri pe trei continente”, Ed. Saga, Israel, 2017 și ,,O lume, o carte”, Ed. Saga, Israel, 2022