Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

28 martie 2024

PEN România – Solidaritate cu Maia Morgenstern


Publicat pe 28 martie 2021 de Liviu Antonesei     

Într-o săptămînă, marea actriță Maia Morgenstern, directoarea Teatrului Evreiesc de Stat a fost ținta a două atacuri antisemite. Primul s-a petrecut în public și era formulat în termenii a ceea ce se numește „antisemitism popular”. Cel de-al doilea însă este redactat într-un limbaj care trimite la site-urile extremiste care zburdă în cyberspațiu, poate chiar la publicistica legionară clasică, gen Sfarmă Piatră și altele. Și cum extremiștii sînt foarte curajoși cînd trebuie să-și asume răspunderea pentru spusele lor care încalcă legea, se înâelege că acest atac este trimis privat, prin mesageria Facebook, de pe o adresă falsă și sub o identitate falsă. Asta nu înseamnă că, dacă își propun, organele de anchetă nu ar putea ajunge la ipochimen.

Update – Tocmai aflu că ancheta face progrese prin implicarea Brigării Antitero…

PEN România – Solidaritate cu Maia Morgenstern

PEN România este alături de Maia Morgenstern. Condamnăm, ca scriitori care știu ce înseamnă forța cuvintelor, îngrozitorul mesaj de amenințare trimis marii actrițe. Cuvintele pot salva vieți – dar pot și ucide. Întotdeauna, fără excepție, epocile de barbarie ideologică ale secolului trecut au început prin astfel de construcții criminale de cuvinte – care stigmatizau rase și clase. Situația este cu atât mai gravă cu cât Maia Morgenstern a semnalat, în decurs de o săptămână, două astfel de experiențe oribile, care stigmatizau evreitatea prin limbaj.Cerem instituțiilor statului să ia cât se poate de serios limbajul criminal al acestui mesaj – și să reacționeze în mod corespunzător. Nu putem accepta normalizarea unui limbaj asasin în România. Nu putem admite revenirea vreunei epoci de barbarie ideologică în România europeană de azi.Suntem alături de dumneavoastră, doamnă Maia Morgenstern. Și suntem siguri că, spunând asta, nu vorbim doar în numele PEN România. Vom fi solidari – și vom lupta împreună împotriva acestor tentative de revenire a extremismului criminal. Și le vom învinge.

(https://antoneseiliviu.wordpress.com/2021/03/28/pen-romania-solidaritate-cu-maia-morgenstern/)

More Stories From News

About Berzintu Lucretia

Jurnalistă, membră în Asociația Jurnaliștilor Români de Pretutindeni, Canada, membră în Uniunea Ziariștilor Profesioniști, România - pentru Diaspora, activistă pentru pace, autoare a trei cărți jurnalistice, cu interviuri: ”Cetățeni ai spiritului universal”, editura Anamarol, București, 2010, ”Interviuri pe trei continente”, Ed. Saga, Israel, 2017 și ,,O lume, o carte”, Ed. Saga, Israel, 2022