Go to ...

Mandri de parteneriatul cu Agerpres

Agentia Nationala de Presa a Romaniei

RSS Feed

23 aprilie 2024

Finala Competitiei national de rovere Exo-RO, Bucuresti, 26-30 martie 2021


Comunicat de presa 26.03.2021  

Agentia Spatiala Romana (ROSA), in sinergie cu ESERO Romania – Biroul European de Resurse pentru Educatie Spatiala si cu sprijinul Institutului National de Cercetari Aerospatiale „ELIE CARAFOLI” – INCAS, organizeaza finala celei de-a patra editii a competitiei de rovere Exo-RO. Evenimentul va avea loc in perioada 26 – 30 martie si se va desfasura dupa un scenariu hibrid: echipele vor comanda roverul si isi vor sustine proiectul de la distanta chiar din propriul lor centru de comanda, de la ei de acasa, prin intermediul internetului. iar juriul va fi pe teren. Ziua de explorare, momentul mult asteptat, cand roverele pornesc pe traseul gazduit de INCAS in Bucuresti este 27 martie.

Sapte echipe formate din fete si baieti pasionati de robotica din toata tara si-au dat intalnire si vor trebui sa duca la bun sfarsit doua misiuni importante, in cadrul scenariului de explorare a unei planete necunoscute propus de organizatori.

Competitia nationala de rovere Exo-RO se afla la cea de-a patra editie, scenariul si peisajul explorat fiind schimbate in fiecare an pentru ca elevii sa raspunda unor noi provocari. Prima editie a avut loc in cadrul peisajului selenar al Vulcanilor Noroiosi din Judetul Buzau, iar editia urmatoare s-a desfasurat in subteran, la Salina Targu Ocna din judetul Bacau, in an centenar traseul mutandu-se in bazinul de decantare al fostei uzine de apa din Timisoara.

Obiectivele concursului Exo-RO sunt de a stimula interesul tinerilor fata de domeniul spatial si de a creste calitatea invatamantului prin formarea de competente profesionale. Educatia tinerei generatii reprezinta o preocupare importanta atat a Agentiei Spatiale Romane (ROSA) cat si a Agentiei Spatiale Europene (ESA), acestea colaborand si in cadrul proiectului ESERO care foloseste spatiul cosmic ca poarta de intrare pentru materiile STEM (stiinta, tehnologie, inginerie, matematica), trezind tinerilor interesul pentru cariere in aceste domenii.

Presa va putea participa doar cu programare in ziua de 27 martie – Ziua de explorare, INCAS, Bulevardul Iuliu Maniu 220, Bucuresti.

Agentia Spatiala Romana (ROSA) este o institutie publica finantata integral din venituri proprii, functionȃnd conform Hotararii Guvernului Romaniei nr. 923 / 20.11.1995 si a actelor ulterioare in domeniul Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice – Autoritatea Nationala Pentru Cercetare Stiintifica si Inovare (ANCSI). ROSA dezvolta Programul National Spatial si coordoneaza implementarea acestuia prin proiecte de cercetare si aplicatii spatiale, fiind autorizate sa infiinteze center de cercetare si dezvoltare. Totodata, Agentia este organizată conducătoare a Programului de Cercetare, Dezvoltare și Inovare STAR – Tehnologie Spatiala si Cercetare Avansata (Space Technology and Advanced Research). ROSA reprezinta Guvernul Romaniei in programe de cooperare internationala, precum cele cu Agentia Spatiala Europeana (ESA) sau Organizatia Natiunilor Unite (ONU). Agentia desfasoara si propriile proiecte de cercetare stiintifica si dezvoltare prin ROSA Research Center. Din 2004 Agentia este condusa de Presedinte, Dr. Fizician Marius-Ioan Piso.

More Stories From News

About Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni