Reprezentantul Permanent al României la ONU a pledat pentru protejarea resurselor de apă la reuniunea ONU la nivel înalt pe tema “Implementarea obiectivelor privind apa ale Agendei 2030”
22 martie 2021
COMUNICAT DE PRESĂ
New York, 22 martie 2021
Luând cuvântul, la 22 martie 2021, în cadrul reuniunii ONU la nivel înalt cu tema “Implementarea obiectivelor privind apa ale Agendei 2030”, desfășurată la New York, Reprezentantul Permanent al României la ONU, Ambasadorul Ion I. Jinga, a subliniat rolul critic pe care apa îl are pentru existența tuturor formelor de viață. Amintind sărbătorirea, în aceeași zi, a Zilei Mondiale a Apei, a remarcat că: ””Apă” este sinonim cu ”viață”, dar accesul la apă este astăzi pus în pericol la nivel global, datorită cererii tot mai mari și degradării resurselor – consecințe ale schimbărilor climatice, poluării și distrugerii biodiversității. Lipsa apei poate deveni în curând noul normal în multe părți ale lumii”.
Diplomatul român a exemplificat cu o serie de date recente: “În prezent, 785 milioane de oameni nu au acces la servicii de bază ce implică apa, iar două miliarde nu au acces la servicii de salubritate. Până în anul 2040, unul din patru copii sub 18 ani din întreaga lume – circa 600 de milioane – vor trăi în zone cu deficit ridicat de apă. Până în 2050, lipsa apei poate afecta 5,7 miliarde de oameni. Peste 90% din dezastrele naturale sunt legate de apă, iar frecvența în creștere a inundațiilor amenință să contamineze numeroase facilități de aprovizionare cu apă potabilă”.
Referindu-se la implementarea Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, a subliniat că apa și sistemele de salubritate sunt teme transversale pentru cei trei piloni ai ONU – pacea și securitatea, drepturile omului, dezvoltarea – iar apa este necesară nu doar pentru atingerea Obiectivului de Dezvoltare Durabilă nr. 6 (ODD6 – apă curată și sisteme de salubritate pentru toți), ci și pentru îndeplinirea a aproape tuturor celorlalte obiective ale Agendei 2030, de la sănătatea globală la securitatea alimentară.
În acest context, a notat importanța asigurării unor ecosisteme de apă reziliente și durabile, a rezervelor sigure de apă și serviciilor de salubritate pentru prevenirea și combaterea pandemiilor: ”Apa și salubritatea au un rol cheie în combaterea pandemiei de COVID-19. Cu toate acestea, trei miliarde de oameni – 40% din populația globului – nu au posibilitatea de a se spăla pe mâini acasă. Aceste reflecții sunt bazate pe o realitate amară, iar răspunsul se află în mâinile noastre. Avem acum șansa de a corecta această situație și există conștientizarea publică a nevoii de acțiune”.
Subliniind contribuția României la transpunerea angajamentelor politice internaționale în implementare concretă, a arătat că: ”România este pe deplin angajată în eforturile globale privind soluționarea acestor provocări. În perioada în care România a deținut Președinția Consiliului Uniunii Europene, Consiliul a adoptat un set de concluzii pe tema ”Către o Uniune tot mai sustenabilă până în anul 2030”. România este un participant activ la lucrările Comisiei internaționale pentru protecția fluviului Dunărea, precum și în cadrul Convenției privind protecția Mării Negre împotriva poluării. În 2016, țara mea a cosponsorizat rezoluția 71/222 a Adunării Generale a ONU privind implementarea Decadei de Acțiune a Apei (2018-2028), iar în 2019, România a deținut președinția Strategiei UE pentru fluviul Dunărea”.
Ambasadorul Jinga a menționat, totodată, parteneriatul dintre România și Centrul Regional al ONU pentru Diplomație Preventivă în Asia Centrală, contribuția financiară acordată de țara noastră pentru implementarea proiectului ”Întărirea cooperării pentru utilizarea în comun a apelor transfrontaliere în bazinul Mării Aral”, precum și faptul că România a alocat 10% din Planul Național 2020 pentru cooperarea internațională pentru dezvoltare și asistență umanitară țărilor mici insulare în curs de dezvoltare (Small Island Developing States – SIDS), cofinanțând proiecte menite să îmbunătățească securitatea în domeniul apei, conservarea biodiversității și pregătirea împotriva dezastrelor în Tuvalu, Vanuatu și Palau, și a donat contribuții voluntare Agenției privind managementul de urgență a dezastrelor în Caraibi și Alianței statelor mici insulare (AOSIS).
A încheiat arătând că: ”Acum este momentul să acționăm, pentru a inversa ciclul de declin pe care obiceiurile noastre cumulate l-au indus resurselor de apă. Așa cum spunea cel de-al 35-lea președinte al SUA, John F. Kennedy: ”Cu toții ne tragem din mare. Și este un fapt biologic interesant că noi toți avem în vene exact același procent de sare care există în apa oceanului. Avem sare în sângele nostru, în sudoarea noastră, în lacrimile noastre. Suntem legați de ocean. Și când ne întoarcem la mare, ne întoarcem acolo de unde am venit””.