TMcult® – școală online pentru cei interesați de mediere culturală și jurnalism de artă
18 martie 2021
COMUNICAT
Înscrieri deschise la două noi programe educaționale dedicate spațiului cultural, cu ocazia ediției online a TMcult® – un proiect al Asociației Culturale Contrasens.
Operatorii și managerii culturali, jurnaliștii și toți cei interesați să își asume un rol în susținerea și dezvoltarea culturii din România, se pot înscrie gratuit până pe 4 aprilie, la una dintre cele două școli de primăvară: TMcult® – Mediere culturală și comunicare a culturii și TMcult® – Critică și Jurnalism de Artă.
Cele două școli vor avea loc în perioada 07 – 30 mai 2021, iar atelierele și seminariile vor fi ONLINE și se vor ține la final de săptămână (vineri-duminică), între ora 10:00 și 13:00.
TMcult® – Mediere culturală și comunicare a culturii se adresează celor cu vârsta cuprinsă între 18 – 55 de ani și are 30 de locuri disponibile (dintre care 20 pentru rezidenți din Timișoara).
Participanții vor avea parte de un masterclass de Comunicarea culturii și gândire critică, coordonat de Alex Condrache (Asociația Contrasens), un seminar de Strategii de mediere a artei contemporane/Tipologii de publicuri de artă, coordonat de Corina Bucea (manager proiect Centrul Cultural Clujean), un atelier interactiv Timișoara, Capitală Culturală Europeană, un brand foarte fierbinte, coordonat de Anca Berlogea-Boariu (regizor și producător de teatru & film documentar, consultant la Asociația Timișoara, capitală europeană a culturii 2023), un atelier de cultură generală – Timișoara – istorii nepovestite, coordonat de Marius Cornea (muzeograf Muzeul Banatului), un atelier de cultură generală despre istoria Bienalei Art Encounters, cu Diana Marincu (Director Artistic Fundația Art Encounters, curator, critic de artă) și sesiuni de mentorat cu Anna Harsanyi (mediator cultural în programele MOMA și Guggenheim New York).
Mai multe detalii despre TMcult® – Mediere culturală și comunicare a culturii și modalitatea de înscriere,pe: http://www.accontrasens.ro/portfolio/tmcult-mediere-culturala-si-comunicare-a-culturii/
TMcult® – Critică și Jurnalism de Artă se adresează tinerilor între 18-35 de ani și are 20 de locuri disponibile (dintre care 10 pentru rezidenți din Timișoara).
Participanții acestei școli vor trece prin masterclass-ul Scrierea despre artă între expertiză, scepticism și complexitate, coordonat de Bogdan Iacob (profesor la Universitatea de Artă și Design Cluj Napoca), un seminar Texte & Texturi. Mesajul, forma și diseminarea criticii de artă, coordonat de Diana Marincu (Director Artistic Fundația Art Encounters, curator, critic de artă), un atelier interactiv de Creative Writing, coordonat de Mona Dîrțu (Superscrieri), un atelier interactiv de Gândire critică și Storytelling, coordonat de Alexandru Condrache (Asociația Contrasens), un atelier despre Arta radio, coordonat de Daria Ghiu (Critic de artă, jurnalistă) și sesiuni de mentorat cu Dana Sarmeș (director Asociația Contrasens, profesor asociat Facultatea de Arte și Design Timișoara).
Mai multe detalii despre TMcult® – Critică și Jurnalism de Artă și modalitatea de înscriere,pe: http://www.accontrasens.ro/portfolio/tmcult-critica-si-jurnalism-de-arta/
TMcult® este produs de Asociația Culturală Contrasens și își propune să contribuie la educarea prin și pentru cultură a unei generații noi de profesioniști capabili să angajeze un public divers prin abordări inovative, să sprijine comunități din Banat cu identitate și potențial cultural ridicat și să propună platforme de comunicare a culturii și în rețelele culturale care să capitalizeze know-how-ul existent și să stimuleze audiențe noi, să participe la co-producerea culturii vii.
Parteneri: Fundația Art Encounters, Centrul Cultural Clujean, Universitatea de Vest din Timișoara, Casa Artelor – Directia Judeteana pentru Cultura Timiș, Minority & Local Media Development Center – MLMDC Novi-Sad
Proiect cultural co-finanțat de AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.